PP

     Четвер, 28.03.2024, 11:58



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2012 » Жовтень » 30 » У Німеччині сумніваються, що вибори наблизять Україну до ЄС
12:01
У Німеччині сумніваються, що вибори наблизять Україну до ЄС
Україна не може завоювати довіру Євросоюзу лише чесними виборами. Київ має чітко визначити вектор зовнішньої політики, а Брюссель - озвучити, наскільки близько готовий інтегруватися з сусідом. В Україні переконані, що чесні вибори до парламенту – ключ до серця Євросоюзу. Про це востаннє, 15 жовтня, спілкуючись з пресою, заявив під час одноденного візиту до Берліна перший віце-прем’єр Валерій Хорошковський. Такі сподівання, схоже, не поділяють німецькі політики, оглядачі та експерти, принаймні як з'ясувалося під час круглого столу на тему «Напередодні парламентських виборів: куди прямує Україна?», що пройшов з ініціативи німецьких «зелених» 19 жовтня в Бундестазі. Вибори в Україні, на думку багатьох учасників дискусії, навряд чи зможуть ґрунтовно змінити політичну ситуацію всередині держави і вплинути на зовнішньополітичний курс Києва.
Вибори – не панацея
Так, спостерігач ОБСЄ та політик німецької партії «Союз 90/Зелені» Едит Мюллер, яка саме збирається до України, вважає, що оцінювати стан української демократії лише за результатами виборів не можна. «Навіть якщо я побачу, що все пройшло чесно, я не знатиму, як мені ставитися до цих виборів. Я ж розумію, які були передумови», - зауважила вона під час дискусії. У коментарі DW Мюллер нагадала, що напередодні виборів було змінено виборче законодавство, і, що найсильніший опонент правлячої партії сидить за ґратами.
Експерт з питань Східної Європи Вільфрід Їльґе з Лейпцизького університету також сумнівається, що вибори щось радикально змінять. Він переконаний, що в політичній системі України утверджується авторитаризм і одні вибори змінять мало. Опозиція, на його думку, навряд чи отримає більшість місць в парламенті, але противагу Партії регіонам і комуністам створити може. «Таким чином вони не дозволять зосередити владу в руках однієї команди», - каже експерт. За прогнозами Їльґе, опозиція програє, оскільки результати вирішуються на мажоритарних округах, де провладні кандидати у виграші. «Вони використовують адміністративний ресурс. Цим, я переконаний, забезпечать собі перемогу, - каже він.
Україна може відвернутися від Європи
Водночас експерт Німецького товариства зовнішньої політики Штефан Майстер наголошує на тому, що потрібно нарешті усвідомити той факт, що Україна може відвернутися від Європи. «Чи подобається це ЄС чи ні, але ми конкуруємо з Росією за вплив над Україною», - зазначив Майстер у своєму виступі. За словами депутата минулого скликання від «зелених» Райндера Штенблока, ЄС має свій інтерес в Україні. Тож політик закликає не називати угоду про асоціацію «благодійним жестом» з боку Європи. «Україна – це держава з велетенським потенціалом. Для нас вона - незамінний партнер. Ми, наприклад, зацікавлені в тому, щоб отримати доступ до велетенських ресурсів відновлювальної енергії, які є на цій території», - зазначив він під час дискусії.
Конфронтація з Росією - чому б і ні?
Штенблок вважає, що угоду про асоціацію з Україною треба підписати негайно. На його думку, ЄС декілька років тому не зумів узгодити позицію всередині і тому не скористався можливістю розвинути відносини з Україною. Зараз ще не пізно щось змінити, вважає він. «Ми маємо піти на цю конфронтацію з Росією і захистити наш геостратегічний інтерес». Невдоволення тим, що у ЄС немає чіткої політики по відношенню до свого сусіда, висловив і колишній посол Німеччини в Україні Дітмар Штюдеманн. За його словами, потрібно розробити чітку і узгоджену пропозицію і дати зрозуміти, на що ЄС готовий піти. «Я взагалі вважаю, що цілий народ не можна робити заручником владної команди. Нам треба діяти легітимно, і працювати з суспільством. Доносити до людей демократичні цінності, показувати їм, як вони можуть функціонувати. Для цього треба, як мінімум, відмінити візовий режим», - вважає дипломат.
Переконати Україну
Наразі Україна ані увійшла до Митного Союзу, ані підписала угоду про асоціацію з ЄС. Важливою складовою в обох випадках є створення зони вільної торгівлі. У першому – з Білоруссю, Казахстаном та Росією. А в другому – з країнами-членами Європейського Союзу. «Будь-яке політичне чи економічне об’єднання ставить умови перед потенційним союзником, щось на кшталт дрес-коду. І ніхто не зможе силою кудись інтегрувати Україну. Вона сама має визначити, яке вбрання їй більше личить», - зазначає депутат Бундестагу від Зелених Віола фон Крамон.
Утім, німецькі експерти все ж схиляються до думки, що Україні краще буде в ЄС. Якщо буде обраний такий сценарій, переваги стануть відчутними як в економіці, так і в суспільстві. «Угода про асоціацію з ЄС, перш за все, відкриє Україні доступ до величезного європейського ринку і змусить її покращити стан своєї економіки», - вважає Сьюзен Стюарт з берлінського фонду «Наука і Політика» . Адже у разі підписання угоди вимоги з боку різних міжнародних інституцій на кшталт МВФ до України підвищаться, уточнила експерт.

Автор Наталія СОКОЛОВСЬКА,
редактор Тетяна БОНДАРЕНКО,
сайт радіо «Німецька хвиля», 22 жовтня 2012 року
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 664 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: