PP

     П`ятниця, 29.03.2024, 08:30



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2014 » Серпень » 5 » ТОЙ, ЩО РАДІСТЮ ЗБАГАЧУЄ СЕРЦЯ
16:49
ТОЙ, ЩО РАДІСТЮ ЗБАГАЧУЄ СЕРЦЯ

ХОЧ ТОГО ДНЯ у міській виставковій залі людей було небагато, та для всіх, що туди прийшли, вона стала тим місцем, де їхні серця наповнилися радістю. І це особливо важливо в ці дні, коли серця українців обгортають тривога і невпевненість у навіть найближчому своєму майбутньому. Таким світлом радості стало для криворіжців знайомство із картинами художника Олега ФАТЧЕНКА, що розмістилися у трьох кімнатах.
Сам художник вважає, що мрії людей у загальних рисах багато в чому схожі. Зокрема, дівчата мріють про зустрічі зі свого роду принцами, а хлопці були б у захваті від зустрічі з прекрасними дамами свого серця для того, щоб пройти з ними всю, хай - наскладнішу, дорогу життя. «Та інша справа, - підкреслює художник, - що реальність у кожного – суто своя». Він же в картинах ділиться тими образами, які у нього виникають після спостерігання природи навколишнього, після почутих цікавих розповідей та легенд, після того, як виринає з виру швидкоплинних подій і намагається їх осмислити.
Важливо зазначити, що Олег ФАТЧЕНКО в Кривому розі живе не так уже й давно (приблизно вісім років), а народився він на Донбасі, в місті Єнакієве, недалеко від Донецька. Говорить, що душа болить за рідний край, за те, що там сьогодні відбувається. хоча родичів у нього практично не залишилось, батьків уже поховав, а з однокласниками й друзями дитинства зв’язки розірвані, вони пороз’їхалися. Він завжди намагається бути в курсі тих подій, слухає радіо, дивиться випуски новин по телевізору.
Розповідаючи про картину «Легенда про козака Рога» (на світлині вгорі) він висловив своє бажання, аби тема її якомога швидше актуалізувалася, стала ніби частиною реальності:
«Тут показана якраз зустріч друзів, однополчан козака Рога, ветеранів тих минулих воєн. Тоді, коли ті війни закінчилися і вони повернулися до мирного життя, і друзі зібралися за святковим столом, згадуючи те, що з ними було під час боїв. Мені дуже хотілося б, щоб ось такий час і у нас настав: коли про війну будуть тільки згадувати».
На творчість у Кривому Розі художника наштовхнула неповтора краса його околиць, річки Інгулець з її узбережжям, а потім почали виникати все нові й нові задуми. До речі, треба підкреслити, що виставлене – результат роботи протягом останніх трьох з половиною років, в тому числі картин про річку Інгулець – приблизно з десяток. Відбулося в місті уже п’ять його персональних виставок, причому три з них – у місцевій виставковій залі. На цій, останній, яка відкрилася 25 липня, представлено 102 картини.
Одна справа, коли про творчість художника розповідають його колеги-майстри (такі, наприклад, як Юрій ТРУФКІН чи Микола РЯБОКОНЬ, котрі мають величезний досвід як творці й розповідали про роботи Олега ФАТЧЕНКА на цій виставці) і зовсім інша, коли твоє серце саме відчуває закоадену на тих полотнах красу. Причому вражають і рослини, і дбпйливо-старанно виписані горді й добрі коні і, звичайно ж, люди. До того ж, чимало картин сюжетних (а не тільки портрети, пейзажі, етюди й натюрморти), чого дууже не часто можна бачити на виставках місцевих художників у Кривому Розі. І серед тих картин живописця, які з першого погляду вражають, можна, наприклад, назвати полотно під назвою «Балет». То справді поезія танцю. За яким відчувається характер кожної танцівниці. А таке вдається далеко не кожному майстру.
І коли спілкуєшся з Олегом ФАТЧЕНКОМ, і коли переживаєш образи його картин, розумієш, що ця людина постійно намагається зрозуміти сутність речей і подій, що це йому справді цікаво. Алн вражає не це, а те, що виписані на його картинах люди, рослини й тварини несуть у собі енергію життєдайного світла, енергію радості, яка збагачує серця і примушує їх битися швидше, примушує людей вичавити із себе останні краплини байдужості. І ще важливо відзначити, що художник хоче допомогти українцям у боротьбі з підлим агресором. Який сіє смерть на його рідному Донбасі. Він готовий взяти участь у благодійному аукціоні митців, якщо хто-небудь у нашому місті (або в області) взявся його організувати.

Олена МАКОВІЙ.


Олег ФАТЧЕНКО,


картина «Володарка залізної гори».


Фото Сергія ЗІНЧЕНКА.

Переглядів: 710 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: