PP

     Четвер, 25.04.2024, 07:28



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2012 » Червень » 24 » Тема конференції – спадщина УПА
18:31
Тема конференції – спадщина УПА
НЬЮ-ЙОРК. – Заходами Центру американсько-українських взаємин, Українського Конгресового Комітету Америки, Організації Оборони Чотирьох Свобод України і Товариства вояків Української Повстанської Армії (УПА) 3 травня в Ньйю-йоркському університеті відбулася конференція «Нескорені: спадщина УПА (1942-1950)», присвячена 70-й річниці УПА.
Конференцію відкрив і нею провадив голова Центру політолог Володимир ЗАРИЦЬКИЙ, який вказав на важливу історичну роль УПА, а також підкреслив її винятковість серед партизанських рухів та армій недержавних народів своєю чисельністю та довготривалою боротьбою.
Доповідь виголосив колишній головний архівіст Служби безпеки України та директор Дослідного центру визвольної боротьби України Володимир ВЯТРОВИЧ (перекладав англійською мовою Микола ГРИЦКОВЯН), який представив визвольну боротьбу українського народ, зокрема, на Західній Україні, після Визвольних змагань 1918-1920 років під проводом Української Визвольної Організації аж до кінця довголітньої боротьби УПА, котра, як свідчать радянські архіви, мала останній бій з ворогом в 1960 році.
Доповідач, визначний знавець цього періоду історії, зосереджувався також на матеріалах радянського архіву. У дповіді було чимало нової цікавої інформації, а також аналітики в історичному порівняльному контексті. За радянськими обчисленнями, майже 500 тисяч осіб були вбиті, арештовані чи заслані в Сибір за службу в УПА або за допомогу їй.
Старший науковий службовець Інституту етнології Національної академії наук України (НАНУ) Оксана КІСЬ зосередила увагу на ролі жінок в УПА, провідний науковець Інституту історії НАНУ Оксана ЮРКОВА представила діяльність свого інституту стосовно УПА.
Старший науковець Шкільної ради в Пенсільванії Ігор МІРЧУК зосередився на людських ресурс ах та інфраструктурах, на яких покладалася УПА, вказуючи, зокрема, на унікальність цього українського партизанського руху, який діяв виключно на підставі допомоги власного народу та без підтримки чужинців.
Голова Світової Конференції Українських Державницьких Організацій Аскольд ЛОЗИНСЬКИЙ змалював образ УПА на підставі західної публіцистики, неукраїнських джерел: зокрема, - стосовно її чисельності та довго тривалості, а також впливу на майбутні покоління – спершу серед в’язнів радянських таборів, а пізніше – учасників дисидентського руху.

Пресова реферантура Організації Оборони Чотирьох Свобод України (ООЧСУ);
газета «Свобода» (видається в США), число від 18 травня 2012 року.
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 862 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: