PP

     П`ятниця, 26.04.2024, 20:11



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2010 » Квітень » 13 » ШЕВЧЕНКО… 10 березня… 2010
22:25
ШЕВЧЕНКО… 10 березня… 2010
10 березня цього року ми з Романією Михайлівною СОБЧАК виступили в дитячій центральній міській дитячій бібліотеці. Романія Михайлівна представила свої вишивки - Тарас ШЕВЧЕНКО, Леся УКРАЇНКА, Богдан ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ, репродукція картини Леонардо Да ВІНЧІ «Тайна вечеря» та інші.
Я ж у своїй розповіді для старшокласників 1-ої школи розповів про книжку
«Незбагнений апостол» шевченкознавця, професора Черкаського педагогічного університету ім. Богдана ХМЕЛЬНИЦЬКОГО Василя ПАХАРЕНКА.
Третій рік я розповідаю про цю надзвичайно талановиту дослідницьку, філологічно-філософську роботу, яка має підзаголовок «Нарис світобачення Шевченка» За браком місця, в цій невеличкій статті , я не можу викласти всі ті враження , які справила книжка Василя ПАХАРЕНКА, але запрошую вчителів української мови і літератури в нашу організацію чи в дитячу міську бібліотеку Кривого Рогу.
Мій ШЕВЧЕНКО прийшов до мене ще в дитинстві, коли моя бабуся, Анна Михайлівна КОЗАЧЕНКО, яка родом з Моринець розповідала мені в дитинстві про Великого Кобзаря.
В школі нам українську мову і літературу викладала УМАНЕЦЬ Тамара Яківна, родом я прожив і пережив - так натхненно нам викладала наша вчителька. Це і поеми «Катерина», і «Гайдамаки», і «Сон», і «Причинна» і інші вражаючі твори великого Тараса. В Черкасах творчість ШЕВЧЕНКА сприймається через призму живого відчуття землі на якій народився Тарас, через близькість святині українців – Чернечої гори в Каневі де похований поет. Ще в другому класі ми влітку їздили з черкаського порту катером до Канева в музей ШЕВЧЕНКА.
Розказав я дітям про нашу газету «Промінь просвіти», про те як 15-16 травня 2009 року наша криворізька організація «Просвіта» ім. Тараса ШЕВЧЕНКА їздила на «Прощу до Тараса». А в цьому році поїздка планується на 22 і 23 травня.
Я намагався дітям донести думку, яку Василь СИМОНЕНКО сформулював у словах: «Тільки тим історія належить , хто сьогодні бореться й живе».
Тож запрошуємо , уже зараз , звертатися в офіс нашої організації, всіх небайдужих до творчості і долі Тараса ШЕВЧЕНКА людей , які бажали б поїхати в Канів цього року 22 і 23 травня на «Прощу до Тараса».

Олександр ЧИЖИКОВ


Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1165 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: