PP

     Середа, 24.04.2024, 14:53



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2011 » Серпень » 9 » Про права людини без паспорту
18:05
Про права людини без паспорту
Практика реєстрації громадян України з причин численних незручностей і суперечностей має бути піддана реформуванню. Добре змогли відчути, настільки це важливо, ті, котрі з різних причин втрачали паспорт. Особливо ж – українці, які були засуджені й відбували термін покарання в місцях позбавлення волі. Тож нещодавно, 14 липня, після проведеного моніторингу громадською організацією з Кіровограду «Територія успіху» в цьому місті було організовано форум «Які права має людина без паспорту?», і його учасниками стали близько сорока чоловік. Причому – не тільки з Кіровоградщини, а й зі Львівської, Волинської, Донецької, Дніпропетровської та інших областей України. Від Кривого Рогу було двоє: Олена МАКОВІЙ і автор цих рядків, що представляли відповідно Криворізьке міське правозахисне товариство і Криворізьке міське об’єднання ВУТ «Просвіта» імені Тараса ШЕВЧЕНКА. І хоч форум (який проводила голова правління «Території успіху» Інга ДУДНІК спільно з правозахисниками і представниками адміністрацій Кіровоградської області та міста), працював усього лише близько шести годин, однак – достатньо продуктивно. Хоча б тому, що в результаті його роботи (у тому числі – в трьох секціях) була вироблена на базі запропонованої організаторами основи солідна резолюція, в якій, зокрема, зазначено, що «будь-яка особа без реєстрації не може здійснити щонайменше 27 різноманітних юридично значущих дій». В цій резолюції – два підрозділи, перший – рекомендації в сфері існуючої практики реєстрації осіб та її впливу на реалізацію прав людини та законних інтересів, а другий – у сфері створення та забезпечення сталого функціонування ефективної системи паспортизації населення.
Повністю весь текст резолюції розміщено на сайті організації «Територія успіху» (www.watchdog-kr.org.ua ), в газеті ж (за браком площі) подаю, на мій погляд, найсуттєвіші із прийнятого:
З першого підрозділу
1.Вивести з підпорядкування Міністерства внутрішніх справ Державний департамент у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб.
2.Провести реформування законодавства України в сфері реєстрації осіб з урахуванням позитивної міжнародної практики та вимог Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання».
3.Створити єдину електронну систему обліку громадян, реєстрація в якій відбуватиметься за принципом повідомлення. Відповідальність за ведення реєстру покласти на Міністерство юстиції України та забезпечити збереження інформації згідно з ЗУ «Про захист персональних даних»
4. Розширити підстави для можливості реєстрації та спростити процедуру скасування реєстрації в приватних помешканнях».
І з другого підрозділу
«1.Провести ревізію нормативно-правових актів, які регламентують отримання та відновлення втрачених паспортів на предмет усунення норм, які сприяють порушенню прав людини.
2.Організувати роботу паспортних столів за принципом максимальної відкритості та прозорості в їх діяльності.
3.Посилити контроль за діяльністю паспортних столів щодо чіткого виконання положень чинного законодавства.
4.Скасувати практику стягування додаткових коштів з осіб, які користуються послугами паспортних столів, шляхом створення приватних підприємств.
5.Встановити прозору процедуру сплати державного мита».

Сергій ЗІНЧЕНКО
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 939 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: