PP

     Вівторок, 19.03.2024, 07:45



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2015 » Лютий » 2 » Правозахисники: 26 січня 2014 - злочин без покарання
20:00
Правозахисники: 26 січня 2014 - злочин без покарання
Сьогодні Дніпропетровськ відзначає річницю кривавих подій біля ОДА. Жителям міста добре відома ця дата: 26 січня 2014 року мітингувальники пройшли мирною ходою до будівлі облдержадміністрації, де їх зустріли натовпи «тітушок» та правоохоронців. В результаті протистояння постраждало безліч людей як з одного, так і з іншого боку, також були травмовані журналісти. У одного з операторів 34-го каналу зі спини дістали кулю від травматичного пістолета. Але найцікавіше почалося пізніше. У місті почали затримувати людей. Хапали на вулицях навіть просто випадкових перехожих, тут же фабрикувалася справу і вночі приймалося рішення суду.
Оксана ТОМЧУК, юрист з правозахисної групи "Січ" пояснює подібні дивні події наступним чином: "Місто потрібно було залякати. Влада показувала силу. Мовляв, ми можемо затримати кожного і навісити на нього що завгодно, потім не відкрутитеся. І якби Майдан хитнувся в інший бік - висока ймовірність того, що ці люди досі були б за гратами, тому що стаття там була дуже серйозна".
Пройшов рік напруженої боротьби, правозахисники підбили перші (але, як підкреслили вони самі, не останні) підсумки. На даний момент правозахисна група "Січ" веде справи 14-ти майданівців, які були незаконно затримані 26-го січня. Справа просувається довго, нудно і гальмується практично на всіх етапах.
Як зізнає Оксана, візит до попереднього прокурора області, Романа ФЕДИКА, поставив всі крапки над "і". "Хочу передати великий привіт Роману ФЕДИКУ. Коли ми прийшли до нього, по розмові і поведінці було ясно, що діла не буде, людина абсолютно не була налаштована на співпрацю. І дійсно, за рік діячі прокуратури затримали трьох «тітушок», оштрафували відпустили. З подивом днями дізналася, що по Євгену УДОДУ було закрито кримінальне провадження. Взагалі нас в першу чергу цікавить покарання не виконавців, а основних ініціаторів тих подій, деякі з яких знаходяться у Верховній Раді, деякі так і займають свої місця. Корінь зла - ВІЛКУЛ, КОЛЕСНІКОВ і УДОД, які не є виконавцями", - розповіла Оксана ТОМЧУК журналістам на річницю побиття.
По тому, що вже зроблено, журналістам відзвітував Віталій ПОГОСЯН. За його словами, 14 підзахисних вже отримали в Бабушкінському суді рішення про відшкодування моральної шкоди в розмірі 50 тисяч. гривень. На даний момент одне з цих рішень вже оскаржено прокуратурою і знаходиться в апеляційному суді Дніпропетровської області. "Судді БІБІБІК і РЕШЕТНИК були звинувачені в порушенні присяги судді, але так і знаходяться на своїх місцях, прикриваючись відпустками і лікарняними. Тобто, система відчайдушно чинить опір змінам, що відбуваються", - незадоволений ходом подій адвокат.
Віталій ПОГОСЯН так само повідомив, що правозахисна група "Січ" розраховує не тільки на рішення внутрішньоукраїнських судових інстанцій, але також подала заяви за даними правопорушенням у ЄСПЛ. Справи вже зареєстровані, їм привласнені номери. На жаль, судочинство в ЄСПЛ - справа нешвидка, тому рішення можна чекати і декілька років. Але поки тривають тяжби, правозахисники не збираються сидіти на місці. "Тільки в русі ми можемо перемогти. Не вийшло з одного боку - ми підійдемо з іншого. Ми боремося і впевнені у своєму успіху" - сказав Віталій ПОГОСЯН.
"ВІЛКУЛ відповість за систематичне згвалтування Дніпропетровщини, я в цьому впевнена. Кожну особу, що зробила злочин, наздожене кара рано чи пізно. І ми над цим працюємо" - додала Оксана ТОМЧУК.

Олекса ВАЛАХ,
сайт «Дніпроград», 26 січня 2015 року.
Переглядів: 521 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: