PP

     Четвер, 18.04.2024, 21:26



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2013 » Листопад » 27 » Підбиті підсумки моніторингу доступності судів
18:47
Підбиті підсумки моніторингу доступності судів
Мало кому в житті не доводилося мати справу з судами, захищаючись від посягань на свої права та інтереси з боку інших громадян чи держави. Але скористатися своїм правом на справедливий суд представники окремих груп населення в силу певних своїх фізичних особливостей далеко не завжди мають можливість. Більше 50 відсотків наших співгромадян належать до категорії маломобільних. Це, в першу чергу, особи, що мають функціональну інвалідність, - 10 – 12 відсотків, пенсіонери – 30 – 40 відсотків та інші. При цьому переважна більшість будівель судів не пристосована для доступності згаданих маломобільних груп населення: вони багатоповерхові, мають завузькі входи і недоступні сходи до будівель судів, незручні внутрішні габарити приміщень судів, непристосованість і недоступність санвузлів. Для всіх категорій громадян у багатьох судах існують недопустимі з точки зору законності обмеження та заборони щодо допуску громадян до приміщень судів, щодо надання певних видів інформації та інше. Результати цьогорічного моніторингу доступності судів для маломобільних груп населення в рамках кампанії «Правосуддя – без бар’єрів», були представлені 22 листопада поточного року учасникам Круглого столу в Секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.
Кампанія «Правосуддя без бар’єрів» здійснювалася в рамках проекту «Міжнародний курс з прав людини для молодих активістів» Правозахисного центру «Поступ» та проекту «Підтримка громадської активності в Україні», що здійснюється громадською організацією «People in Need» («Людина в біді», м. Прага, Чехія) у партнерстві з Кримським правозахисним центром «Дія», Мережею правових приймалень Криму, а також - Міжнародним Вишеградським Фондом за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.
Під час проведення моніторингового етапу Всеукраїнської кампанії «Правосуддя – без бар’єрів» активістами організацій, журналістами місцевих ЗМІ були відвідані 72 судові установи у 16 областях України, Автономної республіки Крим та у м. Києві. У цьому дослідженні взяли участь також криворізькі правозахисники Володимир НАЛУЖНИЙ і Микола КОРОБКО. Ними здійснений моніторинг доступності Дзержинського, Саксаганського, Тернівського та Центрально-Міського районних судів міста Кривого Рогу. Інша група моніторів відвідала Бабушкінський та Ленінський районні суди м. Дніпропетровська, Новомосковський міськрайонний і Павлоградський міськрайонний суди.
У 29 із 72 відвіданих будівель суду немає вивісок чи інформаційних дошок, що інформують про розміщення в цих будівлях суду. У Бабушкінському районному суді м. Дніпропетровська є вивіска над центральним входом, який не використовується, але немає вказівника на інший вхід. яким заходять з двору. У цьому ж суді кнопкою виклику для людей з обмеженими фізичними можливостями неможливо викликати співробітників установи. Гарним прикладом розташування вікна доступу до канцелярії суду (висота - 1 м) є канцелярія Тернівського районного суду м. Кривого Рогу.
Для криворізьких судів притаманні більшість недоліків щодо питання доступності судів і можливості одержання публічної інформації, характерних для судів України: обмежений або відсутній доступ до вбиралень, відсутність знаків, що вказують на місце їхнього знаходження, непристосованість приміщень, недостатня поінформованість відвідувачів. Це ж саме має місце і у Бабушкінському районному суді міста Дніпропетровська.
Жоден санвузол у судах України, які були промоніторені, не відповідає вимогам державних будівельних норм щодо їх обладнання з метою зручності для користування.
У серпні 2013 року активісти кампанії направили до всіх судів, які були відвідані в ході моніторингу,. інформаційні запити щодо правил пропуску та правил поведінки громадян у суді. Керівники 8 судових установ (серед них - Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська, Саксаганського та Центрально-Міського районного судів міста Кривого Рогу) повідомили, що запитувана інформація є службовою інформацію і тому не може бути надана у відповідь. Проте така відповідь є протиправною, оскільки статтею 57 Конституції України гарантується кожному право знати свої права і обов’язки.
Моніторинг має за мету привернути увагу органів влади і, зокрема, судової адміністрації до проблеми недоступності судів.
Микола КОРОБКО
Переглядів: 617 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: