PP

     П`ятниця, 26.04.2024, 09:23



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2011 » Серпень » 31 » Незабутня виставка до 20-річчя НЕЗАЛЕЖНОЇ України
14:45
Незабутня виставка до 20-річчя НЕЗАЛЕЖНОЇ України
Та виставка, яка відкрилася 17 серпня цього року в Криворізькому історико-краєзнавчому музеї й була присвячена 20-річчю незалежності України, вразила і розмаїттям представлених творів декоративно-прикладного мистецтва, і майстерністю виконання. 56 авторів (а це були і вже добре відомі митці, і початківці-аматори) представили свої 232 роботи Тут були і картини, і петриківський розпис, і вишивки різними техніками, і найрізноманітніші малюнки, витинанки, вишиті сукні, і вироби з деревини та квітів… Навряд чи коли раніше так широко були представлені тут роботи декоративно-прикладного мистецтва.
Справжнім дивом є відродження на Криворіжжі стародавньої вишивки. Нікого не залишать байдужими вишиті білим по білому та іншими швами рушники Валентини ЛАВРИК, Алли РАДЧЕНКО та Неоніли ГОРЖАНОВСЬКОЇ. Їхні роботи високо оцінені Спілкою народного мистецтва та надруковані у Всеукраїнському каталозі «Кращий твір 2010 року».
Також і молоді майстрині Ірина СОРОКІНА та Ольга ЩЕРБИНА, які набувають практичних знань у клубі «Надія» під керівництвам члена Спілки майстрів України Лариси КРАВЧЕНКО, продемонстрували власні роботи: вишиті сукні та сорочки.
Є на виставці і твори, які виконані маловідомими техніками. Надзвичайно талановито, наприклад, створює листівки Світлана ПЕДАН, яка на подив глядачів зуміла поєднати квілінг, кардмейкінг і скрап-букінг. Відвідувачі виставки матимуть змогу ознайомитися з гачкованими виробами Ольги ЯВОРСЬКОЇ, які виконані у техніці румунського й ірландського плетива. А відомий майстер Андрій ГОНЧАРЕНКО відродив стародавнє виготовлення баклаг для рідини з декоративних гарбузів, що дозволило йому значно розширити свої мистецькі горизонти.
Радують око і підносять настрій роботи художників-аматорів Олександра ЯНУТИ, Оксани ЗОРІ, Маргарити ІГНАТОВОЇ, Надії БАЛАБАНОВОЇ, Анатолія КРИВЕНКА. До речі, останній (який, до того ж, є ще й депутатом Недайводської сільради Криворізького району) зачитав під час відкриття цієї виставки не тільки вірші на захист природи, а й листа-звернення від недайводців, які вступили в боротьбу з групою підприємців, котрі (попри спротив місцевих жителів) збираються порушити землі цілинного степу з рідкісними рослинами й організувати на них видобуток граніту з кар’єру.
Своєю красою вражають полотна відомої криворізької художниці Тетяни БОБРОВОЇ і скульптури не менш відомого майстра В’ячеслава ГОРНОСТАЄВА, і багатьох-багатьох інших авторів.
Виставка відкрилася і чекає на відвідувачів: як жителів Кривого Рогу й Криворізького району, так і гостей міста.

Олена МАКОВІЙ.

На світлинах:


Андрій ГОНЧАРЕНКО з баклагою;


В’ячеслав ГОРНОСТАЄВ і його роботи;


картина Тетяни БОБРОВОЇ «Поговори зі мною через квіти»;


учасники виставки в музеї.
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1252 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: