PP

     П`ятниця, 19.04.2024, 18:04



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2014 » Вересень » 15 » Місто Росії, яке чекає на труни з Донбасу
12:23
Місто Росії, яке чекає на труни з Донбасу
15-16 серпня для участі в бойових діях на сході України із Пскова була відправлена перша тисяча осіб із 76-ї десантно-штурмової дивізії, яка дислокується в місті. Назад прибули труни. Десантники та їхні родичі відмовляються від «відрядження». Є інформація, що командування тепер збирається відправити в Україну призовників-«строковиків».
Події в частинах 76-ї гвардійської десантно-штурмової Чернігівської дивізії завжди визначали життя в Пскові, і в цілому – в Псковській області. Військовослужбовці цієї дивізії для багатьох сімей є єдиними годувальниками, на них оформляється військова іпотека, яка практично забезпечує сім’ї житлом. Не дивно, що в разі початку бойових дій, чи то в Чечні, в Грузії чи, як зараз, в Україні, весь Псков завмирає і, затамувавши подих, чекає: чи пошлють їхніх батьків, чоловіків, синів і братів у гарячу точку, чи ні. При чому інформація про це завжди ретельно приховується командуванням дивізії. Десантників попереджають «про нерозголошення». А в самій дивізії нещодавно була скасована посада офіцера зі зв’язків зі ЗМІ.
Звісно, приховати таку інформацію від суспільства неможливо. Перший «дзвінок» пролунав 16 серпня, коли стало відомо про відправку в Україну близько тисячі десантників. Лідер псковської організації партії «Яблуко», депутат Псковського обласного зібрання Лев Шлосберг розповів про те, що наразі йому відомо про участь псковських десантників у бойових діях на Донбасі.
«Псков знає, що 15-16 серпня на Україну була відправлена збірна бригада, складена на основі підрозділів 76-ї десантно-штурмової дивізії. Ця бригада після 18 серпня вступила у бойові дії на території України, перейшовши кордон у Ростовській області. Вона зазнала втрат. Саме тоді загинув Леонід Кичаткін, який отримав величезну популярність, і багато інших військовослужбовців, точне число яких невідоме. Люди, які принесли нам записи розмов, опубліковані в останньому номері газети «Псковська губернiя» у статті «Всю роту поклали», стверджують, що перша зведена рота, що входила в цей склад збірної бригади, загинула майже повністю. У живих залишилося близько 10 осіб. Штатний склад роти – 80 осіб, але він може бути і більшим, залежно від військового завдання. Відповідно, якщо припущення самих військовослужбовців вірні, то виходить, що загинуло не менше ніж 70 осіб. Тільки з одного військового підрозділу», – каже депутат.
Лев Шлосберг додає, що таких рот було кілька, тому загальний масштаб втрат оцінити дуже складно. «Було відомо (і люди, пов’язані з дивізією, про це говорили відкрито, і Псков теж про це знав), що на 29 серпня була запланована відправка до України ще однієї збірної бригади, ще однієї тисячі осіб. Люди буквально сиділи на валізах і чекали наказу. Але 29 серпня того наказу не надійшло. За тим уривчастими відомостями, які є зараз, відправки поки ще не було. Можливо, масштаби міжнародного скандалу, в тому числі і розкриття частини інформації про загиблих російських військовослужбовців, зупинили ці плани і змусили або відстрочити відправку, або скасувати її взагалі», – зазначає Шлосберг.
«Відомо, – продовжує він, – що дивізія отримала завдання на формування трьох бригад, тобто три рази по тисячі осіб, і з формуванням вже третьої бригади виникли дуже серйозні проблеми. Люди відмовляються йти на цю війну. Обурюються самі військовослужбовці. Вони відмовляються бути «гарматним м’ясом», яке незаконно переміщують на територію іншої держави для ведення цих бойових дій. Крім того, рішуче проти відправки заперечують сім’ї військовослужбовців. Їм не потрібен «вантаж 200». Тому з’явилася інформація, що третю бригаду формуватимуть за рахунок солдат строкової служби, в примусовому порядку, провівши «Курс молодого бійця» і змусивши підписати контракти. Такі були плани», – говорить депутат. Лев Шлосберг зауважує, що в такі плани можна вірити, оскільки, за його словами, ставлення до законності в російській армії – надзвичайно низьке.
«Окрім того, з кількістю жертв і раніше не рахувались, і зараз не рахуються. Тобто, якщо сказано, що є неофіційна військове завдання і потрібно домогтися його виконання, взяти Донецьк під свій контроль, взяти Луганськ під свій контроль, попрямувати до Маріуполя або ще що-небудь, то будуть послані сили в тій кількості, яка буде визнана за необхідне для здійснення цього завдання. І, якщо люди загинуть, якась частина людей, їм на зміну будуть послані інші люди. Ніхто з осіб, що ухвалюють політичні рішення, давно над убитими не плаче. В цьому причина безумства ухвалених політичних рішень. Люди, що їх ухвалюють, давно перейшли «бар’єр крові». Для них не існує масштабу особистої трагедії людини. У них в головах залишилася одна шизофренічна геополітика, і вона остаточно звела їх з розуму», – констатує депутат.
Після публікації в газеті «Псковська губернiя» статті «Війна спише все» про загиблих в Україні десантників, 29 серпня на Льва Шлосберга було скоєно напад, він отримав травму голови і струс мозку, й зараз залишається на лікуванні в Псковській обласній лікарні, де біля його палати чергують два охоронці, виділені в.о. губернатора Андрієм Турчаком. Через тиждень після нападу в Псков зачастили журналісти. Напади тепер вже на них, всього було дев’ять випадків протягом всього цього часу, каже співробітник газети «Псковська губернiя», письменник Андрій Семенов.
«До цих подій у Пскові ніколи не було нападів на журналістів. Всі ці журналісти, за винятком Льва Шлосберга, були з інших міст, із Москви, Петербурга. І в таких умовах псковським журналістам теж стає небезпечно працювати. Пересуватися по місту, а не тільки по кладовищах, де ховають військовослужбовців... Варто сказати, що у нас вибір невеликий. Або ми розповідаємо про те, що відбувається, або ми мовчимо. Велика частина псковських журналістів, судячи з усього, обрала другий шлях. Вони мовчать», – каже Андрій Семенов.

Віктор РЄЗУНКОВ, радіо «Свобода», 8 вересня 2014 року
(У скороченому вигляді)
Переглядів: 643 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: