PP

     Субота, 20.04.2024, 16:02



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2014 » Серпень » 15 » Львів’янин очолив «Меморіал»
10:58
Львів’янин очолив «Меморіал»
Учора відбувся VIII з’їзд Українського добровільного культурно-просвітницького правозахисного благодійного товариства «Меморіал» імені Василя Стуса, на якому головою організації обрано політика та громадського діяча, голову Національного банку України (24 лютого – 19 червня 2014 року), народного депутата України VII скликання (2012 – 2014) Степана Кубіва. Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив сам новообраний очільник. Нагадаємо, що "Меморіал" 28 січня 1989 року заснував академік Андрій Сахаров, який поставив основними цілями товариства допомогу у побудові розвинутого громадянського суспільства та демократичних правових держав; участь у формуванні суспільної свідомості на основі цінностей демократії та права, подолання тоталітарних стереотипів; відновлення історичної правди та шанування пам’яті жертв політичних репресій. З 1993 року товариство очолював народний депутат України п’яти скликань, режисер, письменник, народний артист України, професор Лесь Танюк, який за цей час разом із членами «Меморіалу» зробив дуже багато для вшанування пам’яті жертв терору всіх окупаційних режимів на українській землі. Насамперед – комуністичного і нацистського.
«Я щиро вірю, що сьогодні ми маємо право і обов’язок ставити надзавдання – як для себе, так і для всього суспільства, що прагне оновлення, – зазначає Степан Кубів. – Перше з цих завдань – Україна повинна скласти мартиролог жертв політичного переслідування і борців проти тиранії всіх окупантів – зовнішніх і внутрішніх (від 1917-го до 2014-го).
На думку Степана Кубіва, об’єднавши зусилля істориків, політологів, правників, філософів, філологів, психологів, економістів, можна буде запропонувати проект державної програми політики історичної пам’яті в Україні для розгляду і затвердження вже новому складу Верховної Ради, що буде обраний цього року: «Переконаний, що матимемо достатню кількість народних депутатів-прихильників цього державницького рішення. А у президентській підтримці немає жодних сумнівів уже зараз».
Другим великим завданням голова «Меморіалу» вважає постійне, а не тільки у час свят і знаменних дат, піклування про живих: «Усі політв’язні, репресовані, депортовані повинні здобувати у суспільстві всебічну реабілітацію – політичну і соціальну. До останніх миттєвостей свого земного життя». Також Ст. Кубів вважає доцільним використання дати 70-річчя закінчення Другої світової війни 2015-го року для того, «щоб наші партнери в ЄС ліпше зрозуміли, що Україну терзали тоді два агресори, з якими вона, як могла, жертовно боролася». Тоді, на думку голови «Меморіалу», світ глибше розумітиме геополітичні наслідки Нюрнберзького трибуналу і завтрашню необхідність «Нюрнбергу-2».

Тетяна КОЗИРЄВА, газета «День», 10 серпня 2014 року
Переглядів: 899 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: