PP

     Субота, 20.04.2024, 10:50



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2014 » Серпень » 30 » Книга про 617 «миттєвостей» з життя Кривого Рогу
14:36
Книга про 617 «миттєвостей» з життя Кривого Рогу

У Кривому Розі з’явилася книжка-календар (а точнііше, книжка-довідник) про життя Кривого Рогу з давніх давен. Її автор, старший науковий співробітник Криворізького історико-краєзнавчого музею Ірина СТЕБЛИНА провела в цьому закладі культури її презентацію. Назва її, як на сьогодні, перспективна: «Криворіжжя. Календар памятних дат і подій на 2015 рік».Тобто, з минулого, але орієнтована в найближче наше майбутнє.
Ось що коротко розповіла Ірина Олександрівна про задум виконаної вже роботи і мету, яку ставила перед собою:
«За останні дксятиліття до наукового обігу місцевими краєзнавцями видано велику кількість невідомих історичних фактів. Але більша їх частина опублікована в малотиражних і спеціалізованих виданнях, а тому не завджди доступних широкому читацькому загалу. Для того, щоб максимально полегшити пошук матеріалів з минулого Криворіжжя, і було складено цей довідник. Ідея його зводиться до лаконічного і максимально точного викладення подій або історичних фактів. Звчмчайно ж, неможливо було зібрати весь масив фактичного матеріалу, та я і не ставила перед собою такої мети. Добиралися найбільш важливі і найпоказовіші з погляду історії події, і перевага надавалася фактам з культурного, соціального та економічного життя нашого краю».
Ірина СТЕБЛИНА підкреслила, що весь матеріал довідника скомпоновано за принципом календаря, за роками, кратними п’яти (ті, що закінчуються на 0 і 5). А якщо у якоїсь події зазначено рік і місяць, коли вона відбулася, а сама точна дата все ж невідома, то інформація про них розміщується в самому кінці книжки.
Для чого, перш за все, потрібе видання цього довідника? Авторка відповіла, що «коли користуватися цим календарем, то можна відзначати пам’ятні події, оформляти тематичні виставки, добирати відповідну літературу до різноманітних заходів».
Ірина СТЕБЛИНА повідомила, що всього в книзі подано 617 подій: з 1760 року і до 2010-го. В ній також згадується більше 150-ти осіб, причетних до тих чи інших подій. Важливо також зазначити, що книга ілюстрофана фотографіями, які надав шанувальник старовини і автор цікавих книг про наше минуле Ігор РУКАВІЦИН. .

Олена МАКОВІЙ

На світлині:


Ірина СТЕБЛИНА
Фото автора.

Переглядів: 623 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: