PP

     Четвер, 28.03.2024, 23:34



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2012 » Червень » 24 » Календар на липень „ІСТОРІЯ УКРАЇНИ: ПОДІЇЇ І ОСОБИСТОСТІ”
19:08
Календар на липень „ІСТОРІЯ УКРАЇНИ: ПОДІЇЇ І ОСОБИСТОСТІ”
2 – 1918 р. – Київ. Затвердження гетьманом України П.СКОРОПАДСЬКИМ закону про громадянство Української держави, згідно з яким уся повнота політичних прав в Українській державі належить тільки її громадянам. Громадянином Української держави міг бути кожний, хто народився на її території і по досягненню повноліття упродовж року подав заяву про надання громадянства. Закон забороняв подвійне громадянство.
2 – 1951 р. – „Правда” надрукувала редакційну статтю „Проти ідеологічних викривлень у літературі”, в якій було піддано безпідставній критиці патріотичний поетичний твір В.СОСЮРИ „Любіть Україну”. У дусі „критики” 1946-48 рр. аналізувалась творчість інших українських митців.
3 – 2006 р. – РЕЄСТРАЦІЯ ЧАСОПИСУ „ПРОМІНЬ ПРОСВІТИ”.
6-9 – 1932 р. – Харків. ІІІ конференція КП(б)У, яка обговорила питання про підсумки весняної посівної кампанії, про заготівельну та жнивну кампанії і про завдання організаційно-господарського управління колгоспами. Конференція визнала встановлений для України план хлібозаготівель у 356 млн. пудів прийняти до „безумовного виконання”.
8 – 1659 р. - Гетьман ВИГОВСЬКИЙ з українським військом розгромив московське військо під Конотопом.
7-29 – 1987 р. – Чорнобиль. Судовий процес над винуватцями аварії на Чорнобильській АЕС.
9 – 1993 р. – Москва. Верховна Рада Росії ухвалила постанову, згідно з якою Севастополь оголошувався російським містом і головною базою єдиного Чорноморського флоту.
10 – 1934 р. – Москва. Ухвалення ЦВК СРСР постанови про створення загальносоюзного Народного комісаріату внутрішніх справ, до складу якого включалось ОГПУ. Постанова ліквідувала судову колегію ОГПУ, всі справи після завершення слідства повинні були передаватися до органів народного суду встановленим порядком. Але при цьому при НКВС СРСР створювалась Особлива нарада, яка мала право застосування в адміністративному порядку висилки і заслання, ув’язнення у виправно-трудові табори терміном до 5 років і висилки за межі СРСР.
11-15 – 1944 - Поблизу сіл Недільного та Сприні, що на Самбірщині, під охороною відділів УПА на Установчих зборах було утворено Українську Головну Визвольну Раду (УГВР).
16 – 1948 р. - Перша сесія Української Національної Ради в екзилі.
16 – 1990 р. – КИЇВ. СЕСІЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УРСР УХВАЛИЛА ДЕКЛАРАЦІЮ ПРО ДЕРЖАВНИЙ СУВЕРЕНІТЕТ УКРАЇНИ.
17 – 1958 р. – Київ. Рішення Ради Міністрів УРСР про скорочення в 1959 році 8 з 40 наявних в Україні монастирів, у тому числі Києво-Печерської лаври, Михайлівського жіночого монастиря в Одесі, чоловічого монастиря пустинь у Сумській області.
18 – 1863 Р. – Циркуляр міністра внутрішніх справ про обмеження видання книг і заборону викладання в школах українською мовою (Валуєвський указ).
19 – 1935 р. – Київ. Рішення Політбюро ЦК КП(б)У про вилучення обкомами КП(б)У зінов’євсько-троцкістської та націоналістичної літератури з бібліотек України та здачу її до обласних органів НКВС. Серед тих, чиї книжки підлягали вилученню, були названі Б.АНТОНЕНКО-ДАВИДОВИЧ, М.ВОРОНИЙ, М.КУЛІШ, Г.КОСИНКА, В.МИСИК, В.ПІДМОГИЛЬНИЙ, Є.ПЛУЖНИК, М.ОЛІЙНИК, О.ОЛЕСЬ, П.КАПЕЛЬГОРОДСЬКИЙ та інші.
20 – 1987 р. – Київ. Письменник О.ГОНЧАР звернувся до Генерального секретаря ЦК КПРС М.ГОРБАЧОВА з листом, в якому висловив тривогу щодо звуження сфери вжитку української мови, висловив низку пропозицій, спрямованих на подолання хиб у галузі національно-культурної політики.
20 – 1993 р. – Нью-Йорк. Рада Безпеки ООН визнала, що постанова Верховної Ради Росії щодо російського статусу Севастополя не має юридичної чинності.
21 липня 1907 р. - народилася О. ТЕЛІГА, українська письменниця, громадська діячка, член ОУН.
24 – 1990 р. – КИЇВ. РІШЕННЯМ ПРЕЗИДІЇ КИЇВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ НАРОДНИХ ДЕПУТАТІВ ПЕРЕД БУДИНКОМ МІСЬКРАДИ ПОРУЧ З ДЕРЖАВНИМ ПРАПОРОМ УРСР ПІДНЯТО НАЦІОНАЛЬНИЙ СИНЬО-ЖОВТИЙ ПРАПОР.
26 – 1880 р. – Народився В.ВИННИЧЕНКО, український письменник, драматург, політичний та державний діяч, заступник голови Центральної ради, голова Генерального секретаріату, голова Директорії УНР.
28 – 1942 р. – Москва. Наказ народного комісара оборони СРСР за №227 („Ні кроку назад”). Відповідно до наказу, на фронті вперше було сформовано штрафні батальйони й організовувалися загороджувальні загони.
31 – 1914 р. – Петербург. Запровадження царським урядом військової цензури та видання указу про заборону друку українською мовою.
Липень – 1673 р. – Походи запорозьких козаків на чолі з І.СІРКОМ на турецькі фортеці Очаків та Ізмаїл.
Липень – 1857 р. – ЗВІЛЬНЕННЯ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА ІЗ ЗАСЛАННЯ.
Липень – 1959 р. – Дніпропетровська область. Завершено будівництво магістрального газопроводу Дніпропетровськ-Кривий Ріг довжиною 152 кілометри.
Липень – 1972 р. – Київ. За „антирадянську діяльність” заарештовано співробітників Інституту філософії АН УРСР Євгена ПРОНЮКА і Василя ЛІСОВОГО.
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 925 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: