PP

     П`ятниця, 19.04.2024, 21:47



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2009 » Листопад » 12 » Голодомор як геноцид „Було й таке, коли один чоловік на першому кварталі їв людей”
20:03
Голодомор як геноцид „Було й таке, коли один чоловік на першому кварталі їв людей”
Свідчення про голодомор 1932-1933 р. на Україні записано зі слів Ганни Федорівни АНДРЕЄВОЇ, 13 вересня 1930 року народження, та Григорія Опанасовича АНДРЕЄВА, 18 березня 1929 року народження, мешканців села Лозуватки Криворізького району Дніпропетровської області. Місце проживання під час голодомору : село Лозуватка Криворізького району Дніпропетровської області.
„В роки голодомору 1932-1933 років жити було дуже тяжко. Працювали від зорі до зорі, вихідних не було, навіть не знали такого слова. У колгоспі за один трудовий день давали 200 грамів хліба на одного працівника. Ішли на роботу пухлі від голоду, працювали і старі, і молоді, і навіть діти. Сподівались на те, що за роботу хоч дадуть поїсти: давали пісний супець – баланду (вода і трохи крупи). Їли траву, ховрашків, щирицю, калачики, паслін, лободу, ракушки, робили ліпники. Щодня до кожної хати заходив голова сільради з міліцією із одним запитанням: «Що ви їсте, що досі живите?». Забирали все, що було в хаті, навіть останню крупу чи маленький шматочок хліба.
Було й таке, коли один чоловік на першому кварталі їв людей. Кожен хто до нього приходив, від нього вже не повертався.
Також було важко з одягом. Людям не було що одягти. Для цього вирощували коноплі, а потім ткали з них одяг: сорочки, штани. Спали на соломі, не було навіть ковдри, щоб зігрітися.
В місті ситуація була дещо кращою. Кожен селянин хотів втекти до міста, але не було паспортів. Кому пощастить дістати довідку, їхали в місто і влаштовувались на виробництво”.
Ці свідчення записала випускниця Лозуватської загальноосвітньої школи № 1 Лілія АНДРЄЄВА.
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1178 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 3.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: