PP

     Середа, 24.04.2024, 03:49



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2013 » Січень » 26 » Центр інформації про права людини повідомив журналістам про розповсюдженість катувань та жорстокого поводження в Україні
23:54
Центр інформації про права людини повідомив журналістам про розповсюдженість катувань та жорстокого поводження в Україні
17 СІЧНЯ у місті Харкові в приміщенні Прес-центру «Status Quo» Центр інформації про права людини за сприяння Центру Посольства Великої Британії в Україні та Програми Розвитку ООН (UNDP) провів прес-конференцію на тему «Катування та жорстоке поводження в місцях несвободи: на що не зважає держава та як подолати цю ганебну практику». Зміст прес-конференції був побудований на результатах соціальних досліджень щодо розповсюдженості незаконного насильства в органах внутрішніх справ України, зокрема, по відношенню до ув’язнених та засуджених осіб. Моніторинг, проведений Харківським інститутом соціальних досліджень, вказує на стійку тенденцію до росту кількості фактів катувань у міліції.
Представники засобів масової інформації з великою увагою заслухали виступи координатора проекту «Сприяння змінам через механізм Універсального періодичного огляду (УПО), Програма розвитку ООН в Україні п. Василя РОМАНЮКА, директора Харківської правозахисної групи (ХПГ) п. Євгена ЗАХАРОВА, директора Харківського інституту соціальних досліджень п. Євгена КОБЗІНА, співкоординатора Проекту «Без кордонів», Центр «Соціальна дія» п. Ірини ФЕДОРОВИЧ.
За даними досліджень, в Україні має місце щорічне зростання кількості потерпілих від незаконного насилля з боку правоохоронних органів. І в 2011 році оціночна кількість жертв незаконного насилля сягнула 980 тисяч людей. Що стосується ув’язнених та засуджених осіб, то, крім насильства, мають місце незабезпечення належною медичною допомогою, неналежні умови утримання та масове побиття в’язнів у пенітенціарних установах з метою залякування.
У перебігу прес-конференції відбулася дискусія між представниками громадського правозахисту і спеціалізованих державних служб. У той час, як правозахисники гостро ставили питання про нестерпні умови для перебування осіб у місцях позбавлення волі (слідчі ізолятори, виправні колонії, ізолятори тимчасового тримання, приймальники-розподільники та інш.), представники прокуратури, адміністрації виправних закладів і навіть заступник голови Харківської обласної спостережної комісії робили акцент на перебільшенні правозахисниками рівня неустаткованості і зловживань у відповідних закладах.
Як зазначив Д. КОБЗІН, за результатами здійснених з літа 2012 року Департаментом національного превентивного механізму майже 150 візитів до місць несвободи в Україні були спрямовані відповідні листи до органів державної влади і Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо усунення причин та умов порушення прав людини. До того ж наприкінці 2012 року в рамках Універсального періодичного огляду Україна отримала 16 рекомендацій від країн-учасниць ООН щодо протидії катуванням.
В якості позитивних моментів у виконанні рекомендацій Є.ЗАХАРОВ визнав введення в дію нового Кримінального процесуального кодексу, скорочення переповненості СІЗО, надання правозахисникам можливості доступу до місць ув’язнення та інше.
Як потерпіла від жорстокого поводження перед журналістами виступила молода жінка, яка вагітною була доставлена до одного із райвідділів МВС і побита працівником міліції. Лише після народження дитини в умовах ув’язнення завдяки наполегливості адвоката ХПГ і винесеному припису Європейського суду з прав людини жінку було звільнено під підписку про невиїзд.
Провідною нотою обговорення була думка про те, що лише з часом можна буде дійти висновку, наскільки послідовно у цьому питанні будуть виконуватися пропозиції країн-учасниць ООН.

Микола КОРОБКО,
м. Кривий Ріг
Переглядів: 1026 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: