PP

     Субота, 20.04.2024, 15:16



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2010 » Серпень » 29
АВТОРИТЕТНА ДУМКА
КОЖЕН УКРАЇНЕЦЬ заслуговує на краще. Ось чому ми повинні не відсиджуватися на кухнях, а боротися проти тих, для кого народ – лише біомаса, що оплачує їхнє красиве життя, дорогі автомобілі і закордонні курорти. Досить терпіти їхні витівки. Нехай вони підлаштовуються під нас і вчаться жити за правилами. Не виходить так? – тоді ми говоримо їм «прощавайте!» - бо такі політики нам не потрібні. Я не збираюся віддавати цій псевдо-еліті свою країну. І знаю, що боротися за неї готові мільйони інших людей. Тому що люблять Україну. Та тільки однієї любові замало, необхідно діяти. Без боротьби не буває результату. Це очевидна аксіома. Передусім, потрібна віра. Якщо ти не віриш у перемогу, значить – уже програв.
Чекати манни небесної й гадати, що все воно якось саме вийде, - марна справа. Подивіться, як живуть молоді європейські країни. ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 995 | Додав: pprosvita | Дата: 29.08.2010 | Коментарі (0)

Кожна третя родина в Україні може вважатися бідною – такими є результати дослідження Інституту демографії Національної академії наук України. Звісно, критерії української бідності є дещо іншими, аніж у африканських чи азійських країнах – кажуть дослідники, і вказують на суто український феномен – бідність серед працюючих осіб із вищою освітою.
Одна із трьох українських родин не може забезпечити середні стандарти рівня життя – каже Людмила ЧЕРЕНЬКО, керівник дослідження рівня життя в Україні, проведеного Інститутом демографії НАН. Саме неможливістю задовольнити базові середні потреби науковці вимірюють бідність. За словами пані ЧЕРЕНЬКО, в Україні небагато сімей потерпають від нестачі найнеобхіднішого – їжі, а от із іншими базовими потребами – у житлі, медичному обслуговуванні та освіті – існують проблеми.
“Щодо харчів, то це, переважно, не є проблемним питанням – ми не в Африці. Частка родин, які не можуть хоча б раз на тиждень купувати м’ясо, рибу чи свіжі овочі-фрукти – ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 1058 | Додав: pprosvita | Дата: 29.08.2010 | Коментарі (0)

Повертаючись до надрукованого
У 12-му ЧИСЛІ нашої газети за цей рік у матеріалі під заголовком «ПРОФНЕНАВИСТЬ, або Коли брат брата води позбавляє» йшлося про те, що профспілковий комітет ПМГУ на комбінаті «Арселор Міттал Кривий Ріг», який діє під керівництвом голови профкому Юрія БОБЧЕНКА, своїм рішенням позбавляв права пити очищену воду членів місцевої незалежної профспілки: працівників науки, виробництва і фінансів.
В тому матеріалі була навіть процитована виписка із протоколу засідання профкому ПМГУ під назвою «О прекращении обеспечения питьевой очищенной водой членов профсоюза НПФНП», де чорним по білому було написано:
«Председателям цеховых комитетов профсоюза металлургов и горняков Украины» взять под контроль выделение бутылированной воды работающим по спискам №1 и №2 – только ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1417 | Додав: pprosvita | Дата: 29.08.2010 | Коментарі (0)

Сьогодні, в день підписання пакту МОЛОТОВА-РІББЕНТРОПА, кілька сотень людей прийшли на Михайлівську площу в Києві, щоб ушанувати пам’ять жертв злочинів комуністичного режиму. Цього року організатори акції вирішили нагадати громадськості, що не лише діяльність нацистів є злочином проти людства. На їхню думку, значно більшим є те зло, яке на українських землях чинив комуністичний режим. За даними європейських дослідників, у світі близько 95 мільйонів людей загинули від комуністичного режиму. Із них на колишній Радянський Союз припадає понад 20 мільйонів.
Комуністи морально відповідальні за 95 мільйонів жертв
Український правозахисник Василь ОВСІЄНКО переконаний, що частина відповідальності за злочини комунізму лежить і на сучасних комуністах: «Той, хто досі вважає себе комуністом, морально відповідальний за всі ці 95 мільйонів. Хто себе сміє назвати фашистом? Та ніхто не сміє! А от комуністом – досі вважають, що це нормально», – каже він. На думку правозахисника, в Україні ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 1024 | Додав: pprosvita | Дата: 29.08.2010 | Коментарі (0)

НЕЩОДАВНО МВС скасувало відділ в департаменті кримінального розшуку, який фактично займався розкриттям злочинів по ст. 161. Діяльність підрозділу фокусувалась на злочинах на ґрунті ненависті. Очевидно високопосадовці в міністерстві вважають, що в Україні з цим проблем немає. Вчора представники Української Гельсінської спілки з прав людини отримали змогу переконатися у протилежному. Дівчина, яка звернулась до юридичної приймальні розповіла історію, яка не може не вразити.
15 серпня цього року її хлопець відвідав футбольний матч «Арсенал» (Київ) – «Волинь» (Луцьк). Після завершення матчу він став жертвою неонацистів. Зі слів потерпілого на шляху зі стадіону його з товаришем разом з фанами «Арсеналу» перехопили 50 татуйованих хлопців з голими торсами з числа фанів «Динамо». Атака розпочалась із газових балончиків. Потім вболівальників притисли до стіни і з криками: «Зіг хайль!», «Ріж Антифа!» почали жорстоко бити. В хід пішли також ножі.
Ігор та Микола* потрапили до лікарні. ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 1131 | Додав: pprosvita | Дата: 29.08.2010 | Коментарі (0)

В Україні за січень-липень 2010 року середні ціни продажу аграрної продукції сільськогосподарськими підприємствами по всіх напрямах реалізації зросли на 22% порівняно з аналогічним періодом 2009 року.Про це УНІАН повідомили у Державному комітеті статистики України.
Згідно з повідомленням, ціни на продукцію рослинництва зросли на 34%, на продукцію тваринництва – на 12%. У липні п.р. порівняно з червнем середні ціни реалізації аграрної продукції збільшилися на 5%, в т.ч. на продукцію рослинництва – на 8%, на продукцію тваринництва – знизилися на 0,3%.
Зокрема, пшениця у січні-липні п.р. подорожчала на 34,1% порівняно з відповідним періодом минулого року, до 984,2 грн./т, ячмінь – на 9,8%, до 786,8 грн./т, жито – на 10,8%, до 674,6 грн./т, кукурудза – на 56,2%, до 1 202 грн./т. Насіння соняшнику подорожчало на 41,7% - до 2 561 грн./т.
Ціна великої рогатої худоби за звітний період знизилася на 0,1% - до 8 954 грн./т, свиней – на 14,7% і становила 12 377 грн./т, ціна пт ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 952 | Додав: pprosvita | Дата: 29.08.2010 | Коментарі (0)

3. КРИВИЙ РІГ – ПОЛІГОН ДЛЯ ПРОЖИВАННЯ «ЕКСТРЕМАЛІВ»?
Провали земної поверхні в Кривбасі стають непоодиноким явищем. І вони неминучі після майже столітньої доби підземного видобутку залізної руди без компенсаційного заповнення утворених порожнин. Інша справа, що, згідно науки, зони обумовлених наявністю таких порожнин потенційних зрушень земної поверхні підлягають виключенню зі сфери подальшої людської діяльності
І ось цілковитою несподіванкою для криворіжців стає усвідомлення того, що земля буквально зникає з-під їхніх ніг, а провали поверхні стаються в місцях протікання їхнього щоденного життя.
Так сталося 13 червня поточного року, коли під землю пішли шлях, по якому здійснювався пожвавлений рух, та низка функціональних споруд. Такою ж є новина дня 17 серпня: в районі старого центру ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1035 | Додав: pprosvita | Дата: 29.08.2010 | Коментарі (0)

Більше 50% українців вважають, що ситуація в державі розвивається у неправильному напрямку.Такі висновки було зроблено за результатами переданого агентству УНІАН опитування, проведеного соціологічною службою Центру РАЗУМКОВА.
Зокрема, згідно з опитуванням, у першій половині 2010 року, після президентських виборів, в Україні спостерігалося істотне зростання соціальних очікувань, пов’язаних зі зміною влади. Зокрема, це знайшло прояв у зростанні частки тих, хто вважав, що «події в Україні розвиваються в правильному напрямі» (до 42,7% у травні 2010 року, тоді як 32,6% вважали, що події розвиваються в неправильному напрямі). Однак протягом останніх двох місяців рівень оптимізму в суспільстві істотно знизився, відзначають експерти. За даними опитування, лише 25,6% респондентів вважають, що події в Україні розвиваються в правильному напрямі і 50,4% – що в неправильному.
Водночас, порівняно з травнем, менше стало тих, хто вважає, що нова влада виправдала їхні сподівання (у травні ... Читати далі »
Переглядів: 995 | Додав: pprosvita | Дата: 29.08.2010 | Коментарі (0)

БІЛЬШІСТЬ українців у всіх регіонах країни і у всіх вікових групах підтримують незалежність України. Такі результати опитування, проведеного Центром Разумкова, передає "Дзеркало тижня". Якщо б відповідний референдум відбувався сьогодні, то за незалежність проголосували б 59% громадян, проти - 21%. Не прийшли б на дільниці або не визначилися зі своїм рішенням 20% українців. Ці дані приблизно схожі з даними торішнього всеукраїнського соціологічного дослідження на тему "Україна. Повноліття", проведеного Інститутом Горшеніна. При цьому кількість прихильників незалежності перевищує кількість її супротивників у всіх регіонах країни. У західному регіоні за незалежність готові проголосувати 86% (проти 7%), у східному - 46% (проти 34%). При цьому значну підтримку ідея незалежності набула у південному регіоні країни (65% проти 15%). Дещо менша у даний момент підтримка незалежності в центрі країни (54% проти 19%).
Незалежність України підтримують і у всіх вікових групах населення, при цьом ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 990 | Додав: pprosvita | Дата: 29.08.2010 | Коментарі (0)

Українки намагаються протистояти дискримінації за ознакою статі на робочому місці. Наприклад, коли догляд за дитиною гальмує кар’єру. Успішні приклади боротьби з цим явищем трапляються за кордоном, а не в Україні. Історія українки Оксани ДЕНИСЕНКО стала прикладом для найманих працівниць у Великій Британії. Газета The Daily Mail розповіла, що жінка виграла судовий процес у свого працедавця — інвестиційного банку Credit Suisse. Лондонський суд ухвалив: банк дискримінував її через те, що вона жінка.
Київський правозахисник Володимир ЯВОРСЬКИЙ у розмові з «НХ» подібних успішних судових справ у самій Україні не пригадує. «Проблема гендерної дискримінації на робочому місці в Україні є досить поширеною. Про це свідчать дані численних досліджень», - зауважує соціолог Тамара МПОЦЕНЮК. Вона викладає так звані «гендерні курси» у Києво-Могилянській Академії. «На жаль, ми не лише не чуємо про успішні судові справи, пов’язані із проблемою дискримінації, нам взагалі відомо лише кілька випадків ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 1033 | Додав: pprosvita | Дата: 29.08.2010 | Коментарі (0)

Дедалі менше українців підтримують подальше перебування Чорноморського флоту Росії на території України. Такі результати опитування, проведеного напередодні Дня Незалежності Центром РАЗУМКОВА. Тільки 44% українців вважають доцільним перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України. Супротивників такої ідеї - 37%. Водночас у квітні підтримали продовження терміну перебування ЧФ РФ 54% громадян країни, не підтримали - 33%, передає "Дзеркало тижня".
У серпні на пряме питання, чи варто було підписувати угоди, якщо ціни на газ для населення підвищили і підвищувати будуть, 45% опитаних відповіли "ні", а далі вважають слушним це рішення менше третини українців (30%). При цьому 48% опитаних погодилися з тезою про те, що керівництво країни свідомо вводило громадян в оману, коли запевняло, що підписання угод дасть змогу не підвищувати ціни. І лише 36% - упевнені, що керівництво ціни підвищувати щиро не планувало, а було змушене зробити це під тиском "зовнішніх обс ... Читати далі »
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 946 | Додав: pprosvita | Дата: 29.08.2010 | Коментарі (0)

Пам’яті патріота і просвітянина
Микола Михайлович СКІРКО народився 88 років тому, у 1922-му. І якщо його 19-й серпень був позначений війною із людиноненависницьким гітлеризмом, коли він став солдатом Другої світової, то 88-й став останнім у його житті, коли зупинилося серце.
Здається, ще зовсім недавно, 22 травня цього року, в день перепоховання тіла українського генія і мислителя Тараса ШЕВЧЕНКА, він був серед нас, просвітян, прийшов до офісу криворізької «Просвіти» і читав напам’ять вірші великого Кобзаря (на світлині), а ось тепер і самого його не стало…
У нашій повсякденній метушні він був дуже уважним при розмові з будь-ким, умів кожного вислухати і поділитися думками про те, що бо ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 970 | Додав: pprosvita | Дата: 29.08.2010 | Коментарі (0)

1- 1722 р. – Народився великий український філософ Григорій СКОВОРОДА.
1 – 1939 р. – Напад фашистської Німеччини на Польщу. Початок Другої світової війни.
2 – 1832 р. – Народився Олександр ПОЛЬ, юрист, краєзнавець і колекціонер старожитностей, ініціатор промислової розробки покладів залізної руди на Криворіжжі.
4 – 1991 р. – Київ. Над будинком Верховної Ради України піднято синьо-жовтий прапор.
7 – 1891 р. – Монреаль. Прибуття до Канади перших українських переселенців. Початок української масової еміграції до Канади, куди до 1914 р. емігрувало близько 100 тисяч українців.
7 – 1942 р. – Гітлерівці розстріляли у Львові маніфестацію українських націоналістів, в результаті чого було вбито 20 осіб, а в Рівному заарештовано й розстріляно 40 підпільників ОУН.
15 – 1993 р. – ДЖЕРСІ-СІТІ (США). Початок видання першого україномовного часопису у США – газети „Свобода”.
15 – 1937 р. – У Дніпропетровську був розстріляний більшовиками відомий українсь ... Читати далі »
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 2774 | Додав: pprosvita | Дата: 29.08.2010 | Коментарі (0)