PP

     Четвер, 25.04.2024, 22:15



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2009 » Червень » 16 » Порозумітися, а потім – діяти.
15:29
Порозумітися, а потім – діяти.


Протягом тих двох останніх весняних днів, коли проходив 4-й Форум правозахисних організацій, було оприлюднено величезний обсяг соціально надзвичайно важливої інформації. – Як у самих виступах правозахисників, що з’їхалися до Києва не тільки з усіх кінців України, а й із інших країн, так і в розданих його учасникам роздрукованих матеріалах. А саме проведення стало можливим завдяки фінансовій підтримці Міжнародного фонду «Відродження» і Фонду Ч.С.МОТТА. Організатором виступила Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ).
Розпочали його роботу голова правління УГСПЛ Аркадій БУЩЕНКО та виконавчий директор цієї всеукраїнської асоціації правозахисників Володимир ЯВОРСЬКИЙ, а представник міжнародного фонду «Відродження» Роман РОМАНОВ надав особливий тон розмові. Зокрема, він підкреслив той факт, що у суспільстві виникло останнім часом чимало гострих проблем, які потребують нагального розв’язання, але без порозуміння не буде можливості ефективно діяти, аби досягти успіху. Володимир ЯВОРСЬКИЙ звернув увагу на те, що на відміну від попередніх форумів, на цей не було запрошено представників влади, і такий крок зроблено з тією метою, аби спочатку виробити спільний план дій, і вже тільки потім – приступати до його реалізації.
Необхідно підкреслити важливість саме цьогорічного заходу, бо вже два роки поспіль такі форуми не проводилися. Крім того, під час 4-го Форуму відбулася найбільша в Україні виставка правозахисних видань. Серед інших була представлена і газета «Промінь Просвіта». Це сталося через те, що Криворізьке міське об’єднання (єдине із всіх інших просвітянських організацій України) є колективним членом УГСП.
Виступи й обговорення проходили за п’ятьма тематичними напрямками: «Взаємовідносини правозахисників та органів влади»; «Правозахисні мережі: представлення діючих мережевих проектів», «Захист жертв порушень прав людини», «Проведення правозахисних кампаній та посилення інформаційного обміну між правозахисниками», «Освіта з прав людини».
В центрі уваги на правозахисному форумі були багаті на думки виступи співголови Харківської правозахисної групи Євгена ЗАХАРОВА, голови товариства „Меморіал” із Донецька Олександра БУКАЛОВА, безумовно – голови Громадського комітету захисту конституційних прав і свобод громадян Микола КОЗИРЄВА, який приїхав до Києва з Луганська, та великого числа інших діяльних правозахисників.
Виступив на форумі і представник від Кривого Рогу Микола КОРОБКО (на світлині). Його повідомлення під назвою „Правоохоронна система не протистоїть рейдерським загрозам громадським організаціям” входило до числа тих, які привернули увагу організаторів і були попередньо роздруковані у розданих усім учасникам матеріалах. Після виступу було зазначено, що таким серйозним загрозам з боку провладних структур, перед якими постала сьогодні Криворізька „Просвіта”, може бути піддана будь-яка інша громадська організація, якщо вона намагається діяти справді ефективно.

Сергій ЗІНЧЕНКО

Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1146 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: