PP

     П`ятниця, 19.04.2024, 18:18



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2009 » Травень » 7 » ЄБРР у Кривому Розі. Зустріч із „Зеленим світом”.
20:05
ЄБРР у Кривому Розі. Зустріч із „Зеленим світом”.

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ банк реконструкції і розвитку надав металургійному комбінату „Міттал Стіл Кривий Ріг” кредит на суму 200 млн. доларів для оптимізації потужностей, зниження енергозатрат, підвищення якості управління та охорони довкілля http://www.ebrd.com/new/pressrel/2006/38apr21r.htm. ЄБРР у своїй стратегії діяльності в Україні екологічним питанням приділяє велику увагу http://www.ebrd.com/about/strategy/country/ukraine/stratukr.pdf
29.04.09 старший менеджер з оцінки проектів та з питань довкілля Денніс ЛОНГ (A. Dennis Long, PE, Sc.D.) зустрівся з представниками екологічної асоціації "Зелений світ" та науковцями з педагогічного університету. 
Організував зустріч голова екологічної асоціації "Зелений світ" Микола КОРОБКО. Присутніми були редактор часопису «Промінь Просвіти» Сергій ЗІНЧЕНКО, редактор радіомовлення місцевого телерадіооб’єднання «Криворіжжя» Олена МАКОВІЙ, науковці з Криворізького державного педагогічного університету Ігор ШЕЛЕВИЦЬКИЙ, Василь САВОСЬКО, Валерій КОЦЮРУБА. 
На зустрічі мова йшла про те, що це є один із перших великих проектів, направлених не на розширення виробництва й збільшення техногенного навантаження. Проект, який повинен мати суттєвий позитивний вплив на довкілля. Проект цікавий ще й тим, що „Міттал Стіл Кривий Ріг” знаходиться в центрі уваги не лише в Кривому Розі а й в Україні, і такі позитивні рішення є зразком європейських підходів до бізнесу, виробництва, довкілля й людей. Також відзначили, що позитивні для довкілля результати вже помітні. Менше стало пилу, впорядкована територія комбінату, припинилися відключення очисних споруд у вихідні (звична практика за попередніх власників), густий синій туман у районі Соцміста порідшав. Однак це суб'єктивне враження, бо моніторинг (якщо й проводиться), то результати його невідомі.
Але суттєвим недоліком реалізації проекту є його дуже слабка інформаційна підтримка. Громадськість міста майже не обізнана зі здобутками. Немає доступної й популярної інформації про те, як було, як є і як буде. Про проект практично нічого не знають школярі, студенти, вчителі й навіть науковці. Останнім часом у міських кіосках з пресою перестали продавати газету металургійного комбінату, яка містила певну інформацію про це підприємство. Громадська преса (газета "Промінь Просвіти", яка публікує й матеріали про довкілля) також розповсюджується лише передплатникам, у кіосках не продається. Мало передач про довкілля й на місцевому радіо та телебаченні. Альтернативою є Інтернет, але в місті він ще не має такого загального
поширення, як друкована преса та телебачення, та й якість інформації й доступ до сайту комбінату погані. І навіть на сайті ЄБРР інформація про проект подана вкрай скупо англійською http://www.ebrd.com/projects/psd/psd2006/36813.htm та російською мовами 
http://www.ebrd.com/new/pressrel/2006/38apr21r.htm
Науковці також звернули увагу на те, що в проекті дуже мало уваги приділено нетехнічним рішенням. Тобто, дуже мало біологічних способів захисту довкілля й зменшення шкоди для людини. Було згадано, що „Криворіжсталь” мав зелену захисну смугу лісових насаджень, які були знищені у 90-ті роки. В проекті передбачено висадження 2000 дерев. Але, якщо зважити на обсяги виплавки, то це навіть менше одного зеленого листочка на тонну металу. Водночас живі фільтри можуть відігравати значну роль у захисті довкілля за мінімальних витрат й високої екологічності заходів. 
Так, верба плакуча за вегетацію збирає з повітря 35 ілограмів пилу. А гектар лісу очищує 18 мільйонів кубометрів повітря та збирає 36 тонн пилу. Засадження відвалів і хвостосховищ рослинами радикально зменшує викиди дуже шкідливого й агресивного пилу. Однак умови в промисловій зоні дуже специфічні, це потребує спеціальних знань про те, як, де і які рослини слід висаджувати. Згадано також, що досліди науковців показали важливу роль агрикультури в цих процесах (розведення черв’яків). Певною проблемою для комбінату є його надмірне заселення дикими голубами. Їх гнізда створюють пожежну небезпеку, послід руйнує конструкції. Науковці університету мають необхідний досвід і знання для розв’язання зазначених проблем.
Денніс ЛОНГ зауважив, що проблема озелення виходить за межі власності й повноважень комбіната. Це питання вочевидь слід вирішувати спільно із місцевою владою і громадськістю. "Зелений світ" готовий зробити необхідні пропозиції та сподівається на позитивну реакцію з боку влади. Адже озеленення було і є дуже актуальним завданням для міста, якому влада приділяє увагу. Проблема - в ресурсах і в свідомому ставленні населення до зелених насаджень.
Науковці звернули увагу також на наявність у промисловій зоні рідкісних рослин і тварин, які потребують особливої уваги, контролю, спостереження і захисту. Ці види занесено до „Червоної книги”, і вони мають загальносвітове і європейське значення. Вчені тривалий час ведуть спостереження, беруть участь у європейських програмах моніторингу й захисту. Проте спостереження у промисловій зоні ускладнено режимом особливого доступу. Вчені не завжди мають можливість туди потрапити, або ж їм доводиться займатися цим нелегально. Тому вільний доступ науковців до промислової зони для спостережень, співпраця у здійсненні проекту можуть бути обопільно корисними.
Денніс ЛОНГ поцікавився також впливом комбінату на здоров'я людей. Традиційною проблемою Криворіжжя є легеневі хвороби. Це силікози, рак легенів, астма, алергії. Стан захворюваності суттєво залежить від відстані до комбінату. Раніше у „Криворіжсталі” була обладнана доброю технікою клініка для діагностики хвороб дихання, якою користувалися жителі міста. Однак обладнання відпрацювало свій термін, вийшло з ладу, і зараз використовують лише його залишки у міському діагностичному центрі. Онкологічний диспансер хоч і знаходиться в лісопосадці, але також недалеко від комбінату. Є проблема і з коштами на лікування онкохворих. Впритул до комбінату розміщені й дачні ділянки криворіжців: колись комусь спало на думку там їх виділити. 
Науковці запросили Денніса ЛОНГА, фахівців і експертів ЄБРР, керівництво „Міттал Стіл Кривий Ріг” відвідати Криворізький державний педагогічний університет, зустрітися із студентами та викладачами, аби посприяти поінформованості, довірі й співпраці.
Денніс ЛОНГ дуже уважно поставився до розмови. Він пообіцяв повідомити про розмову та про питання, що на цій зустрічі обговорювалися, першим особам „Міттал Стіл Кривий Ріг”. Тож ми сподіваємося на позитивні наслідки зустрічі та на включення в процес громадськості, науковців, студентів і школярів. Ми сподіваємося, що така співпраця зробить зрозумілим для кожного криворіжця європейський стиль бізнесу й виробництва, матиме взаємну користь і сприятиме європейському вибору Криворіжжя.
До речі, наприкінці травня у Кривому Розі разом зі святом міста проходитиме і день Європи. Але це, скажімо так, VIP-свято одного дня на стадіоні. Інша справа - спільна тривала й корисна робота. 

Maidan.org.ua, 1 травня 2009 року

Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 1514 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: