PP

     П`ятниця, 19.04.2024, 01:43



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2009 » Травень » 7 » Названо найнебезпечніші країни для блогерів і журналістів.
19:13
Названо найнебезпечніші країни для блогерів і журналістів.

Найнебезпечніші для блогерів країни назвав сьогодні Комітет захисту журналістів. Свою доповідь правозахисники підготували до Дня свободи преси, повідомляє "Эхо Москвы". Найважче блогерам у тих країнах, де інтернет не набув великого розповсюдження або залишається під жорстким контролем влади. 
Очолює список М'янма - там вийти в мережу можна тільки з інтернет-кафе, які перебувають під ковпаком спецслужб. Один із місцевих блогерів був засуджений на 59 років за публікацію відеозапису руйнувань після циклону "Наргіс" минулого року. Тоді ж бірманські військові полювали за репортером CNN Деном РіІВЕРСОМ. 
Далі в списку слідують країни близькосхідного регіону: Іран, Сирія, Саудівська Аравія. Відомий жорсткою цензурою Китай, а крім того Єгипет, Куба і Туркменістан. У кожній з цих країн за блогерами полюють і контролюють їх доступ в інтернет. Так, на Кубі у в'язниці сидять щонайменше 20 блогерів, а в Китаї і того більше. У Туркменістані ще недавно інтернет-кафе охоронялися військовими. А сиктивкарський блогер з Росії Савва ТЄРЄНТЬЄВ отримав за коментар в Livejournal.com рік умовно. Цей випадок потрапив у доповідь, яке напередодні опублікувала правозахисна організація Freedom House. 
Серед 195 країн, в яких Freedom House вивчала стан свободи і безпеки ЗМІ, Україна зайняла "почесне" 115 місце з характеристикою преси як "частково вільною". (Нагадаємо, що торік Україна була на 113 позиції, а в 2007 - на 112). 
Сусідня Росія розташувалася на 174-му рядку, з характеристикою "невільна преса". Росії в доповіді відведено окремий розділ, правозахисники пильно стежать за погіршенням ситуації в царині свобод. Примітно, що дослідники побачили високий рівень самоцензури, зокрема, на заборонені для обговорення теми. Це і владне свавілля, і ситуація на Північному Кавказі.
Freedom House зазначає, що в цілому ситуація зі свободою преси в регіоні Східної Європи значно погіршала, особливо в таких країнах як Болгарія, Хорватія і Боснія, де траплялися вбивства журналістів. Серед країн з найвищим показником свободи ЗМІ переважає північна Європа: Ісландія (1 місце), Фінляндія (2), Норвегія (3), Данія (4), Швеція (5). Найгірша ситуація виявилася в Північній Кореї, трохи вище розташовані Туркменістан (194 місце), Бірма (193), Лівія (192), Еритрея (191), Куба (190), Узбекистан (189) і Білорусь (188). Експерти Freedom House також зазначили, що тільки 21% жителів Землі мають доступ до вільної преси. 

 

helsinki.org.ua, Українська Гельсінська спілка з прав людини, 4 травня 2009 року.



Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 1207 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: