PP

     Середа, 24.04.2024, 09:01



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2009 » Січень » 24 » Православні нехристі і "газове Різдво"
19:03
Православні нехристі і "газове Різдво"

355 років тому полковник Іван БОГУН на старшинській раді у Переяславі категорично відмовився присягати московському цареві і наполягав, що цього не слід робити нікому з українців. Аргумент полковника БОГУНА був зовсім не політичний, а, як би сьогодні сказали, культурно-світоглядний: московіти тільки прикидаються православними християнами. Насправді ж вони люті язичники, які не шанують Істину, Слово і Любов.

Погодьтеся, аргумент сильний, навіть на нашу добу, - і хоча на нього тоді не зважили, та не забуваймо, що перед тим Богдан ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ уже перейшов був у підданство до султана Оттоманської Порти, і тільки небажання султана прислати війська на допомогу козакам призвело до того, що у "братерській єдності" із цією імперією Україна пробула тільки рік... Не будемо схоластично дискутувати, чи мав рацію 355 років тому полковник кальницький і вінницький Іван БОГУН. Зрештою, навіть якщо тоді він, добре обізнаний у богослов'ї, як і більшість козацької старшини мав рацію, то з плином часу ситуація могла змінитися на краще. Звернімося до сьогодення, закарбованого Інтернетом. І почнімо із російського сайту "Мир религий", з його редакційної статті:
"После 40 дней Филипповского поста наступило радостное время рождественских святок – двенадцать святых дней, завершающихся праздником Крещения Господня. Все эти дни верующим людям подобает славить Рождество Христово. В эти дни появление в грешном земном мире Спасителя празднуют многие Церкви, живущие по юлианскому календарю. Они представляют почти 300 млн православных христиан, рассеянных по всему миру. "Небо и земля ныне торжествуют! Ангелы и люди весело ликуют! Христос родился! Бог воплотился! Ангелы поют, славу воздают", - так прославляется праздник в одной из рождественских колядок…Вне всякого сомнения, главное содержание нынешнего праздника – радость…» 
А ось що говорить про Різдво Христове знаний український релігієзнавець, доктор філософських наук Віктор ЄЛЕНСЬКИЙ:
"Різдво виламується зі стрункої ієрархії схеми, в якій увесь рух є наслідком сліпої механістичної взаємодії елементів матеріального світу. Але, разом із тим, Різдво не тікає зі світу, воно належить і йому також. Боголюдина, сказав колись Трьольч, це одночасно і історичне явище і позачасове чудо, чудо спасіння, космізм у історичній оболонці. Боголюдина влаштовує всесвіт, але вона перевтілює і цей малий світ. Вона руйнує загорожі між суспільними клітинами, які будувалися на вигнанні "інших" і ставить любов вище за міф і ритуал, власне, вище за все інше. Боголюдина руйнує одвічну традицію, у запоморочливо глибоких засадах якої презирство до неповноправного і несе у світ вселюдську єдність та, водночас, особистісний первінь. Усе шаленство світу, всі його несумісності й зіткнення бунтують у людській душі, виливаючись назовні радістю чи трагедією…» 
Ну, а тепер про практику втілення високих християнських засад у дні передріздвяного посту, коли душа має очищатися від суєтності світу, і у сам світлий день Різдва Христового: "Довідка щодо припинення поставок природного газу на прикордонних газовимірювальних станціях (ГВС) на вході в ГТС України, розташованих на території Росії (за київським часом): 
1.01.2009р. 
9:00 припинено подачу газу через ГВС Сохрановка 
11:20 припинено подачу газу через ГВС Суджа (Ду1200) (транзитний коридор на ГВС Дроздовичі – країна Польща)
5.01.2009р. 
9:55 припинено подачу газу через ГВС Писарівка (Ду 1400) (транзитний коридор на ГВС Ужгород – країни Словаччина, Чехія, Австрія, Італія, Німеччина, Франція; ГВС Теково – країна Румунія)
10:55 припинено подачу газу через ГВС Платово
19:30 припинено подачу газу через ГВС Валуйки (транзитний коридор на Балкани ГВС Орловка – країни Румунія, Болгарія, Туреччина, Греція, Македонія, Молдова)
07.01.2009р. 
07:44 припинено подачу газу через ГВС Суджа (Ду1400): транзитні коридори Уренгой-Помари-Ужгород, Прогрес, Єлець-Кременчук-Тираспіль-Ізмаїл, напрямок ГВС Ужгород – країни Словаччина, Чехія, Австрія, Італія, Німеччина, Франція; ГВС Берегово – країна Угорщина, ГВС Орловка – країни Румунія, Болгарія, Туреччина, Греція, Македонія, Молдова". 
Зверніть увагу – саме вранці на Різдво за Юліанським календарем, коли православні вітають один одного: "Христос народився!", Кремлем відключений газ, який ішов до православних Румунії, Болгарії, Греції, Македонії, Молдови. Україні, як відомо, він був відключений раніше. От такий своєрідний різдвяний подарунок від нащадків тих московітів, про яких говорив полковник Іван БОГУН.
Це не дивно, вважає російський священик о. Яків КРОТОВ. І ось чому:
"Сегодня Россия покрыта сетью православных храмов и организаций, в них, пожалуй, миллионов десять человек - но ведь и подданных у России в два раза меньше. Многочисленные "партейцы православия" издают (не читая, впрочем) множество книг, проводят съезды ("соборы", "чтения"), паломничества, конференции. Для большинства из этих людей я и подобные мне – враги православия, раскольники, предатели, одиночки-сектанты или пятая колонна внутри единственной верной церкви (не всех выпихнули из "лона матери-Церкви", как выпихнули многих, тщательно делая вид, что всего лишь совершают земные поклоны).Пройдёт немного времени и, можно надеяться, всё это изобилие так же расточится, как бесы от молитвы, как коммунизм от капитализма... Как сейчас никому неинтересны утонченные дискуссии о производительных силах и производственных отношениях, о третьих и четвёртых интернационалах, так станут неинтересны и смешны споры об ипостасях и канонических территориях. Люди, чьи книги устилают церковные лавки, будут так же забыты, как лауреаты ленинских премий…»
Що ж, історичний оптимізм о.Якова КРОТОВА ґрунтується на вірі у силу Божу та в необхідність очищення російського православ'я від чинного до сьогодні поєднання із самодержав'ям. Будемо сподіватися, що так воно і буде, а тому Різдво по-московськи не пов'язуватиметься у навколишніх народів ані з нашестям стрільців із рейтарами, ані з перекритим "по-братньому" газовим вентилем, - і що пристрасні ламентації полковника Івана БОГУНА назавжди залишаться не більше, ніж історичним документом... 

 Сергій ГРАБОВСЬКИЙ,

 кандидат філософських наук, член Асоціації українських письменників; «Українська правда», 13 січня 2009 року
(У скороченому вигляді)


Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 1319 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: