PP

     П`ятниця, 29.03.2024, 08:45



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2012 » Грудень » 3 » 18 листопада СОУ вшанувала пам’ять Героїв Базару (фото,відео)
12:50
18 листопада СОУ вшанувала пам’ять Героїв Базару (фото,відео)
18 ЛИСТОПАДА 2012 року представники Спілки офіцерів України та інших громадських та політичних організацій вшанували пам’ять воїнів, учасників Другого зимового походу армії УНР, що були розстріляні більшовиками біля села Базар Житомирської області 21 листопада 1921 року.
Голова СОУ полковник В’ячеслав БІЛОУС під час урочистості сказав:
«Сьогодні в черговий раз Спілка офіцерів України разом з патріотично налаштованою молоддю, з іншими громадськими організаціями (зокрема. – з представниками націоналістичних організацій України, патріотів України) проходить вшанування пам’яті загиблих воїнів 2-го Зимового походу армії УНР, які в 1921 році поклали свої голови і життя за нашу свободу. Пройшло небагато часу – і саме їхня правда, їхня ідея, їхня світа кров,невинна, яку вони пролили на цій землі, перемогла. Тому що відродилися ті ідеї, за які вони страждали. Саме тому щорічно за допомогою Василя ОВСІЄНКА, який доклав зусилля, місцевої влади, яка допомагає нам організовувати, ми влаштовуємо тут зібрання, щоб нагадати (перш за все, - собі), і пам’ятати, що у цих людей були сімї, були дружини, були діти, але незважаючи на тяжку ситуацію, на складну ситуацію, вони йшли і визволяли Україну від більшовицького засилля. Їм було запропоновано вибір: або перейти на сторону ворога, окупанта, або вмерти, не заплямувавши свою честь і гідність українського патріота. І вони вибрали останнє».
Розповідаючи про ті далекі від сьогодні події буремного 1921 року, видатний український громадський діяч, дисидент і політв’язень радянських таборів Василь ОВСІЄНКО, зокрема. підкреслив:
«Гімн України, який ви, шановні панове офіцери і шановна громада, тільки що почули, звучав тут в 1921 році, 21 листопада, коли було розстріляно наших 359 вояків. В 1941 році тут було проведене народне віче, з кількома тисячами людей, і теж прозвучав український Гімн. У 1991 році Гімн прозвучав знов (уже за нашої участі) і з тих пір він звучить тут кожного року. І я упевнений, що так буде завжди. Наша правда утверджується».
Від Криворізької організації СОУ виступив її керівник полковник Петро ЛИСЕНКО. Він, зокрема, підкреслив:
«Хотілось би як військовій людині сказати про декілька моментів, про які не дуже полюбляють сьогодні говорити відомі люди. Всі ці люди (мова тепер іде про розстріляних вояків – РЕД,) були зі всієї України і багато хто йшов у лави цієї похідної групи, були люди і з Центральної, і зі Східної, і з Південної України. Тому що вони більше, ніж інші, знали, що твориться на їхній рідній землі, і в них не було вибору іншого: або вмерти за свою землю, за своїх рідних і близьких, або здобути перемогу. Але й інші люди, які вдало повернулися з цього походу, їх небагато, але у них був одяг, у них були засоби, якими вони змогли повернутися. Як правило, це були керівники. І, як правило, - це ті люди, які казали: «Пішли з нами в похідну групу, будемо здобувати перемогу!,,». Ви розумієте, з ким я сьогодні хочу порівняти сьогоднішніх лідерів і тих людей, які пішли за свою землю… Але Господь все розставляє на свої місця. Питання в іншому: як ти закінчиш свій земний похід? Тепер ще одне. Перед вами стоїть людина, яка народилася на Кубані. Сам я народився в Росії, у Ростовській області… В моїй крові є гени козаків, які піднімали повстання проти більшовиків. В моїй крові є гени тих, хто вмер в 1933 році від голоду. Так от, в останні роки є багато думок про те, що після того, як не вдалась українська влада на Кубані, по Кубані потопталися ще гірше, ніж по Україні. І я б хотів, щоб ми завжди пам’ятали, що була така Українська Кубанська Республіка, яка мріяла об’єднатися з Українською Народною Республікою…»

Підготував Сергій ЗІНЧЕНКО за матеріалами прес-служби СОУ та розміщеними на сайті «ZAMPOLIT»

На світлинах:


перед урочистим покладанням;


виступає Василь ОВСІЄНКО;


виступає Петро ЛИСЕНКО.


Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 769 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: