PP

     Четвер, 25.04.2024, 08:29



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2012 » Грудень » 18 » 160 років тому народився Микола АРКАС, який створив «Просвіту», написав «Історію…»…
12:28
160 років тому народився Микола АРКАС, який створив «Просвіту», написав «Історію…»…
Микола АРКАС народився 26 грудня 1852 року (за старим стилем). Про цю людину, про справді видатного просвітянина і популяризатора історії України, про плідну діяльність на благо України не можна не писати, не можна не пам’ятати. Хоча б з тієї причини, як прожити життя з повною віддачею, як бути справді діяльним, а не лише кидати слова на вітер, що притаманне сьогодні багатьом людям, котрі вважають себе представниками еліти українського народу.
Цей у майбутньому історик, просвітитель, композитор, письменник, етнограф і фольклорист народився в Миколаєві, у родині адмірала-флотоводця Миколи Андрійовича АРКАСА. Але чи не найбільше вплинула на його розвиток, на формування патріотичних почуттів його мати, Софія Петрівна. Вона хоч і була з багатої родини дійсного статського радника, та все ж не забувала про те, що її рід БОГДАНОВИЧІВ започаткував представник української козацької старшини. Мати прищеплювала сину любов до всього українського, до мальовничої природи України, до співочої мови, до українських пісень і казок. І все це далося взнаки, але не одразу. Спочатку ж він отримав добру освіту в Петербурзі, під час вивчення в училищі основ правознавства, а потім - в Одеській гімназії з наступним навчанням на природничому факультеті Новоросійського університету.
Після завершення навчання Микола АРКАС працює в Миколаєві у морському відомстві, але вже тоді більшу частину свого вільного від служби часу він присвячує збиранню й запису народних мелодій та вивченню історії України. Продовжував він цим займатися й пізніше, коли обіймав різні високі посади в губернському управлінні та був почесним мировим суддею. До того ж, потрапивши під вплив свого вчителя, видатного українського композитора і диригента Петра ЛІЩИНСЬКОГО, він з охотою оволодіває музичною грамотою і навіть сам починає писати музику. І ця його закоханість в історію ріднокраю і всієї України, це його глибоко шанобливе ставлення до української народної творчості, до культури і звичаїв українського народу супроводжуватиме все його недовге життя, яке закінчилось у 56 років, 26 березня 1909-го.
З вивченням різнобічної творчої спадщини в Україні за часів Радянського Союзу не склалося. Бо радянська історична наука практично не була представлена достатнім обсягом праць, у яких висвітлювалися б аспекти громадсько-політичної спадщини Миколи АРКАСА, а ті праці, які все ж публікувалися, були спрямовані на розкриття переважно його композиторської діяльності. До того ж, підкреслювалася «українофільська» і навіть – «буржуазно-націоналістична» (за оцінками радянських авторів) суть його творчості. І зовсім по-іншому ставилися до його творчості за кордоном. Так, наприклад, виданий в Петербурзі його яскравий за змістом і майстерністю викладу фактів твір «Історія України-Русі» перевидавався у Кракові, у Лейпцігу, у Буенос-Айресі та у Вінніпезі.
В Україні ж усе почало змінюватися в ставленні до творчої спадщини Миколи АРКАСА, починаючи з 1990 року, коли були видана «Історія України-Русі». І після того (уже за часів незалежності) почали приділяти особливу увагу його громадсько-політичній діяльності та його творам. Все більше й більше українців дізнавалося про творчу велич цієї людини, діяльного патріота України, який не тільки створив оперу «Катерина» за однойменним твором Тараса ШЕВЧЕНКА, не тільки написав «Історію України-Русі», а ще й у 1907-му році заснував у Миколаєві Товариство «Просвіта», активно пропагуючи в цьому краї українську мову, українську культуру, обряди і звичаї українського народу. Миколу АРКАСА як фундатора Товариства обрали його головою, і він керував Миколаївською «Просвітою» до кінця життя. В роботі організації брали активну участь його дружина і син Микола. Микола АРКАС тоді навіть за власний кошт відкрив у Миколаєві народну школу з українською мовою навчання, яка однак з наказу влади була заборонена.
Сьогодні на його рідній землі, на Миколаївщині, його ім’я носить перша українська гімназія і хор Миколаївської філії Національного університету культури та мистецтв. Крім того, кожні два роки вручається премія імені Миколи АРКАСА, встановлена обласним управлінням культури: «за видатний внесок і збереження української національної культури, з метою вшанування пам’яті Миколи АРКАСА – композитора та історика, фольклориста та літератора, громадсько-політичного та культурного діяча, засновника й організатора, мецената Миколаївської «Просвіти».

Підготувала Олена МАКОВІЙ.


На світлині: Микола АРКАС.
Переглядів: 1202 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: