PP

     Четвер, 09.05.2024, 11:26



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2014 » Грудень » 9 » Зрадник 31-го блокпосту...
20:36
Зрадник 31-го блокпосту...

Зрада в ході війни з Росією. Нанесла великі збитки обороні країни – особливо яскраво це виявилося в Криму. Російські спецслужби і російська масована пропаганда завдають шкоди, але зрадники вже не залишаються безкарними. – Бо Україна вчиться відповідати ударом на удар. Кілька шпіонів було викрито під час війни в діючій армії. Однією із найяскравіших операцій української контррозвідки, про яку можна зараз уже розповісти, є захоплення українського офіцера, зрадника Батьківщини, який зробив спробу здати одну з найважливіших українських позицій на фронті: 31-й блокпост на Бахмутській трасі. Навколо нього вже два місяці під час так званого «перемир’я» точаться жорстокі бої. Зрадник виявився висопоставленим – заступник командира криворізької бригади Національної гвардії №3011 підполковник Сергій Олександрович СУСЛОВ. Я зустрівся з українським контррозвідником, який безпосередньо здійснив затримання зрадника, це оперативник СБУ «БОКСЕР».
Ось його розповідь:
"Наша група довгий час працювала в районі 31-го і 32-го блокпостів. Ми бачили, як противник із самого початку перемир’я порушував усі домовленості і продовжував наступальні дії
У вересні, користуючись забороною на відкриття вогню нашими військами, загони російських найманців перетнули розмежувальну лінію й спробували захопити ці два ключові блокпости на Бахмутській трасі. Тобто, сторони тримали одна одну під прицілом, але відкрито в бій не вступали. Обстріли ж були начебто з боку якихось невідомих формувань. Бойовики діяли нахабно – максимально близько підходили до наших позицій й засилали переговірників, бо ніби ж мир… Самі ж бойовики зайняли позицію в 150-ти метрах від 32-го блокпосту, здійснюючи цим самим психологічний тиск. А реально це було щось близьке до кримського сценарію. Найбільш напруженою була обстановка навколо 31-го і 32-го блокпостів. 32-й був найбільш вразливим. У вересні на ньому розмістились бійці криворізької бригади Нацгвардії полковника Андрія ПРИХОДЬКА, нагородженого за успішні бойові дії у цій війні ордено «За мужність». Бригада була укомплектована солдатами строкової служби – це була колишня частина внутрішніх військ, яка займалась конвоюванням в’язнів, охороною об’єктів та масових заходів. 31-й блокпост був з’єднувальною ланкою з 32-м. І на цьому блокпості постійно знаходився заступник командира бригади 3011 підполковник Сергій СУСЛОВ.

24 вересня тут стався безпрецедентний випадок. Підполковник СУСЛОВ заявив, що йде на перемовини з російськими найманцями, які розмістилися недалеко від 31-го блокпосту. Він сказав бійцям, що домовився про залишення блокпосту російським загонам без бою і що підрозділ після цього повернуть на місце постійної його дислокації. Що все це – у рамках мирного плану, що підрозділи мають іти мирно, без бою. Однак солдати й офіцери на 31-му блокпості відмовились виконувати наказ офіцера-зрадника. Хлопці-строковики сказали, що вони не залишать своїх товаришів на 32-му блокпості, а офіцери доповіли командиру бригади про дивні заяви свого товариша. І як тільки СУСЛОВ зрозумів, що ніхто з українських військовослужбовців на 31-му блокпості не збирається виконувати його вимогу покинути позиції, він не став чекати того моменту, коли командир бригади видасть наказ на його затримання і заявив, що відправляється на нові перемовини з російськими найманцями

Він залишив позиції 31-го блокпосту й того ж вечора перейшов на бік супротивника. Командир бригади ПРИХОДЬКО негайно прибув на 31-й блокпост, викликали нашу групу. Наступного ж дня, отримавши дані від зрадника, позиції 31-го і 32-го блокпостів були піддані масованому прицільному обстрілу мінометними батареями супротивника. Українська артилерія не могла відповісти, оскільки виконувала умову припинення вогню. Скориставшись цим, терористи знову вийшли на перемовини з бійцями Нацгвардії на постах. Вони сказали:
«Хлопці, ми вас оточимо, підтримки не буде, завтра ж ми можемо вас знищити. Подивіться на приклад свого офіцера Сергія СУСЛОВА. Він тепер піде на службу в російську армію, йому видадуть нову добру форму і взуття, яких у вас немає, у нього буде зарплатня в кілька разів вища. Все це буде й у вас. Якщо ви теж перейдете на наш бік. Хто не хоче, просто йдіть звідси, бо нам потрібні ці блокпости, ми будемо стріляти. Так що виходьте мирно, поки це ще можливо»
Начальник контррозвідки СБУ особисто поставив завдання нашому підрозділу в секторі за будь-яку ціну захопити зрадника. Ми розуміли, що зараз із СУСЛОВИМ запишуть інтерв’ю. він буде виступати на всіх російських телеканалах. І це буде дуже поганий приклад під час перемир’я. Наш керівник в секторі «С» с планував оперативну комбінацію: ніби ми вирішили вступити в перемовини з російськими командирами начебто для обговорення їхнього плану, а насправді – щоб виманити СУСЛОВА і організувати його захоплення. Звичайно ж, був ризик великий, бо СУСЛОВ добре знав, на що ми здатні. Але, з іншого боку, та впевненість бойовиків у їх начебто повній перевазі і
в тому, що все у них під контролем і що ніхто не буде їм чинити спротив (як і тоді, в Криму) грала на нас. Тож ми й вирішили це використати. Солдати й офіцери на передовій нас дуже добре знають, бо ми з ними і пайком ділимось, і сидимо в тих же бліндажах, що й вони. – З цієї причини й не було сумнівів у тому, що Нацгвардія, у випадку чого, нас прикриє. Тому наступного дня після того жорстокого обстрілу наших позицій Нацгвардія на 32-му блокпосту сама вийшла на російських польових командирів із пропозицією обговорити питання із залишення 32-го блокпосту, щоб припинити стрілянину. І супротивник клюнув на нашу пропозицію.
Їх позиції знаходились в якихось 150-ти метрах від 32-го блокпосту, і вони там були розміщені відкрито. І ось вранці, 26 вересня, п’ять перемовників від російського осетинського загону, який базується в місті Кіровську Луганської області, і від банди МОЗГОВОГО, вийшли на нейтральну смугу між 32-м блокпостом і російськими позиціями. Від нас вийшло теж пять чоловік. Я, мої операвтивники і офіцери Нацгвардії, які начебто й організовували переговори. За умовами цих перемовин, ми всі були без зброї. Але у кожного знас в кишені була граната. З двох боків один на одного були націлені десятки стволів, і відстань була невеликої, ми чітко бачили ворога. Але на перемовинах ми намагалися себе поводити максимально миролюбно. З нами вели розмову бойовики МОЗГОВОГО: «Саша» (позивний «Жиган») і «Міша» (позивний «Мі-6»). СУСЛОВА не було, бо він і так досить повно поінформував: вони одразу називали кожного з нас на ім’я, знали, що ми із СБУ. Ми поспілкувалися і не відкидали того, що відступ з блокпостів справді можливий. І затим попросили запросити до нашого спілкування і СУСЛОВА в якості гаранта цих перемовин і контактної особи. За годину його привезли. Він показав нам свою нову форму з «георгієвською стрічкою» і сказав, що дуже задоволений. Ну, памятаєте, як там, «В зоне особого внимания»: «Гвардейцы-десантники, вы окружены, сдавайтесь, предлагаеи вам сухую форму и наше радушие».
Ми домовилися діяти без команди. Коли СУСЛОВ відволікся, знову чимось вихваляючись, я взяв його в жорсткий захват і швидко потягнув його до наших позицій, та й хлопці одразу кинулись до мене – й наша група стрімко «вийшла з процесу перемовин». Постріли могли бути в будь-який момент, але осетини й бандити МОЗГОВОГО не стріляли. Вони були шоковані тим, що відбувалося й просто стояли на місці. Якби хтось із них вистрілив у нас, то у них теж не було б жодного шансу врятуватись. Це був ризик, але ризик виправданий. Чесно кажучи, мені взагалі не було страшно. З того моменту, коли я зрозумів: «Треба брати! Вперед!», адреналін настільки захопив і зашкалив, що я повністю опанував себе уже з СУСЛОВИМ в нашій оперативній машині, яка тоді миттєво рвонула з блокпосту. Нацгвардія нас прикрила, хоч і знала, що коли ми поїдемо, то ворог на них відіграється – і справді, незабаром паочали нас обстрілювати у відповідь за викрадення зрадника криворіжців.
А СУСЛОВ «заспівав» уже в машині. Росіяни після переходу на бік супротивника переправили його до Кіровська. З ним підтримував контакт росіянин який представився майором «ГРУ» Генштабу Російської Федерації. СУСЛОВ здав їм всю інформацію про наші частиини в секторі, всі контакти. Їх цікавила можливість домогтися захоплення позицій 31-го і 32-го постів. Зрадник встиг навіть записати відеозвернення, і до нього повинні вже були їхати з російських телеканалів. Він встиг сфотографуватися у складі бойовиків МОЗГОВОГО з «колорадською» стрічкою і зброєю.
Обстановка в районі 31-го і 32-го блокпостів була гострою, уже починаючи з вересня, і наша опергрупа у повному обсязі інформувала про це командування. Після заміни криворізької бригади Нацгвардії на бійців з Вінниці ми доповідали, що продовжується операція супротивника з оточення 32-го блокпосту. Ми постійно доповідали, що події розвиваються за трагічним сценарієм, що ворог оточує наш підрозділ, що вони зміцнюють свої позиції, заміновують підходи. Менідуже боляче, бо серед загиблих були бійц, з якими ми спілкувались і у нас були прекрасні стосунки з десантниками… Але наші війська продовжувати точно виконувати мирні домовленості, укладені в Мінську.
Для мене найголовніше в захопленні СУСЛОВА – те, що у нас все обійшлося без жертв, а завдання – повністю виконане. Нашого командира теж представили до нагороди, як я чув, але він потрапив у список на люстрацію. Прикро буде, якщо приберуть, бо ж він ділом довів свою професійність. СУСЛОВ дав усі покази і піде під суд у звинуваченні в державній зраді та за сприяння терористичній дільності. Моя група незабаром повернеться на фронт, бо там дуже багато роботи. Але ми не даремно працюємо».
Командира опергрупи СБУ «БОКСЕР» за виявлену мужність під час виконання бойового завдання представлено до високої державної нагороди.

Юрий БУТУСОВ, «Цензор.НЕТ», 20 листопада 2014 року.
(Переклад з російської Сергія Зінченка)
На світлині: Оперативна група з Андрієм ПРИХОДЬКОМ (в центрі).

Переглядів: 803 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: