PP

     П`ятниця, 19.04.2024, 04:25



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2011 » Січень » 21 » Україна об’єдналася 92 роки тому…
14:38
Україна об’єдналася 92 роки тому…
22 січня ми відзначаємо День соборності України. Це свято, яке було запроваджено указом Президента України від 21 січня 1999 року. В ньому підкреслювалося: «Враховуючи велике політичне та історичне значення об'єднання
Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної
Республіки для утворення єдиної (соборної) української держави,
п о с т а н о в л я ю: установити День соборності України, який відзначати щорічно
22 січня - у день проголошення в 1919 році Акта злуки» Так, бо 92 роки тому в Києві на Софіївській площі було зачитано Акт злуки, в якому проголошувалося: «Віднині зливаються в одно віками відділені одна від одної частини України — Галичина, Буковина, Закарпаття і придніпрянська Україна — в одну Велику Україну. Сповнилися відвічні мрії, для яких жили й за які вмирали найкращі сини України. Віднині є тільки одна незалежна Українська Народна Республіка. Віднині український народ, звільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної незалежної Української Держави на добро і щастя українського народу».
Однак те об’єднання маємо вважати, на жаль, тільки великим символом нашим, а реалії виглядали іншими: взагалі не стало України, навіть у вигляді УНР. Ось що писала про ті події їх свідок, історик Наталя ПОЛОНСЬКА-ВАСИЛЕНКО: ««Безпорадність проводу впливала на загальний настрій. Україна, затиснута між двома потужними силами — Антантою з півдня і большевизмом з півночі, — не мала сил для боротьби. Військо розбігалося, ширилося безладдя. У таких умовах пройшла майже непоміченою подія, яка мала велике ідейне значення: свято Соборності України. 22 січня 1919 року на Софійській площі проголошено злуку УНР і ЗУНР... Але під тиском невідрадних подій свято пройшло сухо, тихо».
Тож у час нашого тривожного сьогодення на тлі всіляких заяв високопоставлених політиків ми, вже громадяни незалежної Української держави, маємо реально подбати про те, щоб увесь світ побачив і впевнився: Україна - справді єдина, хоч і з незначними поки що здобутками як правової і демократичної держави. Ми хочемо цього, а тому будемо таке об’єднання стверджувати конкретними діями і в будні, і в свята. Цього року, 22 січня об 11.00, вся демократична і вільна Україна вийде на акцію «Разом – ми сила!». Тож вийдімо із державною атрибутикою на центральні вулиці міст і сіл, аби відзначити такими діями це свято: ДЕНЬ СОБОРНОСТІ УКРАЇНИ.
Переглядів: 920 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: