PP

     П`ятниця, 29.03.2024, 06:44



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2015 » Березень » 18 » «СОНЯЧНА» майстриня з Петриківки, з роду творців, які славлять радість жити
20:35
«СОНЯЧНА» майстриня з Петриківки, з роду творців, які славлять радість жити

Петриківський розпис пробився до нас крізь століття і набуває свого подальшого розвитку в сьогоденні. Такий незаперечний висновок можна зробити після відвідування виставки робіт молодої народної майстрині Вікторії ТИМОШЕНКО, родом з Петриківки, яка проживає нині в Дніпропетровську. Сама ж виставка під незвичною назвою ««Відчуй, відкрийся, засвітися сонцем!» була представлена для всіх бажаючих у Криворізькому історико-краєзнавчому музеї. В цьому дописі - розповідь про майстриню і її творчість, яка нікого-нікого з вівдвідувачів не залишила байдужим.
Попри свою молодість, Вікторія на початку цього року стала членкинею Національної спілки народних майстрів України. Не в останню чергу – завдяки тому, що долучилася до петриківського розпису ще з дитинства, з рідної Петриківки, що на Дніпропетровщині, і до кожного свого витвору ставилася з любовю, намагаючися вкласти в нього свою душу. Ця її персональна виставка – уже далеко не перша, бо з її творчістю знайомі не лише в Україні. а за її кордонами.
Ось що вона розповіла про себе, про своє ставлення до творчості:
«У кожного майстра в житті є етапи. Одного часу я малювала сюжети з українськими святами, з обрядами на Івана Купала, на теми Великодня. Зараз у мене з’явилася .в житті родинна тема. Тут представлені дві роботи: «Дерево життя» і «Сила роду». Вони ніде не виставлялися, а вперше виставлені тут. Настав і той етап у житті, коли я звернула увагу не лише на декоративне мистецтво, а ще й на нашу символіку, на слов’янські обереги, символи. І в мене є тарілка, де навколо сонця летять три пташки. На цю ідею надихнув мене мій чоловік, виставку я назвала: «Відчуй, відкрийся, засвітися сонцем!».Чому так? Тому що це звернення до людей. Зараз такий важкий час, люди ходять засмученими, бо у кожного всередині – якесь нелегке переживання. А мені хочеться, щоб люди приходили, дивилися й отримували задоволення, позитив якийсь, і з цією радістю йшли додому. Я пробую себе шукати у різних видах…Я минулого року прикрасила свій підїзд у Петриківці орнаметом (на світлині вгорі), прикрасила автомобіль свого чоловіка – тобто почала виходити за якісь звичні для цього рамки. Хоча сам розпис з’явився на хатах, які розмальовували українські жіночки. Потім на якийсь час петриківський розпис відійшов… а я хочу показати людям, що він може бути не тільки на картинах, не тільки на посуді, а й у нашому житті, починаючи з під’їзду багатоквартирного будинку і завершуючи стінами своєї квартири. Цього року у нас теж була виставка, і подарунок я зробила дніпропетровському медучилищу, прикhасивши бібліотеку настінним орнаментом».
На цій виставці представлено 71 роботу, але не всі вони – Вікторії, бо десять із них – це витвори її мами, знаменитої майстрині з Петриківки Валентини ХОМЕНКО, та її шестирічної доньки Ані.
Разом з нею на відкриття виставки прийшла її подруга й одночасно колега по художньому цеху Вікторія КЛЕВЕТЕНКО. Ось що розповіла про майстриню ця її подруга:
«Сьогодні прийшла на відкриття виставки своєї колеги і однокурсниці. Ми вже багато років разом співпрацюємо, ми навчалися разом у художній дитячій школі в Петриківці, разом ми поступили в криворізький ліцей для сільської молоді і закінчили педагогічний університет, художньо-графічний факультет. Ми продовжуємо товаришувати, підтримуємо одна одну, не бачимо одна в одній конкурента. І взагалі зараз нам усім треба триматися разом. Я знаю, що Вікторія дуже гарно зображує людей у петриківському розписі, а я більше – птахів і квіткові композиції, кожна робота – індивідуальна і має право на існування. Те, що у неї на душі, те вона й малює. Бажаю й надалі так продовжувати й бути сильною; бо вона дуже сильна і енергійна людина. А для майстра – це дуже гарна риса. Тому що творчі люди бувають такими, що їх легко образити, а от вона – молодець. Тим більше, що її підтримує сім’я. Я вважаю, що це ще тільки початок її творчості. Я бажаю її успіхів, розквіту таланту і високих творчих злетів!»
А ще пані Вікторія розповіла, що вона дуже задоволена тим, як її прийняли тут, у Криворізькому музеї, з якою любов’ю поставилися до справи організації виставки, але – найбільше – про найдорожчих для неї людей. Зокрема, - про маму і донечку:
«Я сама родом з Петриківки, мама моя там проживає, а в Кривому розі я навчалася в педагогічному університеті. Тому я прожила тут вісім років, оскільки після закінчення навчання працювала викладачем образотворчого мистецтва, мені Кривий Ріг близький і я дуже рада, що тут моя виставка. Я маму дуже люблю. На жаль, її сьогодні немає зі мною, бо в Петриківка приїздить якась іноземна делегація. Я хочу сказати, щоб вона завжди була активна (яка вона в мене є зараз): хоч іна пенсії, але займається виставковою діяльністю, співає у Петриківському гурті «Журавушка». І я хочу, щоб вона завжди була такою активною, молодою, щасливою і життєрадісною. А ще сьогодні на цій виставці представлені вперше роботи моєї доньки, Анічки. Для неї це справді визначна дата, бо коли вона була на нашій родинній виставці й побачила там, як це чудово та гарно виглядає, та ще коли дарують квіти… Це сподобалося й вона сказала, що хоче робити виставки разом зі мною».
Виставка відкрилася й буде працювати до 23 березня. А «сонячна» майстриня Вікторія ТИМОШЕНКО пообіцяла, що до того часу подарує музею свою нову картину.

Олена МАКОВІЙ

На світлинах:


після проведеного майстринею майстер-класу;






роботи вікторії ТИМОШЕНКО

Переглядів: 724 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: