PP

     Субота, 20.04.2024, 11:58



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2013 » Червень » 3 » Ще один бар"єр на шляху української мови подоланий
14:43
Ще один бар"єр на шляху української мови подоланий
ПІСЛЯ більш ніж шестирічної боротьби з газетою «Сільське Криворіжжя» ,я нарешті отримав перемогу !
Суть цієї справи полягала в тому, що газета криворізької РДА «Сільське Криворіжжя»,фактично єдиний друкований орган Криворізького району систематично порушував чинне законодавство та друкував телепрограму та частину матеріалів, в основнову рекламного характеру російською мовою, будучи притому україномовним за власним же статутом.
Десь на межі 2005-2006 років я вперше звернувся до редакції з вимогою припинити порушувати закон та розпочати повністю його дотримуватись.
Реакція газети була досить млявою, в основному, - стандартні відписки бюрократичного характеру.
Згодо, зважаючи на мою наполегливість, редакція написала мені офіційну відповідь.
В листі датованому 7 травнем 2007 роком, редакція газети поділяла мою стурбованість стосовно належного розвитку української мови на території України, а от відносно російськомовної програми телебачення говорилось,що редакція газети отримує її від комунального підприємства «Криворізька друкарня» безпосередньо перед початком верстки чергового номера газети ,і якою мовою вона надходить комп»ютерного цеху, такою читачі і бачить на шпальтах газети Також зазначалось, що перекладати програму ТБ українською мовою немає ніяких: ні технічних, ні часових можливостей, а щоб купувати український варіант програми в іншому місці, поки що немає достатніх матеріальних статків.
Та ці аргументи не здалися мені переконливими, тож я й надалі продовжував боротися за утвердження української мови на шпальтах газети. Всі ці роки я по декілька разів учергове звертався як до редакції так і до засновника газети Криворізької РДА,ходив на неодноразові прийоми до керівництва району, в черговий раз отримуючи формальні відписки та вже обіцяні обіцянки.
Потім редакція вигадала легенду, що телепрограму вона передруковує з газети «Червоний гірник», але переглянувши телепрограму даного видання, я відмітив, що лише частина каналів телепрограми «ЧГ» друкувалася російською, тоді як телепрограма «СК» повністю.
Востаннє відносно даної проблематики я в чергове побував ,в редактора «СК»Тетяни ПЕРМІНОВОЇ на особистому прийомі,яка мені заявила,що в зв’язку з прийняттям закону про регіональні мови вона буде друкувати газету тією мовою, якою схоче, але я акцентував її увагу, що даний закон, по-перше, напівлегітимний, а по-друге, ніяким чином не стосується саме цього видання. Так, в статуті редакції чітко написано, що газета є україновною. Наостанок нашої напруженої розмови я попередив її, що у зв’язку з порушенням законодавства змушений буду звернутись до прокуратури/ .
Через певний час представники Криворізької РДА,пообіцяли стоврити комісію відносно даної ситуації і запросити туди мене, але мене туди так і не запросили, а просто почали друкувати телепрограму українською!
Тож тепер тисячі україномовних жителів Криворізького району будуть насолоджуватися україновною телепрограмою!
А висновок один: я, такий же, як і ви всі, - простий громадянин України, все ж таки добився того, за що так довго боровся. А отже кожен з нас цілком реально зможе зробити свій внесок у боротьбу за українську мову. Адже треба врахувати, що дана телепрограма виходила мінімум 20 років виключно російською мовою, а тепер - все інакше!
За нами - перемога! Слава УкраїнІ!!!

Рінат КОВБАСЮК, 23.травня .2013, www.kr2012.com
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 651 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: