PP

     Четвер, 28.03.2024, 21:16



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2012 » Липень » 9 » "Розвели, як кошенят" - преса про мовний закон
12:43
"Розвели, як кошенят" - преса про мовний закон
Протести проти ухвалення закону, який піднімає статус російської мови. Українська преса в середу, 4-го липня, пише про мовний бліцкріг влади в парламенті, наслідки рішення Євросуду визнати арешт ЛУЦЕНКА незаконним, а також про емоційні суперечки євродепутатів щодо спрощення візового режиму для українців.

"Розвели, як кошенят"
"Партія регіонів із сателітами в партизанський спосіб ухвалила закон про нищення української мови", - так газета «Україна молода» характеризує те, що відбулося у Верховній Раді 3-го липня.
Газета детально описує всі хитрощі, на які пішла влада, щоб приспати пильність опозиції і провести мовний бліцкріг в парламенті. Регіонали ретельно продумали операцію в залі Ради і завчасно зробили все належне, щоб не дати депутатам-противникам мовного закону можливість фізично перешкодити неанонсованому голосуванню під головуванням першого віце-спікера Адама МАРТИНЮКА. Газета цитує фразу регіонала Михайла ЧЕЧЕТОВА, який диригує фракцією в парламенті: "Оцініть красу гри. Ми їх розвели, як кошенят. Я не знаю, що вони будуть робити на виборах".
Між тим, опозиція заявляє про порушення регламенту і вимагає від спікера Володимира ЛИТВИНА не подавати закон на підпис президенту.

Не випустять
Колишнього міністра Юрія ЛУЦЕНКА не випустять з в'язниці, незважаючи на рішення Європейського суду з прав людини визнати його затримання в грудні 2010 року незаконним, пише газета "Сегодня". Це рішення не допоможе Луценку, тому що йому вже винесено обвинувальний вирок, а в Європі оскаржувався тільки арешт на етапі суду і слідства.
Експерти розходяться в думках щодо довгострокових наслідків. Політолог Вадим КАРАСЬОВ вважає, що у влади можуть виникнути серйозні проблеми, зокрема, Євросоюз може скласти "список ЛУЦЕНКА" і ввести персональні санкції проти тих, хто брав участь у його переслідуванні."Цим рішенням Євросуд показав, що вважає українське правосуддя політично мотивованим, - стверджує КАРАСЬОВ. - Тепер європейські інституції можуть почати пресувати українську владу".
Інші політологи не схильні драматизувати ситуацію. "Ніякими санкціями для України це не загрожує", - каже Володимир ФЕСЕНКО, відзначаючи, що, можливо, тепер українські суди просто будуть більш ретельно підходити до процедури арешту. "Не треба робити з мухи слона", - коментує ситуацію з ЛУЦЕНКОМ у тому ж дусі інший експерт Михайло ПОГРЕБИНСЬКИЙ.

Візові пристрасті
Україна знову викликала бурхливі дебати в Європарламенті, на цей раз - у зв'язку з планами спростити візовий режим, повідомляє «Коммерсант Украины» Депутат Європарламенту від Німеччини Елмар БРОК запропонував заблокувати підписання Єврокомісією доповнень до угоди про спрощення візового режиму з Україною. "Давайте абсолютно чітко визнаємо, що не повинно бути таких взаємодій з нинішьою українською владою, які будуть мати ефект заохочення уряду перед виборами, що наближаються", - заявив БРОК.
Йому тут же різко заперечили інші євродепутати, які вважають, що Україну необхідно залишити на шляху євроінтеграції. Зокрема, депутат від Польщі Павел КОВАЛЬ заявив, що вважає неприпустимим "змушувати українців страждати від візових обмежень тільки тому, що нам не подобається політика президента ЯНУКОВИЧА". Його колега і співвітчизник Марек СІВЕЦЬ назвав заяву БРОКА "неприйнятною" і звинуватив його в спробах підмінити собою європейські інститути. Єврокомісія, якій і належить прийняти рішення щодо візового питання, схиляється до підписання угоди, додає "Коммерсантъ".

Огляд підготував Геннадій КОТ,
служба моніторінгу Бі-Бі-Сі, 4 липня 2012 року
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 733 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: