PP

     П`ятниця, 19.04.2024, 09:05



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2015 » Квітень » 29 » Російська агресія спирається на “радянських людей”
18:45
Російська агресія спирається на “радянських людей”
Українські історики та європейські дипломати вважають, що спільна національна пам’ять європейських народів захистить інформаційний простір від агресії.
Дискусія “Об’єднана національна пам’ять та безпека інформаційного простору” пройшла у Києві в рамках програми головування Латвії в Європейському Союзі.
За словами Міністра культури Латвії Даце Мелбарде, останнім часом Латвія відчуває радикальне підвищення російської пропаганди проти її країни. А російські ЗМІ отримують дедалі більшу популярність у Латвії.
“За останні 2 роки збільшився і обсяг інформації про Латвію у російських ЗМІ. Але зміст її лише на 2% є позитивним, на 8% – нейтральним, решта – негативний. Більше 80% російськомовного населення Латвії дивиться переважно російське телебачення. Це несе загрозу безпеці суспільства. Саме тому уряд Латвії приділяє увагу медійній політиці та посилює моніторинг інформаційного простору,” - пояснює Міністр культури Латвії.
Говорячи про Україну Голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, підкреслив, що рекламований російськими пропагандистами радянський міф “великої вітчизняної війни” став інструментом війни проти України на Донбасі.
“Люди, що залишалися у полоні радянських міфів взяли до рук зброю, щоби боротися із міфічними фашистами. Це приклад того, наскільки важливо деконструювати такі міфи. Інакше їх будуть використовувати проти України. Збройний конфлікт на Донбасі став можливим, бо саме там залишилось найбільше людей, що досі є носіями радянської ідентичності. Саме на них спирається російська агресія. Не росіяни чи українці підтримують Путіна, а ті, хто вважає себе радянськими людьми,” – додає Володимир В’ятрович.
Голова Представництва ЄС в Україні Ян Томбінський наголосив, що маємо створити наратив, який стосується минулого українського суспільства.
“Завжди будуть намагання спотворити історію чи певні події. Запобігти цьому можна лише через освіту та публічну роботу з історією”, – додав Ян Томбінський.
Дискусія “Об’єднана національна пам’ять та безпека інформаційного простору” відбулася 22 квітня в Українському кризовому медіа-центрі у Києві за участі Міністра культури Латвії Даце Мелбарде, голови представництва Європейського Союзу в Україні Яна Томбінського, Надзвичайного і повноважного посла Латвії в Україні Аргіти Даудзе,Голови Українського інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича та заступника Міністра культури України Ігора Ліхового.
Переглядів: 430 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: