PP

     Четвер, 28.03.2024, 18:19



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2011 » Травень » 31 » «Проща до Тараса» у 2011-му
23:25
«Проща до Тараса» у 2011-му
Цього року як і минулі роки, ініціатором акції «Проща до Тараса» виступила ГО «Рух добровольців «Простір свободи». Завдяки спільним діям людей доброї волі вона стала реальністю.
Суть «Прощі до Тараса» - в оновленні традиції паломництва українців на могилу Тараса ШЕВЧЕНКА, тіло якого було перепоховане в Україні 22 травня 1861 року (після перевезення його із Петербургу).
Але «Проща» відрізняється від звичних травневих заходів до дати перепоховання у Каневі. Бо акція є вільною від офіційних заходів, промов і партійної пропаганди. Головним змістом її є живе спілкування людей, особиста участь у перформенсі, читання поезій ШЕВЧЕНКА.
20 травня цього року першими з учасників від Кривого Рогу розгорнули намети біля Тарасової гори на березі Дніпра Романія СОБЧАК і Олег ЗАБОЯК, які відповідно представляють КМО ВУТ «Просвіта» імені Тараса ШЕВЧЕНКА і ГО «Рух добровольців «Простір свободи». Вони потім зустрічали інших учасників, а також – козацьку «чайку», яка прибула з Києва: козаки везли сюди Дніпром терновий вінок.
Далі розпочалася вечірня програма в наметовому містечку, була і вечеря зі смачним козацьким Кулішем, і українські пісні біля багаття, поки не завершився перший день.

Олег ЗАБОЯК,
м. Кривий Ріг, ВГО «Рух добровольців «Простір свободи»

На світлинах:


просвітянка Романія СОБЧАК і Олег ЗАБОЯК;


козацька «ЧАЙКА», на якій було привезено терновий вінок.
(Про другий день «Прощі» - в наступному числі)
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 907 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: