PP

     П`ятниця, 19.04.2024, 01:52



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2010 » Листопад » 12 » Про висвітлення російсько-українських відносин у друкованих ЗМІ
19:42
Про висвітлення російсько-українських відносин у друкованих ЗМІ
У середу, 27 жовтня 2010 року, у Вороніжі відбувся круглий стіл «Висвітлення російсько-українських відносин у друкованих ЗМІ Воронезької та Луганської областей». Захід проводився за результатами громадського моніторингу друкованих ЗМІ Воронезької та Луганської областей у 2009-2010 роках. В рамках дослідження було проаналізовано публікації 6 суспільно-політичних видань обласного значення, та 6 районних ЗМІ Луганської та Воронезької областей. Моніторинг преси спільно провели спеціалісти Східноукраїнського центру громадських ініціатив (Луганськ, Україна) та Регіонального фонду «Центр захисту прав ЗМІ» (Вороніж, Російська Федерація). Дослідження було проведено з метою вивчення проблем транскордонних інформаційних комунікацій між Луганською та Воронезькою областями та вироблення рекомендацій щодо їх покращення на основі цінностей Європейського Союзу. Участь у круглому столі взяли представники обласних та районних ЗМІ, громадськості, органів державної влади (Управління у справах ЗМІ Воронезької області, представництво МЗС Росії у Воронезькій області, Роскомнадзор) та науковці Воронезького державного університету.
Під час заходу експерти громадських організацій акцентували увагу на тому, що місцеві видання при висвітленні російсько-українських відносин рідко публікують матеріали на місцеву тематику (про проблеми сусідніх міст, районів, областей), а віддають перевагу проблемам міждержавних відносин національного рівня. Однією із причин такого стану речей є активне використання газетами Луганщини передруків з всеукраїнських видань, а районними газетами з обласних. Нерідко такі публікації зберігають ідеологічні штампи та висвітлюють відносини між двома народами з точки зору політичних сил, що панують в регіоні, а не відображають реальне життя сусідів за кордоном.
Моніторинг газет засвідчив, що в більшості випадків журналісти обох країн використовують позитивну тональність при висвітленні україно-російських відносин, проте серед російських газет, були виявлені і такі, що публікують матеріали з переважно негативними оцінками подій в Україні.
Також його учасники, окрім проблем транскордонних комунікацій, вступили у дискусію навколо проблеми свободи слова у Росії, українського національно питання в Російській Федерації та неможливість придбання українських ЗМІ на Воронежчині.
За результатами моніторингу та обговорення його результатів під час круглих столів у Воронежі та Луганську експертна група розробила ряд рекомендацій щодо покращення інформаційних комунікацій між сусідніми областями на основі цінностей ЄС. Пропозиції громадських експертів зводяться до необхідності розширення різних форм співпраці між журналістами, громадськими діячами та науковцями двох країн як в реальному так і в кібер-просторі. Особливий наголос зроблено на необхідності пожвавлення малого прикордонного руху на російсько-українському порубіжні у формі проведення різноманітних форм культурного та загальногуманітарного обміну (концертів, фестивалів, виставок, публікацій у районних газетах).
«Громадськість, органи державної влади, науковці Воронежчини традиційно проявляють неабиякий інтерес до ідеї пожвавлення контактів між двома нашими областями. Проведений круглий стіл ще раз підтвердив це. Зі свого боку хочемо аби відносини між росіянами та українцями будувалися на новій, рівноправній основі, демократичних цінностях та повазі до політичних, культурних та мовних відмінностей наших народів. Саме тому ми пропонуємо пожвавлення зв’язків на рівні базових структур громадянського суспільства та прикордонних громад», - підсумував позицію українських співорганізаторів круглого столу голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив Володимир ЩЕРБАЧЕНКО. Круглий стіл відбувся у рамках проекту «Транскордонний репортаж», що здійснюється за фінансової підтримки Фонда ПАУСІ та Національного фонду розвитку Демократії (NED).

Maidan.org.ua, 28 жовтня 2010 року
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 987 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: