PP

     П`ятниця, 26.04.2024, 16:00



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2012 » Серпень » 13 » ПРО ЩО РОЗПОВІЛИ КООРДИНАТОРИ
15:31
ПРО ЩО РОЗПОВІЛИ КООРДИНАТОРИ
Після завершення презентації громадського руху «Чесно» в Кривому Розі Олег РИБАЧУК і Андрій ЗІНЧЕНКО коротко сформулювали своє розуміння сутності та цілей його діяльності для українського громадянського суспільства. – На прохання Олени МАКОВІЙ, редактора радіомовлення Криворізької міської державної телерадіокомпанії і одночасно – кореспондента газети «Промінь Просвіти».
1. Олег РИБАЧУК: «Цей рух стає по-справжньому широким, популярним і народним»
Перший етап громадського руху «Чесно» відбувся у 26-ти українських містах: у обласних центрах, в Севастополі та Сімферополі. А що відбулося це і в Кривому Розі, говорить про те, що він стає по-справжньому широким, популярним і народним. А в другому етапі буде відбуватися фільтрація кандидатів у депутати до Верховної Ради України від місцевих громад, мажоритарників. Тож коли ми будемо наступного разу в Кривому Розі, будемо вже говорити про кандидатів у сенсі, наскільки вони відповідають тим критеріям і нашим очікуванням і чи взагалі мають вони моральне право йти в український парламент.
Я підкреслюю, що рух цей – мережевий, у нього немає якогось там керівництва. Рішення руху приймається всіма одноголосно: консенсусом. Задача руху – відродити довіру громадських організацій, а мегазадача – щоб громадськість могла впливати на владу. Адже це проблема не тільки громадськості України. Влада не хоче бути підзвітною, а любить говорити про те, що вона належить народу. Але коли народ реально робить якісь кроки для того, щоб вона була підзвітною, то владі це не подобається. Та рух наш все більше поширюється, має підтримку засобів масової інформації. І ми вже звернули увагу на те, що практично всі політичні партії, котрі мають перспективу потрапити до складу Верховної Ради, мали зустрічі з нашим рухом, взяли на себе зобов’язання й повикидали зі своїх списків (у різній кількості) недобросовісних кандидатів. Ми будемо продовжувати цю співпрацю, щоб на наступні вибори політики цікавилися спочатку думкою громадян, а не спонсорів, які підтримують їх фінансово.

2. Андрій ЗІНЧЕНКО: «За цими критеріями будь-який виборець зможе зрозуміти, що собою являє той чи інший кандидат»
Рух «Чесно» повертає смисл у виборчий процес. Чому? Тому, що замість емоцій про те, що «всі вони погані, всі вони – недобрі» (а тому й немає сенсу здійснювати свій вибір) повертає чітке розуміння, хто є який. Тобто, за 6-ма критеріями руху «Чесно» будь-який виборець, будь-який журналіст може зрозуміти, а що собою являє той чи інший кандидат (чи він причетний до корупції, чи він порушував права людини та ін.). Тож навіть якщо він не є досконалим щодо цих критеріїв, а виборець хоче за нього голосувати, то (будь ласка!) нехай голосує. Тільки єдине питання: він тепер голосуватиме на основі цілком раціональних рішень, а не на емоціях.

Підготувала Олена МАКОВІЙ
Переглядів: 814 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: