PP

     Четвер, 28.03.2024, 16:30



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2015 » Квітень » 29 » ПОГОСЯН: "Полонених допитує ФСБ Росії. Вони все це роблять відкрито"
19:13
ПОГОСЯН: "Полонених допитує ФСБ Росії. Вони все це роблять відкрито"

Дніпропетровські юристи, які на волонтерських засадах допомагають українським військовим і об'єдналися для цього у громадську організацію «Правозахисна група «Січ», подали понад 30 заяв до Європейського суду з прав людини. Справи стосуються військовослужбовців 72-ї та 51-ї бригад, які перебували у полоні в Російській Федерації, а також бійців 39-го батальйону територіальної оборони, які потрапили у полон під Іловайськом, зазнали катувань та знущань.
За словами члена ради ГО «Правозахисна група «Січ» Віталія ПОГОСЯНА, одне із завдань цих заяв до Євросуду - привернення уваги світової спільноти до аргументовано доведеної безпосередньої участі Росії у збройному конфлікті на сході України. Із правозахисником говоримо про подробиці й нюанси цього питання.
- Віталію Едуардовичу, в цих справах є докази російської агресії?
- Там є докази того, що російські військовослужбовці безпосередньо затримували наших бійців і незаконно утримували їх на території Російської Федерації. Отже, якщо Росія не є стороною конфлікту, як їх затримали? До того ж, ситуація стосовно затриманих офіцерів 72-ї бригади схожа на ситуацію з Надією САВЧЕНКО: їм були висунуто аналогічні звинувачення за аналогічними статтями Кримінального кодексу РФ. Зокрема, винуватили у вбивстві російських журналістів. Бійців відпустили, а Надію - ні. Порядок затримання, обрання запобіжного заходу щодо цих військових були, але ж їх затримали торік 3 серпня, а запобіжний захід обрано 8-го. Весь цей час українських військовослужбовців незаконно утримували на території РФ і їм не інкримінували перетину кордону. А Надії САВЧЕНКО нещодавно почали інкримінувати перетин кордону, раніше такого не було. Отже, є аналогія, і про неї слід говорити. Тоді буде реакція західних країн.
- А яка ситуація із 51-ю бригадою?
- Щодо полонених з 51-ї бригади (і кількох осіб із 72-ї) - це 41 боєць - Запорізька військова прокуратура проводила досудове розслідування, потім справу передали до суду Біловодська Луганської області. Хлопцям інкримінують ч. 2 ст. 28 і ч. 3 ст. 409 КК України: ухилення від військової служби, вчинене у бойовій обстановці. Тут обставини, схожі з полоном офіцерів 72-ї бригади. Тільки бійців 51-ї затримали сепаратисти і передали росіянам, які вже перевезли наших солдатів на територію Росії. Там їх допитували слідчі РФ. Потім передали їх - іноземних громадян! - нашій стороні за актом прийому-передачі - як техніку чи худобу! У нас є цей акт. З одного боку підписали представники прикордонної служби РФ, з іншого - українські прикордонники. Це і є докази присутності росіян.
- Дивно, що взагалі відпустили...
- Річ у тім, що росіяни тоді відпускали всіх. Це тепер вони всіх затриманих передають сепаратистам, які утримують їх під вартою. Раніше ж сепаратисти передавали росіянам. А нині росіяни своєї присутності не демонструють, але й не приховують. Майже всі наші хлопці давали свідчення, що затримували їх якісь буряти, казахи, чеченці. Допитували «кадировці». Бійців 39-го батальйону, які потрапили в полон під Іловайськом, потім перевезли до Сніжного. Там їх зустріли бойовики з кинджалами, які розмовляли тюремним арго, - там багато чого було.
Правозахисники переконані, що своєю діяльністю звернуть увагу і викличуть реакцію західних країн на вирішення питання звільнення полонених.
- Як думаєте, коли Європейський суд може розглянути надані вашою групою позови?
- Зазвичай він розглядає позови протягом 5-7 років. Однак деякі - за прискореною процедурою. Вважаю, що наші саме такі. Адже вони стосуються порушення статті 3 Європейської конвенції про захист прав і основних свобод людини із запобігання катувань.
- У нас офіційно АТО, а не війна. Тому юридично маємо не полонених, а заручників. Як тут бути?
- У конвенції нема такого - полонений чи заручник. Є порядок затримання і є порядок утримання під вартою. І там зазначені мінімальні умови утримання-затримання, є поняття катування, нелюдського поводження тощо.
- Ви казали, що відповідачі у цих справах - Росія поряд з Україною.
- Не в усіх. Тільки в тих, де людей затримували на території України. У цих справах два відповідачі: і Росія, й Україна. Це ж територія України, якої вона не контролює. А так звані ЛНР і ДНР не є суб'єктами права, до яких можна пред'являти претензії. Можемо позиватися тільки до держави
Тут ми взяли за аналогію справи, які розглядалися щодо Молдови, - Придністров'я. Там відповідачами були і Росія, і Молдова. Нам потрібна була прив'язка до Росії. Бо всі кажуть, що її на війні немає, а вона є. Тому ми хочемо діяти через Європейський суд. І хай росіяни нададуть покази, на підставі чого у них були переміщені особи. Всі хлопці кажуть, що їх допитували представники ФСБ Росії. Ці докази потрібно систематизувати.
- А звідки хлопці знають, що саме ФСБ?
- Є фото, відео допитів у вільному доступі. У тих, хто допитував, на формі написано: ФСБ Росії. Вони все це роблять відкрито і нікого не соромляться.

  • ДОСЬЄ «УК» Віталій ПОГОСЯН. Народився 1966 року. Закінчив Харківське військове танкове училище (1987) та Харківську юридичну академію (2000). З 1997 року займається юридичною практикою, з 2000-го - адвокатською діяльністю. Співпрацює з Харківською правозахисною групою. Голова адвокатського об'єднання «ПОГОСЯН, ТОМЧУК і партнери», кореспондент інформаційного бюлетеня «Права людини».


Наталія БІЛОВИЦЬКА, "Урядовий кур'єр",
сайт «Дніпроград», 16 квітня 2015 року

Переглядів: 435 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: