PP

     Вівторок, 23.04.2024, 14:53



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2013 » Березень » 1 » «Подібні заходи спрямовані проти інститутів громадянського суспільства»
11:54
«Подібні заходи спрямовані проти інститутів громадянського суспільства»
До Антимонопольного комітету України від… громадських організацій міста Кривого Рогу надіслано «Повідомлення про дії органів місцевого самоврядування, які містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції» наступного змісту:
«Згідно роз’яснень Антимонопольного комітету України, особи, права яких не порушуються внаслідок неправомірних дій у конкуренції, можуть повідомляти Комітет, його територіальні відділення про дії (бездіяльність) суб’єктів господарювання, органів державної влади або органів місцевого самоврядування, які містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції.
З часу розформування «Союздруку» і припинення реалізації періодичних видань цією структурою у місті Кривому Розі було надано дозвіл на відкриття підприємницької діяльності з продажу періодичних видань лише двом суб’єктам господарювання – ПП «Друк» та ТОВ «Преса-М». Протягом останніх 10 – 15 років для відкриття ТОВ «Преса-М» окремих кіосків міською владою надавалася оформлена відповідними договорами згода на тимчасову оренду земельних ділянок під їх розташування. Строки дії цих договорів постійно продовжувалися за мовчазної згоди орендодавця – виконкому Криворізької міської ради. Жодних порушень договорів чи несплати рахунків за оренду землі з боку орендатора не було.
29 грудня поточного року керівництво виконкомів усіх районних у місті рад поставило вимогу перед генеральним директором ТОВ «Преса-М» МАКАРЕНКОМ О. Д. у триденний термін прибрати всі кіоски із займаних ними місць з причини відсутності документів на оренду землі. Протягом січня 2013 року були демонтовані і вивезені працівниками комунальних підприємств 36 кіосків із 42. Єдиним підприємством, яке продовжує реалізацію продукції періодичної преси, залишилося ПП «Друк». Таким чином, у згаданих діях очолюваної Ю. ВІЛКУЛОМ криворізької міської влади вбачаються ознаки правової дискримінації у веденні бізнесу по відношенню до ТОВ «Преса-М» і відвертої підтримки монополіста – ПП «Друк». Такі заходи влади призвели до створення перешкод для діючої господарської структури та безглуздого і аврального скорочення 130 робочих місць. Подібні заходи спрямовані проти інститутів громадянського суспільства, оскільки суттєво звужують можливості громадян мати доступ до всього спектру періодичних видань і, зокрема, - видань, що друкуються українською мовою. За настанови міських властей власники мереж із продажу періодики відмовляються брати на реалізацію видання опозиційного спрямування і видання громадських організацій, таких як газета «Промінь Просвіти», «Домашняя газета», тим самим порушуючи закони України про засоби масової інформації.
Оскільки в діях керівництва криворізької міської влади вбачаються ознаки діянь, спрямованих на монополізацію можливостей підприємницької діяльності, і політичні мотиви щодо обмеження можливостей доступу громадян до засобів масової інформації, на підставі ст. ст. 5, ч. 3 та ст. 14 Закону України «Про обмеження монополізму та недобросовісної конкуренції» просимо провести розслідування фактів ймовірного порушення законодавства про захист економічної конкуренції і вжити заходів для усунення цих порушень».
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 741 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: