PP

     П`ятниця, 19.04.2024, 00:04



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2013 » Червень » 3 » Партнерство з відродження річки САКСАГАНІ
14:50
Партнерство з відродження річки САКСАГАНІ
Кожна людина має право на життя в здоровому природному середовищі. Для жителів Кривого Рогу поступове відродження міста, природа якого порушена більш ніж сторічним строком видобутку залізних руд, постає в наш час життєво важливою проблемою.
В роки здобуття Україною незалежності до необхідності відродження Кривого Рогу і вирішення екологічних проблем долучилися громадські організації. В 2012 році в рамках програми «ПАРТНЕРСТВО З ВІДРОДЖЕННЮ РІКИ САКСАГАНІ» та «КРИВИЙ РІГ- НОВА ГУТА. ПАРТНЕРСТВО НА ПРОМИСЛОВИХ ПРОСТОРАХ» польська організація «МІLA» та Криворізька агенція регіонального розвитку і ЕКОЦЕНТР-К виступили ініціаторами заснування трисекторального партнерства – ВЛАДА-ГРОМАДСЬКІ ОРГАНІЗАЦІЇ-ПІДПРИЄМЦІ І ПІДПРИЄМТСВА, яке має на меті створити реальні механізми відродження ріки Саксагань, спираючись на громадські ініціативи і взаємодію трьох названих сторін в цьому ПАРТНЕРСТВІ..
Криворізьке міське правозахисне товариство, яке в 2013 році очолило секретаріат ПАРТНЕРСТВА, звертається до громадських організацій Кривого Рогу, влади, підприємств і підприємців, до всіх громадян із закликом взяти активну участь у відродженні річки Саксагані.
З 29 травня по 1 червня – протягом чотирьох днів - проходитимуть робочі зустрічі в рамках нової програми, затвердженої на 2013 рік - «ПРОМИСЛОВИЙ СПАДОК КРИВОГО РОГУ ТА РІКА САКСАГАНЬ - СПІВРОБІТНИЦТВО-ДІАЛОГ-ДЕМОКРАТІЯ».
Європейський досвід пропонує для ознайомлення і застосування екологічних проблем міста польська організація «MILA» (Фундація міст і людей активних – це буквальний переклад назви цієї організації).
В листопаді 2012 року було створене ПАРТНЕРСТВО з відродження річки САКСАГАНІ, до складу якого увійшли громадські організації, представники влади, просто активні громадяни, яке очолив голова Криворізького міського правозахисного товариства, правозахисник і еколог Микола КОРОБКО. Були розглянути декілька невідкладних напрямків дії ПАРТНЕРСТВА. Ось деякі з них:
1. Виявлення та облік джерел забруднення ріки САКСАГАНІ.
2. Винесення водоохоронних меж вздовж берегів річки.
3 .Пошук природних джерел річки та заходи із їх збереження.
4. Заходи із роздільного збирання твердих побутових відходів та інформування населення про недопущення забруднення річки САКСАГАНІ.
5. Захист берегів річки від шкідливого впливу на нього випасання худоби та використання автотранспорту.
6. Висадка рослин для очистки води.
7. Створення рекреаційних зон і парків.
8. Збільшення та впровадження штрафів за забруднення річки.
Ще ціла низка довгострокових заходів повинна бути підготовлена і втілена в життя в 2013 році. Вони мають бути розглянуті 29,30,31 травня та 1 червня в рамках ДІЙ ПАРТНЕРСТВА в місті Кривому Розі.
Гостра необхідність співпраці громадських організацій і громадян міста з владою і підприємствами з відродження річки та недопущення її подальшого забруднення робить партнерство справді актуальним і необхідним інструментом для реального захисту САКСАГАНІ від усіх шкідливих впливів на неї.

Микола КОРОБКО, Володимир НАЛУЖНИЙ, Олександр ЧИЖИКОВ, Криворізьке міське правозахисне товариство.
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 837 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: