PP

     Четвер, 09.05.2024, 06:31



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2013 » Вересень » 16 » НА СВЯТІ ТВОРЧОСТІ УКРАЇНЦІВ У ПЕТРИКІВЦІ
21:53
НА СВЯТІ ТВОРЧОСТІ УКРАЇНЦІВ У ПЕТРИКІВЦІ
У Петриківці 7 вересня відбувся уже 7-й фестиваль-ярмарок народного мистецтва «Петриківський дивоцвіт». І я з самого початку зазначу, що цей рік для Петриківки є особливим. Це тому, що наприкінці року, в грудні, на засіданні комітету ЮНЕСКО вперше буде розглядатися питання про надання статусу всесвітньої нематеріальної спадщини українському декоративно-орнаментальному народному малярству – Петриківському розпису.
А щоб передати усі барви на цьому фестивалі, щоб показати всю силу талантів українських майстрів, які з’їхалися сюди з різних кінців Дніпропетровщини, не вистачить ані слів, ані відведеної на розповідь про це велике свято творчості газетної площі. Тому й вирішила це зробити, в основному, за допомогою хоча б кількох світлин та деяких штрихів до них і до всього побаченого дійства.
Якщо коротко, то там буяло свято квітів, музики, свято української пісні, танцю й нескінченного розмаїття малюнків, помножених на щедрий талант виконавців. Ніби заквітчана молода Україна продемонструвала свою невмирущу красу.
У великому колі у вишиванках танцювали хлопці і дівчата. На імпровізованих подвір’ях кожен район області демонстрував свої здобутки… Чого там тільки не було!... І запашні короваї, і дивні, і щедрий урожай із динь, гарбузів, кавунів, груш, яблук, винограду… То там, то тут – майстер-класи: там і соломоплетінням займалися, і ляльки-мотанки виготовляли, і квіти малювали… а до всього ще й кожен бажаючий мав змогу поїхати верхи на коні, причому – у супроводі козаків.
Було весело і тепло на душі, був відкритий простір для творчості й для розмов та співів про нього – відбувалося справжнє свято для душі.


Олена МАКОВІЙ

НА СВІТЛИНАХ:


народна майстриня із соломоплетіння з Криворізького району Анжеліка МОШУЛЬ і пані Тетяна, молода майстриня-перукарка з центру перепідготовки кадрів для туристичного сервісу;

майстриня петриківського розпису з Кривого Рогу Вікторія КЛЕВЕТЕНКО і майстер із лозоплетіння Василь ЯНЮК із Царичанського району;


Микола КОСОГОР із села Капулівки з Нікопольщини і гончари з Нікополя у вишиванках
Фото авторки.
Переглядів: 824 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: