PP

     Вівторок, 16.04.2024, 20:03



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2009 » Жовтень » 10 » На семінарі для журналістів-правозахисників у Криму...
20:36
На семінарі для журналістів-правозахисників у Криму...

На семінарі журналістів-правозахисників у Криму (а він, як уже відзначила піар-менеджер УГСПЛ Марина ГОВОРУХІНА, відбувся у Баштанівці Бахчисарайського району) панувала відверто творча атмосфера. Саме це, на мій погляд, і дозволило всім  учасникам дуже активно себе поводити під час його проведення, вільно мислити, не боячись помилитися, і сприйняти досить потужний потік суспільно важливої інформації.

Крім того, не можу не відзначити самих організаторів цього семінару, котрі протягом шести днів наполегливо і дуже вміло діяли, аби ця творча атмосфера справді на ньому панувала. Це член правління УГСПЛ Сергій БУРОВ, який представляв громадську організацію „МАРТ” із міста Чернігова, координатор проектів Олександр ВОЙТЕНКО із всеукраїнської організації „Нова доба” (місто Львів), координатор проектів Ленур КЕРІМОВ, який представляв Гельсінський Фонд з Прав Людини (місто Варшава, ПОЛЬЩА), голова правління правозахисного центру „Поступ” (місто Луганськ) Костянтин РЄУЦЬКИЙ.

Особисто мене вразила не тільки повністю творча (без жодного натяку на заорганізованість) обстановка під час проведення заходу, але ще й повна особиста самовіддача кожного із активістів правозахисту, які виступали тут в ролі викладачів і консультантів, бо з цим не часто доводиться зустрічатися. На мій погляд, особливо яскравими і переконливими були виступи шеф-редактора херсонської газети „Вгору”, члена правління УГСПЛ і керівника Херсонського обласного фонду милосердя та здоров’я Алли ТЮТЮННИК, координатора проекту без кордонів, відомого журналіста-міжнародника Максима БУТКЕВИЧА і юриста й журналіста Олександра БУРМАГІНА, який представляв асоціацію медіа-юристів із Херсонщини. Останній з названих на цьому семінарі користувався такою популярністю, що його слухали б і засипали запитаннями всі ці шість днів (але, на жаль, це неможливо). – Це тому, що він давав конкретні відповіді-поради (цікаві всім) про те, як себе поводити в різних ситуаціях під час контактів журналістів із посадовцями різних рангів.

Однак найперше потужне позитивне враження на мене (як виявилося, - і на всіх інших учасників цього семінару) справив документальний фільм, де всесвітньовідомий правозахисник і активіст польської „Солідарності” Марек НОВІЦЬКИЙ протягом всього сорока п’яти хвилин розповів дуже дохідливо про надскладні речі, які стосуються, здавалось би, такого простого поняття: „ПРАВА ЛЮДИНИЦ”. І от ця сорокапятихвилинна лекція Марека НОВІЦЬКОГО особисто для мене й стала свого роду відкриттям того, як теорія і практика гармонійно  можуть поєднатися і позитивно впливати на особистість.

Звичайно ж, позитивно вплинула на всіх і кримська мальовнича природа, і обстановка тиші та комфорту, і, зрозуміла річ, постійне спілкування з колегами.

Тому завдяки всім цим фактором день у день у серці зміцнювалася впевненість у тому, що попри всі життєві негаразди і постійний тиск з боку місцевої влади, яка себе чомусь вперто називає українською, все-таки можлива успішна правозахисна і взагалі організаційна робота в наших складних умовах. Дуже важливо тільки при цьому не тільки просто спілкуватися й вивчати навколишню дійсність, а передусім – діяти. І от з цією думкою (з думкою про активну діяльність, яка йде не від якоїсь загальної необхідності, а із самого усвідомлення про це в своєму серці) мені стало легше жити, і засяяло далеке сонечко в кінці тунелю. І ось за це я дуже вдячний і організаторам цього семінару в Криму, і всім (без винятку) його учасникам.

                                              Сергій ЗІНЧЕНКО

На світлинах:

під час семінару (виступає Ленур КЕРІМОВ);

четвірка організаторів (зліва направо): Сергій БУРОВ, Костянтин

РЄУЦЬКИЙ, Ленур КЕРІМОВ, Олександр ВОЙТЕНКО;

Алла ТЮТЮННИК;

виступає Максим БУТКЕВИЧ.


Фото автора і Олександра ВОЙТЕНКА.


Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1337 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: