PP

     Субота, 20.04.2024, 13:24



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2010 » Липень » 30 » На Дніпропетровщині майже половина зібраного зерна не може вважатися продовольчим
21:06
На Дніпропетровщині майже половина зібраного зерна не може вважатися продовольчим
Через сильні дощі та спеку врожайність зернових на Дніпропетровщині зменшилася на 15 відсотків, а майже половина зібраного зерна не може вважатися продовольчим. Схожа ситуація і в багатьох інших регіонах.
Через несприятливу погоду зерно псується. Його вражає пліснявий грибок, після чого воно стає придатним тільки на фураж – розповідає заступник керівника управління сільського господарства Дніпропетровської ОДА Василь Приходько. У деяких господарствах грибком вражено до половини зібраної пшениці і майже дві третини ячменю. Суму збитків, яких через це цього року зазнає сільське господарство, чиновники поки що не називають, лише кажуть, що вони будуть значними. На елеваторах розповідають, така ситуація додає їм роботи. Зерно, яке сюди звозять, доводиться додатково просушувати та обробляти.
СХОЖА СИТУАЦІЯ І В ІНШИХ РЕГІОНАХ
Подібна ситуація склалася у багатьох регіонах, де вирощують зерно, каже Василь Приходько. За його словами, хоча дефіциту продовольчого зерна фахівці не прогнозують, у Києві таки розглядають можливість зниження стандартів для продовольчого зерна.
В Інституті зернового господарства кажуть, що навіть вражене грибком зерно зашкодити здоров'ю людини не може. Але в нього знижуються показники вмісту клейковини та білків, тому борошно з такого зерна не підходить для випікання хлібу, стверджує Михайло Шевченко - заступник директора цього інституту. Як зазначає фахівець, доводити таке борошно до відповідних стандартів можна за допомогою певних домішок.
Олена Усенко, Наталя НЕДІЛЬКО,
радіо «Німецька хвиля», 26 липня 2010 року
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 994 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: