PP

     П`ятниця, 29.03.2024, 13:54



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2009 » Жовтень » 10 » Марина ГОВОРУХІНА: журналісти України стають на захист прав людини
20:51
Марина ГОВОРУХІНА: журналісти України стають на захист прав людини

Перший семінар для представників ЗМІ в рамках програми «Розуміємо права людини» пройшов в селищі Баштанівка Бахчисарайського району АР Крим. Участь в ньому взяли 20 журналістів регіональних та загальнонаціональних засобів масової інформації. З учасниками семінару працювали провідні українські і польські експерти та тренери. Що з цього вийшло, ми вирішили запитати в самих учасників.

Лілія РЖЕУЦЬКА, радіо «Німецька Хвиля»:

Семінар сподобався. Я зрозуміла, що раніше взагалі деякі речі не розуміла і сприймала надто поверхово. Тепер для мене словосполучення «права людини» не лише стереотипний штамп, а керування до дії як журналіста.

Мар’яна КАЛАШНІКОВА, телеканал НТВ м. Черкаси:

Семінар дав можливість ознайомитись більш детально з правами людини. Зрозуміла, що готувати матеріали потрібно дуже ретельно і уважно. Необхідно враховувати різні точки зору, погляди, і, в першу чергу, важливість інформації саме для суспільства.

Досить цікаві були розповіді практикуючих журналістів про конкретні випадки із повсякденної роботи, які можна буде брати до уваги у випадку виникнення схожих ситуацій.

Чітко зрозуміла, що солідарність у будь-якій справі, в т.ч. в журналістиці, допомагає чинити опір або добиватися свого від найбільш серйозних «правоохоронних» структур.

Загалом, захід справив на мене найбільше враження під час виступу Алли ТЮТЮННИК, яка чітко розрізнила закони і реалії держави. На власному прикладі показала, як ефективно працює ЗМІ, яке не виконує замовлень влади, а працює на користь громади, ефективно захищаючи її права.

В мене з’явилася впевненість, що в Україні поступово «приживається» демократія.

Оксана СИНИЦЬКА, Інститут Масової Інформації”, м. Київ:

Семінар «Розуміємо права людини» - це інформаційна та освітня програма для представників ЗМІ та правозахисних організацій.  Цікаво було послухати лекції про те, як на прикладі європейського та американського досвіду вибудовуються моделі взаємовідносин держави та людей.

Практичні заняття по ст. 10 Європейської конвенції (свобода вираження поглядів) надали можливість глибше проникнути в процедуру проходження судових позовів у Європейському Суді, яка досі для мене була незрозумілою. А лекція Алли ТЮТЮННИК, яка є шеф-редактором газети «Вгору» та головою правозахисної організації,  - стала прикладом того, як журналісти на НДО можуть спільно долати корупцію в нашій державі.

Анна ПАВЛЮК, громадсько-політичний незалежний тижневик «Вгору», м. Херсон:

Семінар «Розуміємо права людини» мені дуже сподобався. З першого дня мене вразила участь в семінарі дуже сильних тренерів та експертів. Завдяки їх роботі всі заняття в школі були динамічними, різносторонніми та завжди інформаційно насиченими.  Не менш важливим для семінару став підбір учасників, серед  яких були журналісти майже з усієї України. Це допомогло розглядати питання, що виникали, з врахуванням регіональної специфіки.

Мені сподобалося також, що по закінченню школи і в мене, і в багатьох моїх колег виникли ідеї, які ми готові реалізовувати. Хтось вирішив відкрити громадську організацію, хтось – видати методологічний посібник чи відкрити правову колонку в газеті.

Також я хочу подякувати організаторам, тренерам та експертам за захід, а колег – за активну участь у ньому.

Оля МАКСИМЯК, газета «Віче-інформ»:

У школі «Розуміємо права людини» я отримала можливість не лише розширити горизонти своїх знань, а й здобути безцінний досвід від тренерів та своїх колег. На багато запитань, які стосуються, власне, не лише прав людини в загальному контексті, а й моїх прав, отримала відповідь під час сесії Олександра БУРМАГІНА.

Практичні вправи під час школи дали можливість отримати відповіді на багато запитань і поглянути на них у розрізі прав людини.

Школа примусила замислитися стосовно того, наскільки ретельно потрібно зважити, обдумати інформацію, яку вдалося зібрати. Адже від статті, сюжету залежать людські долі.

Тепер вони розуміють права людини!

Захід було проведено за підтримки Української Гельсінської Спілки з Прав Людини, Норвезького Гельсінського Комітету та Міжнародного фонду «Відродження».

         helsinki.org.ua,  2 жовтня 2009 року
Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 1108 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: