PP

     П`ятниця, 29.03.2024, 03:06



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2015 » Серпень » 16 » Львів’янин отримав перший в Україні паспорт без російської мови
08:43
Львів’янин отримав перший в Україні паспорт без російської мови
Сьогодні, 7 серпня, львів’янин Святослав Літинський отримав український паспорт без дублювання даних російською мовою. Чоловік півроку судився щодо вилучення сторінки російською мовою. 20 травня цього року він виграв апеляцію у суді і вже сьогодні отримав паспорт. «У мене в новому паспорті всі записи українською, проте на старому, тобто двомовному, бланку. Виходить так, що і перша, і друга сторінки в паспорті заповнена тільки українською від руки, а написи на самому бланку надруковані двома мовами», - розповів ZAXID.NET Святослав Літинський. Він зауважив, що це друге рішення суду про видачу паспорта тільки українською мовою. Аналогічне рішення вже прийняли в Миколаєві. Однак власник паспорта відмовився його забирати через двомовність бланків.
«Я перший подав позов до суду. Проте в Миколаєві справу розглянули швидше, ніж у Львові. Тому і рішення винесли швидше. Але паспорт тільки з українською мовою всередині я отримав першим», - зазначив львів’янин.
Окрім цих двох випадків, є ще чотири аналогічних судових рішення про вилучення з паспорту сторінки російською мовою у Сумській, Закарпатській та Київській областях. Додамо, з 1 січня 2016 року всі бланки українських паспортів будуть україномовними з латинською транслітерацією. 25 березня Кабмін ухвалив постанову про видачу українцям внутрішніх біометричних паспортіву вигляді пластикової картки.
Нагадаємо, два роки тому Літинський подав позов проти компанії Samsung через відсутність маркування пральної машинки українською мовою. Йому вдалося досягти того, аби й інші виробники пральних машин почали маркувати товари українською мовою.
Окрім цього, через суд Літинський домігся від ПриватБанку надавати виписки та чеки українською мовою. За активність у Facebook-спільноті «Українська мова в Приватбанку» Літинський став VIP-клієнтом ПриватБанку.
Www.Zaxid.net , 7 серпня 2015 року
Переглядів: 1262 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: