PP

     Субота, 20.04.2024, 06:50



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2014 » Грудень » 24 » Кого торкнеться нова хвиля мобілізації?
19:27
Кого торкнеться нова хвиля мобілізації?
Наступна хвиля часткової мобілізації, яку РНБО призначала на січень 2015-го, увімкне «зелене світло» для призову до лав армії добровольців. Саме патріотично налаштованих та психологічно підготовлених чоловіків мобілізовуватимуть насамперед, запевняють у Міністерстві оборони. Проте скільки саме офіцерів запасу та добровольців покличуть на військову службу, наразі не відомо. У владних кабінетах це питання вивчають. Тим часом на фронті воюють цілі батальйони, яким за весь час війни не була забезпечена ротація.
42-й батальйон територіальної оборони формувався на Кіровоградщині. Після того, як його бійців відправили на фронт, цей підрозділ кілька разів перейменовували й перепорядковували. Дехто з його вояків – на фронті від весни, дехто – від серпня, але жодної ротації ні для кого з них досі не було передбачено, розповіли Радіо Свобода самі військовослужбовці. І лише останніми днями після того, як питання, зокрема, порушили журналісти, бійців запевнили в тому, що незабаром відведуть їх з лінії фронту на запасні позиції.
На засіданні РНБО 20 грудня керманичі держави визнали існування проблеми: визріла потреба в нових хвилях мобілізації, оскільки, з одного боку, фронтовики виснажилися, а з іншого, загроза російського вторгненння аж до повномасштабної війни нікуди не поділася. Секретар РНБО України Олександр ТУРЧИНОВ нагадав, що в 2014-му українці вже пережили три хвилі мобілізації. І сьогодні тих, хто відслужив свій строк, потрібно замінити на фронті.
Олександр ТУРЧИНОВ: «У межах цих трьох хвиль мобілізації були призвані наші герої, ті люди, які захищали протягом року країну. Тепер стає актуальним питання щодо їхньої ротації, щодо їхнього звільнення з лав ЗСУ. Не може бути такої ситуації, коли ті самі люди несуть на собі всі тяготи із захисту країни, а інші дивляться сюжети про них по телебаченню», – наголосив секретар РНБО.. Олександр ТУРЧИНОВ анонсував три нові хвилі часткової мобілізації: перша почнеться 20 січня наступного року, друга – орієнтовно у квітні, ще одна – у червні. Січнева мобілізація, за словами президента ПОРОШЕНКА, дасть змогу демобілізувати строковиків, які були призвані рік-півтора тому в першому кварталі 2015-го.
Мобілізовуватимуть офіцерів запасу, пріоритет надаватиметься патріотам – Міноборони
Речниця Міністерства оборони України Вікторія КУШНІР у коментарі Радіо Свобода роз’яснила, що під мобілізацію в січні потраплятимуть насамперед офіцери запасу. Вікторія КУШНІР «Мобілізовуватимуть насамперед офіцерів запасу, тих, хто вже був у лавах Збройних сил України, має відповідний військовий фах. Безумовно, що буде подальше навчання на наших полігонах та в наших навчальних центрах. Люди, які не пройшли це навчання й не отримали відповідний фах, до виконання будь-яких завдань не залучатимуться», – пояснила речниця.
Але в умовах часткової мобілізації 2015-го з’являється нова умова. Не випадково Петро ПОРОШЕНКО наголосив, що на армійську службу в умовах Вітчизняної війни за незалежність призиватимуться «виключно патріотично налаштовані громадяни, фізично підготовлені до військової служби та морально і психологічно здорові». Вікторія КУШНІР зауважила, що з тими, кого покличуть до себе військкомати в січні 2015-го та навесні, працюватимуть, зокрема, психологи, щоб визначити мотивацію й готовність до служби. «У першу чергу призиватимуться виключно патріотично налаштовані громадяни України, які мають бажання служити в лавах Збройних сил України. Буде вивчатися їхній психологічний стан, моральна підготовка до несення служби. Все це буде аналізуватися відповідними спеціалістами», – додала вона.
Часткова мобілізація відбуватиметься синхронно з відновленням строкового призову для хлопців віком 20-27 років. Строковиків, як запевнив президент, на фронт в зону АТО не посилатимуть, а формуватимуть з них «якісний резерв». Строк служби для строковиків становитиме півтора роки, а для тих, хто має вищу освіту, – рік.
Мобілізувати треба тих, хто не тікатиме
з фронту і має мотивацію – СЕМЕНЧЕНКО
Заступник голови парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони Семен СЕМЕНЧЕНКО в коментарі Радіо Свобода пояснив, що фактично йдеться про сприяння в мобілізації насамперед добровольцям, чого вони так довго домагалися. «Спостерігається загалом така тенденція, якої ми прагнули домогтися, що армія формуватиметься за рахунок тих, хто має мотивацію до дій, хто не буде тікати з фронту, за ким не будуть бігати родичі: «Поверніть нам наших батьків, синів». Це будуть люди, які, справді, для себе все вирішили, які патріотично налаштовані та мають можливість тепер служити в армії. Нам потрібно домогтися того, що ці люди будуть соціально забезпечені, можливо, завдяки тому, що їх буде кількісно менше. Головне, вони будуть добре вмотивовані, й у нас буде час їх навчати», – сказав він.
Народний депутат зауважує, що не готовий назвати конкретної цифри тієї кількості військових, яку потрібно мобілізувати, щоб замінити на фронті всіх, хто, як 42-й батальйон, уже мав би по ротації відправитися на відпочинок. Наразі це питання вивчається у парламенті та уряді. Втім, Міністерство оборони озвучило певні цифри: там планують залучити до лав ЗСУ близько 40 тисяч строковиків та 10,5 тисяч контрактників.
Військовий експерт, координатор групи «Інформаційний спротив» Костянтин МАШОВЕЦЬ наголошує на тому, що мобілізаційний план держави – це інформація, що має прирівнюватися до державної таємниці, а про мобілізацію громадяни мають дізнаватися в день її оголошення, а не заздалегідь. «Я вважаю, що політичне керівництво країни виявило безпрецедентну відкритість, оголосивши заздалегідь мобілізацію та строки її проведення», – зауважує він. На думку експерта, таке анонсування мобілізаційних планів може бути свідомим сигналом для російської сторони щодо готовності України до подальшої боротьби. Зауважуючи, що її деталей та умов розкривати не можна, однак, відзначає, що цього разу першими, дійсно, братимуть добровольців. Хоча загалом умови мобілізації є універсальними й не можуть змінюватися, порівняно з попередніми хвилями.

Радіо «Свобода», 23 грудня 2014 року
Переглядів: 850 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: