PP

     П`ятниця, 19.04.2024, 13:39



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2011 » Березень » 27 » Кобзареве величне слово пригостилося в маленькій залі
14:44
Кобзареве величне слово пригостилося в маленькій залі
Двічі чи тричі за свого життя проїздив Тарас Григорович ШЕВЧЕНКО через Верхньодніпровськ, до такої думки доходять дослідники його життя і творчості. Місцеві жителі присвячують йому свої вірші, відзначаючи згадку про цю подію. Силами народного театру при Верхньодніпровському районному будинку культури 11 березня о 15 годині театралізовано було представлено поетичне життя Кобзаря.
Ведуча Людмила НІТА словесно розпочала чудово задуману і втілену перед глядачами ходу разом із музою Тараса по нашому важкому шляху до української державності. Директор районного народного історико-краєзнавчого музею Наталія КОНОВАЛ у своєму виступі зупинилася на сторінках життя Тараса Григоровича, відображених у музеї на картинах художника А. І. ПОТАПЕНКА, які показують місця перебування великого поета.
Добре поставленими голосами професійно читали поетичні твори Великого Кобзаря артисти нашого театру: В.О.САЛМАН, О. П. ЗМІЄВСЬКИЙ, В.І МОРОЗ,Н.Д. ДАНИЛЕНКО та інші. Пісні, які любив ШЕВЧЕНКО, та пісні, створені на його слова, проспівав верхньодніпровський хор ветеранів при Будинку культури. Зі словом до присутніх звернувся голова районної «Просвіти» Михайло СИМОНЕНКО. У своїй короткій промові він розповів, як в 60-тих роках минулого століття в його селі на Полтавщині цінували Шевченкове слово, як, читаючи його поезію, порівнювали своє життя з життям за часів кріпацтва. Голова просвітян прочитав вірші, наголосивши на їхній актуальності й сьогодні.
Доводиться шкодувати, що чудово підготовлена програма була представлена у малій залі перед півсотнею глядачів. А мало б це відбутися, на думку просвітянина, у великій залі, заповненій школярами та студентами місцевого коледжу, щоб молодь збагачувалася духовно, отримуючи наснагу від гри акторів-виразників великих помислів Тараса ШЕВЧЕНКА. Як зазначив М. СИМОНЕНКО, інтересу до заходу додало б запровадження конкурсу на краще прочитання Шевченкового вірша або присвяченого йому твору з пам’ятними відзнаками справжніх цінителів творчості безсмертного Кобзаря.

Володимир ГОВОРУХА,
член ради районного об’єднання «Просвіти», м. Верхньодніпровськ.

На світлинах:

на святі поезії Кобзаря виступили Михайло Симоненко,


Людмила НІТА і Наталія КОНОВАЛ.

Категорія: ПРОСВІТА - ВЕРХНЬОДНІПРОВСЬК | Переглядів: 1094 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: