PP

     Четвер, 25.04.2024, 21:51



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2010 » Липень » 16 » Як створюються НАДЗВИЧАЙНІ ситуації, а їх розслідування спливає «в пісок»…
11:32
Як створюються НАДЗВИЧАЙНІ ситуації, а їх розслідування спливає «в пісок»…

1. Передісторія падіння епохального флагмана
криворізької гірничовидобувної індустрії


В останні десятиліття 19-го століття у пошуках роботи на залізорудних копальнях, відкритих поблизу містечка Кривий Ріг, потяглися вервечки заробітчан із навколишніх сіл та більш віддалених губерній Російської імперії. Неподалік від місць розробок будувалося убоге житло.


За радянських часів, у 1933 році, стала до ладу шахта, що згодом була названа іменем Орджонікідзе і яка стала найпотужнішою у Кривбасі. Добувані залізні руди йшли безпосередньо в заводську плавку. Із вичерпанням під кінець 80-х років 20-го століття запасів багатих залізних руд були розроблені проекти видобутку убогих руд (залізистих кварцитів), що потребували технологічного збагачення на залізорудних збагачувальних комбінатах.
І ось 1998 року шахту з метою видобутку залізистих кварцитів взяло в оренду ВАТ «ЦГЗК». Застосування вибухових робіт у виробничому процесі підприємства стало необхідною нормою. Спершу мешканці навколишніх житломасивів сприймали цей факт як належне: на те й Кривбас, щоб давати руду! Та інтенсивність струсу земної поверхні підчас вибухів наростала. І коли будівлі почало колихати, як човники на морських хвилях, мешканці змушені були шукати вихід, і на початку 2005 року звернулися по допомогу до місцевої влади – голови Тернівської районної у місті ради – О. РОЗУМНЮКА. Той переслав звернення до адміністрації шахти. Призначена нею комісія (без участі представників місцевої влади) у створюваних шахтою землетрусах нічого особливого не побачила і всі негаразди списала на застарілість житлового фонду.
Про стан дотримання промислової безпеки в умовах сучасного олігархічного господарювання свідчить наведена нижче оповідь, складена із цитат із документів з описом подій, що передували катастрофі, яка сталася на згаданій шахті 13 червня поточного року.
«14.04.2005 Ко-289/12.5
По суті письмового звернення мешканців вул. Тобольська (буд. №1, 3, 5, 6, 9, 10) щодо обмеження потужності масових вибухів на шахтах «Гвардійська» та Орджонікідзе, внаслідок чого відбувається руйнування будинків, виконком Тернівської районної ради повідомляє, що будинки заходяться в гірничому відводі шахти Орджонікідзе ВАТ «ЦГЗК».
Згідно висновків інституту «НІГРІ», шахті Орджонікідзе на відпрацювання запасів магнетитових кварцитів дозволено проведення масових вибухів загальною вагою заряду 150-200 тн. При цьому сейсмічна дія на багатоповерхові цегляні та крупнопанельні житлові споруди не перевищує допустимі норми. На шахті Орджонікідзе проводяться вибухи із загальною вагою заряду до 20 тн.
На підставі акту від 12.04.2005 технічного огляду приватних будинків №1, 3, 5, 6, 9, 10, наданого шахтою Орджонікідзе ВАТ «ЦГЗК», з’ясовано, що рік їх забудови – 1946, всі споруди виконані без проекту та самовільним будівництвом (акт подається)

. В зв’язку з цим і відбувається руйнування будинків за вищезазначеними адресами.
Голова районної ради (підпис) О. РОЗУМНЮК»
«На поступившую жалобу от жителей домов № 1, 3, 6, 7, 9, 10 по улице Тобольской по поводу разрушения домов в следствии ведения взрывных работ шахтой имени Орджоникидзе сообщаем:
Согласно заключению «ГНИГРИ» от 16 мая 1986 года на отработку запасов магнетитовых кварцитов шахте имени Орджоникидзе разрешено производство массовых взрывов общим весом заряда 150-200 тонн, а на один период замедления – до 20 тонн. При этом сейсмическое воздействие на многоэтажные кирпичные и крупнопанельные жилые здания не превысят допустимих значений. Из прилагаемой таблицы производства массовых взрывов с общим весом заряда ВВ свыше 5 тонн на шахте имени Орджоникидзе с момента возобновления очистных работ следует, что допустиме параметры взрывов не превышались. (Далі наводиться таблиця, починаючи з дати проведення вибуху від 28.07.2004 року).


Начальник шахты имени Орджоникидзе (підпис) Б. И. ЛИТВЯК
Начальник ТО шахты (підпис) Н. И . КОЗЫРЬ
«АКТ технического осмотра частных домов №1, 3, 5, 6, 9, 10 по улице Тобольская от 12.04.2005 г. г. Кривой Рог
Комиссия в составе: зам. начальника шахты по быту ПЕЧЕНИВСКИЙ А. А., начальника ТО шахты КОЗЫРЯ Н. И., инженера по осмотру зданий и сооружений шахты САЕНКО О. В. провели визуальный осмотр частных домов №1, 3, 5, 6, 9, 10 по улице Тобольской.
В ходе осмотра виявлено следующее: (далі йде пооб’єктний опис за нумерацією будинків, для прикладу наведемо по одному з них).
«… Жилой дом № 5. Год постройки – 1946, самострой, выполнен без проекта. Стена из кирпича имеет глубокую поперечную трещину шириной до 10 мм. Фундамент в районе трещины выполнен не монолитный, кусками.»
Отже, голова райради О. РОЗУМНЮК, який сам мешкає у багатоповерховій цегляній житловій споруді, яку так само немилосердно трясло, настільки «перейнявся тривогами» заявників, що доручив винуватцям перевірку сигналу. Ті не дуже завдавали собі клопоту і дійшли висновку, що з довоєнних часів по вулиці Тобольській мешкають безпроектні самозабудовники, житло яких нічого не вартує, а на помережаних павутиною тріщин стінах побачили лише поодиноку тріщину. Сам же голова, який на час одержання гірниками дозволу на поселення ще й не народився, не здивувався, що на підпорядкованій йому території шість з половиною десятиліть існує вулиця, на якій нібито самовільно мешкають кілька десятків родин та ще й мають нумерацію домівок. Та чи можна було чекати, що начальник шахти, відправляючи свою комісію на розглядини, міг дозволити їй визнати нанесення шахтою шкоди мешканцям прилеглих вулиць? І обранець народу О. РОЗУМНЮК добре розумів, кого він мав закликати до порядку…
Пройшло довгих п’ять років трясіння «самовільнозабудовників», поки мешканцям вулиці не стало більше терпіння, і вони знову вдаються до епістолярного жанру:
«Начальнику Криворізького гірничопромислового ТУ Держпромнагляду України, вул. Коротченка. 1, к. 322, м. Кривий Ріг, 50063.
ЗАЯВА
Наші помешкання, що розташовані по вулиці Тобольській, щотижня зазнають струсів внаслідок впливу вибухових робіт на шахті ім. Орджонікідзе ВАТ «ЦГЗК». В окремі дні, як наприклад, 12 березня поточного року о 7 годині, коливання поверхні в місцях нашого проживання досягають 5 балів за дванадцятибальною шкалою. При цьому був навіть виведений з ладу місцевий трансформатор. Подібна ж ситуація мала місце у січні.
Як стало відомо за інформацією голови Тернівської районної ради О. РОЗУМНЮКА від 14.042005 року, наші будинки перебувають у межах гірничого відводу шахти ім. Орджонікідзе, і шахті дозволено проведення масових вибухів загальною вагою заряду 150 – 200 т., при цьому зазначається, що сейсмічна дія на багатоповерхові цегляні та крупнопанельні житлові споруди не перевищує допустимі норми. Фактично ж на шахті ім. Орджонікідзе проводяться масові вибухи із загальною вагою до 20 т. За таких умов не важко спрогнозувати, що станеться з вулицею, якщо буде застосований заряд хоч би вдвічі більшої потужності, ніж ті, що практикуються.
У зв’язку з наявністю фактів руйнування стін наших будинків і очевидної загрози для життя сотень мешканців будинків, що перебувають в межах гірничого відводу, звертаємося до вашої інспекційної служби з пропозицією вжити всіх необхідних заходів для виправлення помилкових висновків інституту «НДГРІ» щодо нормування допустимої ваги вибухових зарядів і усунення названих вище загроз для безпеки проживання населення.
Мешканці будинків по вул. Тобольській (6 підписів)
15.03.2010 р.

30.03.2010 року начальник Криворізького гірничопромислового територіального управління Держгірпромнагляду України О. ЧЕРЕДНИЧЕНКО спрямував мешканцям листа за № 12–13/376 наступного змісту:
«На Вашу заяву з пропозицією про необхідність виправлення помилкових, на вашу думку, висновків державного підприємства «Науково-дослідний гірничорудний інститут» з приводу нормування допустимої ваги вибухових зарядів при проведенні масових вибухів на шахті ім. Орджонікідзе ВАТ «Центральний ГЗК» із метою усунення загрози безпечному мешканню населення від дії їх наслідків, повідомляю таке:
Вибухові роботи на шахті ім. Орджонікідзе ведуться у відповідності з вимогами «Єдиних правил безпеки при вибухових роботах» і «Інструкції по організації і проведенню масових вибухів на підприємствах з підземним способом розробки», а також по рекомендаціям державного підприємства «Науково-дослідний гірничорудний інститут (ДНДГРІ).
Згідно рекомендацій ДНДГРІ на видобуток запасів магнетитових кварцитів, шахті ім. Орджонікідзе дозволено проведення масових вибухів загальною вагою заряду вибухових речовин (ВР) до 200 тонн, з розділенням заряду на періоди з інтервалом уповільнення за часом не менше 40 мілісекунд і максимальною вагою ВР при цьому – не більше 20-ти тонн на один період. При такій організації вибухових робіт, рівень сейсмічної дії на житлові будівлі, які розташовані на прилеглих територіях, не перевищить допустимих значень.
Для вирішення питання щодо зменшення ваги вибухового заряду необхідно провести наукові дослідження по дії сейсмічних коливань грунту на будівельні конструкції будівель і споруд, розташованих в зоні дії вибухових робіт шахти ім. Орджонікідзе. Для цього в 1 декаді квітня поточного року співробітниками ДНДГРІ будуть проведені виміри величин сейсмічних коливань грунту під час вибуху зарядів ВР загальною вагою не більше 5-ти тонн. Виміри будуть проведені на Вашій вулиці і у Вашій присутності.
У травні 2010 року на шахті планується проведення масового вибуху загальною вагою заряду більше 20 тонн. Виміри величини сейсмічних коливань грунту під час цього вибуху також будуть проведені у Вашій присутності і на Вашій вулиці…
У разі перевищення допустимих величин сейсмічних коливань грунту підривання зарядів вагою 20 тонн буде заборонено до отримання відповідних рекомендацій.»
Отже, за 5 років від часу звернення мешканців вулиці Тобольської до голови районної у місті ради О. РОЗУМНЮКА виміри сейсмічних коливань нічого підозрілого не показали чи їх просто не робили? Скоріше, останнє. Бо суб’єктивне відчуття мешканцями впливу вибухів та об’єктивне коливання будівель і поверхні грунту під час вибухів дозволяло ідентифікувати їх як потужні землетруси, які не могли не бути незареєстровані приладами як понаднормативні відхилення.
Розплата за недбалість назрівала…

Микола Коробко, інженер-геолог, м. Кривий Ріг
(Далі буде)

Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1419 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: