PP

     П`ятниця, 26.04.2024, 23:35



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2010 » Листопад » 28 » (Фестиваль правди) Перегляд кінофільмів – це як свято
22:11
(Фестиваль правди) Перегляд кінофільмів – це як свято
Фестиваль-це одна з найяскравіших форм донесення знань до сердець школярів і студентів, солдатів і курсантів шляхом демонстрації і обговорення документальних фільмів. Але коли в Києві наприкінці березня - початку квітня кожного року протягом тижня відбуваються демонстрації фільмів Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини, то мало хто з криворіжців переглядає там ті фільми. Тому Криворізьке міське об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса ШЕВЧЕНКА вже четвертий рік поспіль організовує демонстрацію фільмів у Кривому Розі, в рамках мандрівного фестивалю, який проходить цього року майже в усіх обласних центрах України і містах Криму.
Мені хотілося б згадати шістдесяті роки вже минулого століття, коли я вчився у Черкаській середній школі –інтернат № 14. Наша школа стояла в передмісті, і в травні та червні ми всі ходили дивитися кінофільми майже в самому центрі Черкас, у кінотеатр «Мир». Коли школа йшла, то майже на півкілометра розтягувалась колона. Цвіли вишні, а потім яблуні, розпускались тюльпани, буяв бузок, а ми йшли в кінотеатр, немов на свято. І з тих часів на все життя запам’яталися фільми за участю Гойко МІТІЧА, Миколи ОЛЯЛІНА, славетні фільми про невловимих месників… Похід в кіно був справжнім святом свободи, бо ми покидали «периметр школи-інтернат».
Відтоді я сприймаю кожний перегляді у вигляді свята. Тому зі справді святковим настроєм разом з просвітянами організовував мандрівний фестиваль і цього року. І здалося, що це відбулося більш системно, аніж минулого. А проходило це так…
15 листопада, в понеділок о 14-00 в актовому залі, в Криворізькій філії Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, що на мікрорайоні «Зарічний», виступом Миколи КОРОБКА, голови міського об’єднання «Просвіта», розпочався перегляд документального фільму Валерія БАЛАЯНА «Любіть мене, будь ласка». Фільм присвячений Насті БАБУРОВІЙ, талановитій журналістці з Севастополя, життя якої обірвала куля кілера-нациста. А 19 січня 2010 року минув рік від дня безпрецедентного розстрілу в центрі Москви адвоката Станіслава МАРКЕЛОВА та журналістки Анастасії БАБУРОВОЇ.У стрічці використані справжні відеозаписи російських неофашистів, а також - музичні кліпи, розміщені на нацистських сайтах. Ці матеріали розкривають справжній масштаб неонацизму в сучасній Росії, де нині офіційно існують більше 140-ка зареєстрованих організацій, які налічують півмільйона активних членів. В кінці перегляду до курсантів звернулися підполковник Володимир ЗБИШКО та полковник ПЕТРО ЛИСЕНКО, заступники голови міського об’єднання «Просвіта». Курсанти також заповнили анкети де написали про свої враження від переглянутого фільму.
А 16, 17, 18, 19 листопада в аудиторіях головного корпусу Криворізького педагогічного університету о 9-00, 10-30 та 12-10 згідно з розробленим графіком разом зі студентським клубом та проректором Криворізького педагогічного університету з інформаційних технологій І горем ШЕЛЕВИЦЬКИМ продовжились перегляди документальних фільмів. Студентам були продемонстровані фільми голландської режисерки Мени Лаури МЕЙЄР «Дівчата» і «Хлопці», які актуалізують проблеми статевого виховання молоді, що в умовах катастрофічного розповсюдження вірусу СНІДу потребують невідкладного вирішення.
Тричі демонструвався в різних аудиторіях фільм «Хімія», в якому показано, як пацієнти онкологічної клініки проходять курс хіміотерапії. Студенти протягом години уважно стежили за захоплюючими діалогами, що відбувалися між пацієнтами. В ретельно знятих діалогах про життя з іншої перспективи хворі розуміють, що життя - справді цінне, наповнене великим сенсом, чарівне. Чому тільки так пізно?..
В актовому залі гуманітарного корпусу Криворізького педагогічного університету, а також - в 1-му гуртожитку демонструвався фільм режисера Олени ФЕТИСОВОЇ «Не один вдома». Фільм розповідає про непростий життєвий вибір української жінки Наталії, яка (маючи дві вищі університетські освіти) знайшла своє покликання в безмежній до самозречення любові до тяжко хворих дітей різних національностей, від яких відмовилися їх кровні матері. Очима темношкірого вихованця Наталії, 12-річного Кевіна, та його серцем студенти відчули тепло та любов, радощі та труднощі, особливу атмосферу, яка панує в тій незвичайній родині, враження від якої посилюється використанням оригінальної музики етно-групи «Даха-Браха» та картин відомої української художниці Євгенії ГАПЧИНСЬКОЇ.
Перегляди фільмів фестивалю відбулись і в школах Кривого Рогу: № 40, № 51,№ 60 та в спеціалізованих школах з поглибленим вивченням правових знань - № 70 та № 74. В названих школах демонструвались фільми «Томек» (Польща, режисер Анна ВЕЦКОВСЬКА), «Стояла собі хатка» (Україна. Режисер - Олена ФЕТИСОВА), «Місто бджіл» (Данія, режисери - Лайла ГОДЕЛ та Бертен Торне ОЛСЕН), - а також уже згаданий вище фільм «Не один вдома» режисера Олени ФЕТИСОВОЇ. Члени криворізької «Просвіти» Олена МАКОВІЙ та Сергій ЗІНЧЕНКО виступили перед фільмами зі вступним словом, звертаючись до учнів і вчителів шкіл.
Долаючи неабиякі технічні труднощі, 18 листопада демонстраційна група «Просвіти» виїхала в Тернівський район. О 13-10 в актовому залі Тернівської філії Криворізького державного технічного університету відбулась демонстрація фільму «Любіть мене будь ласка». З аналізом подій і процесів, актуалізованих у фільмі, після перегляду виступив підполковник міліції Володимир ЗБИШКО. Студенти технікуму також заповнили анкети, в яких поділились враженнями від фільму.
Завершився фестиваль 21 листопада ранковою демонстрацією стрічки «Любіть мене, будь ласка» солдатам та офіцерам танкової бригади, що на мікрорайоні «Макулан», яку організатори днів документального кіно в Кривому Розі визнали найбільш актуальною. Зал, у якому зібрались понад двісті військовослужбовців, живо реагував на події фільму.
Після переглядів фільмів студенти й курсанти заповнили сотні анкет, які нині аналізуються, і результати цього аналізу ми збираємося опублікувати в найближчих числах «Променя Просвіти».
В організації фестивалю прийняли участь голова Криворізького об’єднання «Просвіта» Микола КОРОБКО і просвітяни Володимир ЗБИШКО, Петро ЛИСЕНКО, Володимир НАЛУЖНИЙ, Олена МАКОВІЙ, Сергій ЗІНЧЕНКО, Романія СОБЧАК, Олександр ДОРОХОВ, Вадим БОРИСЕНКО, Славій КАРПЕНКО.
Велику подяку за підтримку проведення фестивалю в Криворізькому державному педагогічному університеті висловлюємо ректору Ярославу ШРАМКУ, проректору Ігорю ШЕЛЕВИЦЬКОМУ, а також Юлії БАРУЛІНІЙ, голові студклубу, Ларисі ГОРИЧЕНКО-БАЛЕМІ, Костянтину ЄРМІЛОВУ, начальнику відділу інформаційних і комп’ютерних технологій, Наталії КОРОВ’ЯЦЬКІЙ, завідуючій лабораторії мультимедійних засобів навчання, Ользі НОВІКОВІЙ та Владиславу ГОЛОВКУ, начальнику лабораторії електронних навчальних засобів і технологій.

Олександр ЧИЖИКОВ, координатор проведення фестивалю в м. Кривому Розі.


виступає Олександр ЧИЖИКОВ;


під час перегляду в Криворізькому індустріальному технікумі.
Фото Володимира НАЛУЖНОГО

Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1349 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: