PP

     Четвер, 25.04.2024, 08:47



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2011 » Березень » 27 » Фестиваль правди як оборонець прав людини
14:52
Фестиваль правди як оборонець прав людини
Із 25 березня в Києві розпочинає свою роботу 8-й Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Він проходитиме до 31 березня у столичному Будинку кіно та в Німецькому культурному центрі «Ґете-Інститут». Цього року відкриватиме Docudays UA фільм «Інший "Челсі”: історія з Донецька» німецького режисера Якоба ПРОЙССА.. Це фаворит багатьох міжнародних фестивалів. Важливо при цьому зазначити, що режисер фільму на відкриття запросив трьох героїв «Іншого «Челсі»: донецьких шахтарів. А проведуть це відкриття відомі на всю Україну і за її межами українські журналісти Єгор СОБОЛЄВ і Марічка ПАДАЛКА.
На фестивалі Docudays UA його учасники змагатимуться у двох конкурсах – творчому і правозахисному, причому кожен конкурс має призовий фонд. Від 2009 року у визначенні найкращого фільму також беруть участь студенти київських вищих шкіл. Свого переможця шляхом анонімного анкетування традиційно обирають і глядачі. Другий рік поспіль організатори фестивалю на знак пам’яті про друга і продюсера фестивалю Андрія МАТРОСОВА вручають особливу премію. Її отримає той фільм, у якому організатори фестивалю побачать найбільше любові
Традиційно в рамках фестивалю підбиватимуться підсумки конкурсу карикатуристів. Цього року він присвячений темі утиску свободи слова й проведенню мирних зборів громадян та асоціацій в Україні. А ще важливо зазначити, що його організатори за активної участі правозахисників проведуть майстер-клас «Як убезпечити себе від протиправних дій міліції», проходитиме й ціла низка інших заходів.
А тепер окремо – про самих організаторів, спонсорів та партнерів цієї визначної кіноподії. Організатори – це Українська Гельсінська спілка з прав людини, Херсонський обласний фонд милосердя та здоров’я, Херсонська міська Асоціація журналістів "Південь” і Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв. Фестиваль проходитиме за підтримки таких його організацій та фондів: Міжнародний фонд «Відродження», Національний фонд підтримки демократії (США), Фонд сприяння демократії Посольства США, Вишеградський фонд, Фонд імені Яна ФРАЙМАНА, Представництво ООН в Україні, Міністерство культури і туризму України, Державне агентство України з питань кіно, Національна спілка кінематографістів України. Є також ціла низка партнерів (організаційних, технічних та інформаційних), їх - кілька десятків. Це, наприклад, Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, Міжнародна організація з міграції (МОМ), Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), Представництво Фoнду імені Гайнріха БЬОЛЛЯ в Україні, Регіональний Центр громадянського представництва «Життя», Німецький культурний центр «ҐЕТЕ-Інститут у Києві», Британська Рада в Україні, Польський інститут у Києві, газета «Дзеркало тижня. Україна, «5 канал, журнал «Статус», медіа «Эксперт Украина», TVi та телеканал «Ера».
Криворізьке міське об’єднання ВУТ «Просвіта» імені Тараса ШЕВЧЕНКА уже вп’яте поспіль візьме участь у проведенні фестивалю в якості його регіонального партнера. А тому восени криворіжці (як і в попередні чотири роки) будуть мати змогу побачити відібрані просвітянами фільми. Тож з цього приводу необхідно відзначити, що наша просвітянська організація (єдина серед інших організацій Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса ШЕВЧЕНКА, що входить як колективний член до складу Української Гельсінської спілки з прав людини) намагатиметься зробити такий вибір, який би привернув увагу багатьох криворіжців: у першу чергу дітей та молоді. Причому спробуємо долучити до активного перегляду з подальшим обговоренням представлених фільмів не тільки студентів Криворізького педагогічного університету, учнів загальноосвітніх шкіл та гімназій, не тільки курсантів школи міліції та військовослужбовців, а й студентів із іншиж вузів із метою створення постійно діючого кіноклубу.
Девіз цьогорічного фестивалю («Перемагай щодня!») спрямований на те, щоб допомогти людям побороти в собі свої численні страхи й пасивність як громадян України і долучити до активної діяльності із захисту своїх прав. Це дозволить розширити базу демократії у нашій молодій державі, аби зробити її справді правовою, покликаною передусім захищати права своїх громадян.
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 918 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: