PP

     Середа, 24.04.2024, 04:02



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2011 » Вересень » 18 » До 90-річчя розстрілу повстанців встановили хрест на місці загибелі…(+фото)
19:25
До 90-річчя розстрілу повстанців встановили хрест на місці загибелі…(+фото)
7 вересня представники громади міста Кривого Рогу із числа активістів українського громадянського суспільства зробили виїзд до Дніпропетровська і там, неподалік корпусу Національного університету, встановили пам’ятний хрест на місці розстрілу 1921 року (у тодішній Жандармській балці) повстанців-підпільників із Степової дивізії отамана Костя ПЕСТУШКА (БЛАКИТНОГО), який у Кривому Розі 12 травня 1920-го року підняв повстання проти окупаційної більшовицької влади. На місці встановлення священнослужителі УПЦ КП провели панахиду за загиблими героями, після чого із короткими запальними промовами виступили представники українських патріотичних організацій. Це народний депутат Верховної Ради України першого скликання, голова Криворізького міського об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса ШЕВЧЕНКА Микола КОРОБКО, голова Криворізької міської організації партії «ВО «Свобода» Юрій НАСТУСЕНКО, голова Криворізької міської організації «Спілка офіцерів України» полковник Петро ЛИСЕНКО та інші.
На місці розстрілу встановили не лише пам’ятний хрест, але й прикріпили до нього список цих розстріляних після довгих катувань повстанців, що входили до підпільної мережі Степової дивізії.
Ось вони…
Це отамани Юхим Охтономович ІЛЬЧЕНКО, Олександр Ксенофонтович МИКИТЕНКО-ОГНИК, Оврам Михайлович ОГІЙ, Марко Васильович КИКОТЬ;
підпільниці: Віра Лук'янівна БАБЕНКО, Параска Лук'янівна БАБЕНКО, Ганна Дмитрівна УМАНСЬКА, Тетяна Несторівна ДЯДИК, Агнія Єлисеївна ЄВТУШЕНКО, Катерина Олексіївна РИБКА, Надія Андріївна БАРДАШЕВА, Поліна Семенівна КАЛИНА, Катерина Йосипівна МОЙСЕЄВА, Ганна Степанівна ЦАРЕНКО;
підпільники і партизани: Максим Харитонович ЦИБЕНКО, Іван Георгійович ГОРОБЕЦЬ, Іван Петрович ГОРОБЕЦЬ, Сергій Гаврилович КОРДУЯН, Марко Васильович ЦЕЛИНА, Пилип Олімпійович ЩУКІН, Іван Андрійович БАРДАШІВ, Іван Дем'янович ШПОНЬКО, Андрій Єлисейович КАЛИНА, Микола Демидович ОКАТИЙ, Кирило Митрофанович ЧЕБАНЕНКО, Петро Іванович ВЕЛИЧКО, Микола Антонович МАКСИМЕНКО, Дорофій Артамонович ТОВМАЧ, Лаврентій Єгорович ГОРДІЄНКО, Йосип Созонович БЕЗРІДНИЙ, Давид Микитович МЕЖЕВЕЦЬКИЙ, Яків Євстафійович ТАРАН, Павло Никифорович МАР'ЯНЧЕНКО, Олекса Андрійович ЛИТВИНЕНКО, Олександр Трохимович ВАСИЛЕНКО, Олександр Лук'янович СМОЛЄЄВ, Іван Григорович ГУРТОВИЙ, Семен Парфентійович КОВАЛЬ, Дмитро Савелійович ВАСИЧ, Григорій Юхимович ТАРАСЕНКО, Пилип Васильович ЯРОВИЙ, Олександр Петрович ЗАПОЛЬСЬКИЙ, Порфир Якович КРИВОЛОЦЬКИЙ, Михайло Іванович КЕДРОВСЬКИЙ, Георгій Миколайович ГОРЯЩЕНКО, Олекса Митрофанович РИБКА, Іван Капітонович ШАБЛЯ, Кіндрат Миколайович БОНДАРЕНКО, Федір Каленикович БУЗЬКО, Павло Пилипович КРАВЧЕНКО, Михайло Михайлович ЯКОВЕНКО-ЯЛОВЕНКО.
Розстріляний був тут і зрадник – отаман ЗІРКА (Андрій Олександрович РИБАЛКА).
А цьому розстрілу передували події, які почали розгортатися на початку 1920 року на територіях тодішніх Катеринославщини та Херсонщини: антибільшовицькі повстання. Бо люди відчули, що «червоні» принесли українцям лихо не тільки на своїх багнетах, а й самою ганебною політикою, що знищувала і господарства селян, і українську культуру, і церкву. Тобто, вони побачили, що на їхню рідну землю прийшов лютий ворог. Ось чому спалахнули повстання, і 4 березня в селі Софіївці, що на Катеринославщині, навіть відбулася нарада отаманів та ватажків повстанських загонів. Дванадцятого ж травня підняв повстання у Кривому Розі георгіївський кавалер, молодий офіцер Кость ПЕСТУШКО, який народився в селі Ганнівка тодішнього Криворізького повіту. Воно швидко ширилось і зміцнювалось, і до кінця серпня 1920 року в Степовій дивізії було вже більше 20 тисяч повстанців. З боями дивізія пройшла територією сучасної Кіровоградщини і вступила на Черкащину, де в місцевості Холодний Яр було сформовано потужний повстанський центр. 24 вересня 1920 року на спільній нараді всіх керівників повстанських загонів Костя ПЕСТУШКА (БЛАКИТНОГО) було обрано головним отаманом Холодноярської Республіки. Під його проводом готувалося велике повстання, яке мало піднятися наступного року на Херсонщині. Однак два фактори завадили це зробити. По-перше наближалася зима, а в дивізії катастрофічно не вистачало одягу і продуктів, а також – фуражу для коней, через що отаман змушений був оголосити демобілізацію до весни. По-друге ж, свою чорну справу зробив приблизно за місяць до повстання зрадник: отаман ЗІРКА. В результаті лише на території Катеринославщини більшовики заарештували понад чотири сотні зв’язкових і підпільників, котрі це повстання готували. А Кость ПЕСТУШКО трагічно загинув 29 квітня 1921 року у бою з чекістами в своєму рідному селі Ганнівці. Заарештованих підпільників жорстоко катували, а потім і розстріляли в тій Жандармській балці, де рівно через 90 років, 7 вересня, патріотично налаштовані представники громади Кривого Рогу встановили пам’ятний хрест. Та як стало відомо вже наступного дня, якісь підлі душі вирвали із землі той хрест, наплювавши таким чином і на пам'ять героїв, що піднялися 90 років тому проти імперського більшовизму, і на патріотичні почуття нас, українців, у своїй уже незалежній Українській державі.

Сергій ЗІНЧЕНКО
На світлинах:


Микола КОРОБКО і Петро ЛИСЕНКО біля пам’ятного хреста;


патріоти прикріплюють до хреста список розстріляних;


виступає Юрій НАСТУСЕНКО;


під час панахиди за загиблими героями.

Фото автора.
Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 1199 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: