PP

     Четвер, 25.04.2024, 11:32



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2011 » Грудень » 28 » День української писемності та мови в січеславській гімназії
17:20
День української писемності та мови в січеславській гімназії
День української писемності та мови проголошено урядом 9листопада 1997 року. Ця подія внесла в Незалежну Україну елементи національного самоутвердження, самостійності, вільного розвитку української мови, загальноукраїнської культури.
Цей день для учнів гімназії №130 м. Дніпропетровська – завжди свято. Щорічно ми проводимо цей день або в приміщенні товариства «Просвіта» імені Т. ШЕВЧЕНКА, або в рідній гімназії.
Цього року свято провели в гімназії - своїй рідній домівці. У кожному класі впродовж тижня проводились бесіди, вікторини «Як парость виноградної лози, плекайте рідну мову!», конкурси художнього читання поезії Т. Г. ШЕВЧЕНКА та поетів Придніпров’я, писали диктанти.
Учні зустрілися із Заслуженим діячем мистецтв, заступником Голови правління Дніпропетровської обласної організації Національної Спілки письменників України поетом Юрієм Івановичем Кібцем та головним редактором газети «Вісті Придніпров’я» поетом Олександром Андрійовичем ТАРАНЕНКОМ.
10 листопада 2011 року, 14 година дня… До нас завітали Голова обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Т. Шевченка, старший науковий співробітник державного підприємства конструкторського бюро «Південне» Микола Олексійович КОВАЛЕНКО та Голова Дніпропетровського міського об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Т. ШЕВЧЕНКА, доктор філологічних наук, професор Державного юридичного університету внутрішніх справ України Анатолій Михайлович ПОПОВСЬКИЙ.
180 гімназистів, із них 49 членів «Молодої Просвіти» імені Т. ШЕВЧЕНКА, зустріли гостей хлібом-сіллю та калиною. Учні заворожено слухали виступ А. М. ПОПОВСЬКОГО, який розповів про зародження писемності та мови, про Нестора-ЛІТОПИСЦЯ, пам’ятки писемності та культури, кирилицю, про Велетнів Української мови, писемності та культури І. КОТЛЯРЕВСЬКОГО, Т. ШЕВЧЕНКА, П. КУЛІША, І. ФРАНКА, Лесю УКРАЇНКУ та інших, які захищали мову, наш сяючий діамант, від занепаду та знищення.
Анатолій Михайлович провів із гімназистами цікаву бесіду про походження прізвищ. Учні задавали багато запитань, на які одержали відповіді.
М.О. КОВАЛЕНКО розповів про перших просвітителів, перші книги, друкарні, про Івана ФЕДОРОВА, перші бібліотеки, про боротьбу за національну мову з давніх – давен і по цей час. Дав відповіді гімназистам на задані запитання про писемність та щодо профорієнтації.
На цьому святі виступили також учні зі своїми віршами. Катя ШЕВЦОВА прочитала такі вірші: «Шевченкові», «Сучасний світ», «ПУШКІНУ»; Юля ПОНОМАРЕНКО: «Тобі, любий учителю», «Весна душі», «Уклін тобі, рідненька моя ненько»; Олена БОНДАРЕНКО: «Я горда тим, що українка зроду». «?»
Гості відвідали кабінети української мови та літератури, народознавства, біології, комп’ютерні класи. Побували також у шкільній бібліотеці, де ознайомились зі стендом до Дня писемності та мови та виставкою книг, які ведуть нас у незнайомий, цікавий і дивовижний, чудовий світ, знайомлять із прекрасними людьми, відповідають на безліч запитань.
Гості зрозуміли, що тут, в українській гімназії, де всі вчителі та учні розмовляють українською мовою, де майже 100 відсотків гімназистів-випускників навчаються у вищих навчальних закладах, панує атмосфера співтворчості між учнями та вчителями. Учителі намагаються сформувати світогляд учнів. Виховати їх у патріотичному дусі, закласти фундамент на майбутнє життя.


Виступає Голова Дніпропетровського міського об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Т. ШЕВЧЕНКА, доктор філологічних наук, професор Державного юридичного університету внутрішніх справ України Анатолій Михайлович ПОПОВСЬКИЙ.


На згадку про зустріч.

Н.М.ЧЕРНИШ, член Дніпропетровського міського об’єднання Всеукраїнського
товариства «Просвіта» імені Тараса ШЕВЧЕНКА
Категорія: ПРОСВІТА-ДНІПРОПЕТРОВСЬК | Переглядів: 1428 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: