PP

     Субота, 20.04.2024, 14:06



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2009 » Жовтень » 31 » День козацтва в Тернівському районі
20:41
День козацтва в Тернівському районі

На Покрову, 14 жовтня в музеї селища Веселі Терни у вузькому колі, але у теплій домашній обстановці, відбулося відкриття виставки картин художника Володимира КРАВЧЕНКА. Виставка приурочена до Дня українського козацтва. В невеликому затишному залі зібралися друзі, знайомі художника педагоги, школярі, члени «Просвіти». Девіз виставки:”Моя співуча ненька Україна”.
Соковиті барви картин та колоритні образи зображених на них персонажів створили своєрідний “мікроклімат” у залі. На картинах ─ козаки та дівчата, чоловіки та молодиці, справні, і не дуже, господарі та круті на вдачу господині, українські пейзажі. Промовисті назви картин: “Їхав козак за Дунай”, ”Ой чий то кінь стоїть”, Сам п’ю, сам гуляю”, ”Сплю, сплю, мені сниться”.
Розповідь господині ─ директорки музею Валентини СІРОШТАН ─ про козацтво, музейну справу на Дніпропетровщині, життєвий шлях та творчість художника супроводжувалась поезіями Лідії ЧЕЛНОКОВОЇ у виконанні авторки та піснями у виконанні Надії ОСТРОВСЬКОЇ. Вірші про козаків присутні уважно слухали, а при виконанні знайомих з дитинства пісень дружно підспівували. Велике враження справило дійство на дітей (а це були молодші школярі). З цікавістю розглядали вони картини, притишено слухали поезії та пісні, не жаліючи рук, плескали у долоні.
Художник подякував господарям та гостям за чудово організований захід, поділився найближчими планами ─ зараз він працює над циклом пейзажів рідного краю. Гості поділилися своїми враженнями від перегляду картин: “...ніби перенеслись у ті часи, коли жили благородні лицарі-козаки, часи, які вже не повернуться, та про які треба пам’ятати”.
На завершення дійства всі присутні разом виконали пісню ”Зеленеє жито” та знялись на фото.

Володимир НАЛУЖНИЙ

На світлинах:


(зліва направо) Володимир КРАВЧЕНКО, Валентина СІРОШТАН, Лідія ЧЕЛНОКОВА;


картина художника «Сам п’ю, сам гуляю…»

Фото автора.

Категорія: ПРОСВІТА-КРИВИЙ РІГ | Переглядів: 2341 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: