PP

     П`ятниця, 29.03.2024, 02:10



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2012 » Вересень » 14 » «Чеснометр» визнав негідними поточних депутатів, на черзі – наступники
19:41
«Чеснометр» визнав негідними поточних депутатів, на черзі – наступники
Представники громадянського руху «Чесно» в рамках громадсько-політичного форуму «Чесні вибори» 9 серпня презентували «ЧЕСНОметр» - інтерактивний механізм оцінки якості народних обранців. Презентуючи технічні можливості «ЧЕСНОметра» регіональний координатор руху «ЧЕСНО» Андрій ЗІНЧЕНКО наголосив, ще представлена інформація не є догмою, що кожен небайдужий громадянин має можливість вказувати на порушення тим чи іншим депутатом сформульованих критеріїв, надаючи свою інформацію координаторам. Саме тому оцінки депутатів не є застиглими, вони динамічно змінюються.
Попри явну гротескність й звуженість критеріїв, які не дозволяють дати саме оцінок депутатам та їх діяльності, на що вказували присутні на форумі журналісти й політологи, координатор руху Олег РИБАЧУК наголосив, що критерії стосуються не людських якостей депутатів, не їх політичних, релігійних чи інших переконань, а саме оцінки як найманих робітників, яким довірено представництво інтересів громадян. «Не слід плутати оцінку якостей особистості депутата і оцінку його як працівника. Якщо людина не ходить на роботу, а отримує зарплату, пальне, харчування, квартири - це поганий працівник. Якщо людина не надає декларацію про свої доходи, відмовляється від прозорості, порушує критерії свободи слова - це поганий депутат. І не має значення, він депутат від Партії регіонів чи опозиції - він неналежним чином виконує свої обов'язки», - пояснив «Дніпрограду» вибір критеріїв й оцінку за ними пан РИБАЧУК.
Відомий журналіст Вахтанг КІПІАНІ, що також брав участь у роботі форуму, наголосив, що критерії обиралися як найбільш значущі для виборців шляхом анкетування кількох тисяч українців з різних фокус-груп. «Початково експертами було сформульовано 80 критеріїв. Шляхом експертного оцінювання їх кількість спочатку була скорочена до двох десятків, а потім - після анкетування звичайних виборців - до шести найголовніших для людей. Українські виборці не хочуть, щоб обраний ними депутат був правопорушником, «тушкою», корупціонером, брехуном, «кнопкодавом» та прогульником. Ці критерії набрали від 60% до 80% голосів на свою підтримку в опитаних виборців», - додав журналіст.
Представляючи результати роботи «ЧЕСНОметра» при аналізі депутатів шостого скликання Верховної Ради України, які представляють Дніпропетровщину, місцевий координатор руху Тетяна РУДИК наголосила, що жодного чесного й принципового депутата серед них немає. При цьому найкраще в дніпрян справи з вірністю партії чи блоку, від якого вони були обрані - лише Олександр БОБИЛЬОВ, обраний за списком «Нашої України - Народної самооборони», який перебіг до фракції «тушок» «Реформи заради майбутнього», псує картину. Непогано й з порушниками прав людини - їх на Дніпропетровщині всього четверо. Водночас майже всі депутати відзначилися передачею карток колегам по партії (іноді навіть опонентам) при голосуваннях. Таких дніпрян, які весь час голосують особисто, - лише троє з вісімнадцяти. Ще менше тих, хто за каденцію парламенту не був помічений у корупційних діях: це БЮТівець КОРОТЮК та колись БЮТівець, а нині позафракційний ОЛІЙНИК. Парадоксально, але обидва не тільки не потрапили у списки об'єднаної опозиції на вибори 2012 року, а й не висунуті в якості мажоритарних кандидатів.
На черзі, за словами авторів «ЧЕСНОметру» - аналіз майбутніх парламентарів. Звісно, як зауважив Олег РИБАЧУК, всіх кандидатів у народні обранці громадські активісти не охоплять, втім 3-3,5 тисячі - абсолютно реально. На кожному з округів будуть проаналізовані й виміряні на чесність усі реальні претенденти. Про результати активісти руху обіцяють повідомляти ближче до виборів. А за 10 днів до голосування вони обіцяють розповсюдити Україною мільйони листівок, де буде «зважено» й «виміряно» кожного з кандидатів. Тож, сподіваються у «ЧЕСНО», цього року народу буде легше зробити вибір, адже голосуватимуть не за «кота в мішку», а за всебічно висвітлену особистість.

Тімур ЖЕЛДАК, сайт «Дніпроград», 10 серпня 2012 року
Переглядів: 751 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: