PP

     Четвер, 25.04.2024, 07:37



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2014 » Лютий » 14 » Бюджетний процес на селі – як довго буде формальністю?
22:11
Бюджетний процес на селі – як довго буде формальністю?
Cело Недайвода – одне з небагатьох сіл Криворізького району, де небайдужі громадяни включилися в щоденний процес відстоювання прав своєї територіальної громади. І, звичайно, винесене на 5-е лютого на сесію сільської ради питання прийняття бюджету на 2014 рік не мало пройти поза увагою громадськості.
У попередні роки таке питання розглядалося кулуарно, лише за участі депутатів сільської ради, без особливих дискусій. Цього разу на сесії пролунав виступ депутата Світлани Вікторівни ДЬЯКОВОЇ з критичною вимогою забезпечити процес прийняття бюджету широким його обговоренням і схваленням територіальною громадою, як це передбачено ст. 2 Бюджетного кодексу України.
Депутат наголосила на неприпустимості такого ставлення з боку керівництва сільської ради до підготовки розгляду бюджету, коли бюджетна комісія була зібрана для ознайомлення з проектом за півгодини до початку сесії, а решта депутатів зовсім не була з ним ознайомлена. Депутати без спроб аналізу причин відхилень у показниках заслухали цифри звіту про виконання минулорічного бюджету, і слухняна більшість складу ради схвалила бюджетний розпис на 2014 рік. Прибуткова частина бюджету залишена фактично на минулорічному рівні – 687 600 грн. Найбільш суттєвими статтями витрат передбачено: видатки органів місцевого самоврядування (287 910 грн.) і утримання Будинку культури (59 316 грн.), з дверей якого уже десятиліттями не знімали замок. Бюджетом, як і раніше, зовсім не передбачені витрати на канцтовари, транспортні витрати працівників бюджетної сфери. Учителі, працівники фельдшерської амбулаторії та інші змушені, як і раніше, для цих цілей витрушувати власні кишені.
У прийнятому бюджеті відсутні будь-які витрати на розвиток інфраструктури села. Обставини прийняття і цьогорічного бюджету зайвий раз засвідчили, наскільки важливим є питання активізації громадян, щоб стати фактичним розпорядником коштів своєї громади.

Микола КОРОБКО
Переглядів: 568 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: