PP

     Середа, 24.04.2024, 12:21



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2015 » Травень » 14
Минуло 70 літ з часу капітуляції військ гітлерівської Німеччини – головного призвідника Другої світової війни. І вперше за всю післявоєнну історію Україна відзначила пам'ять про цю вікопомну подію 8 травня, в один день зі світовим товариством. Одночасно змістився акцент значимості події: на зміну символу подолання злочинного походу претендентів на світове панування прийшов символ пошанування жертв небаченої за своїми масштабами війни і примирення між народами, які злою волею своїх тодішніх провідників вдалися до кривавої бійні.
Хід історії показав, що участь у цій війні на боці антигітлерівської коаліції була справедливою справою: вона унеможливила встановлення у світі людиноненависницького тоталітарного режиму.
Але чи була ця війна вітчизняною для народів, які були зігнані до складу СРСР і яких намагалися перетворити в «єдіную общность людей» без свого національного обличчя? Як бути з міфом про те, що люди, яким за останні 10 – 15 передвоєнних літ довелося пережити приму ... Читати далі »
Переглядів: 480 | Додав: pprosvita | Дата: 14.05.2015 | Коментарі (0)

Путіна потрібно зупинити в Україні, інакше його доведеться зупиняти на території країн-членів НАТО – таку заяву зробив в інтерв’ю «Голосу Америки» колишній представник США у НАТО, а нині виконавчий директор Інституту міжнародного лідерства МакКейна, Курт Волкер. Колишній американський посадовець переконаний, що Путін продовжує ескалацію конфлікту в Україні, оскільки не бачить відповіді з боку НАТО та Європи.
Дії Росії не є відповіддю на розширення НАТО на Схід, про що заявляють у Кремлі, вважає Курт Волкер. Колишній представник США у НАТО переконаний, що Захід зіткнувся з прямою військовою агресією.
"Росія вторглася до свого сусіда, анексує території, воює, незважаючи на Будапештський меморандум, не звертаючи уваги на паризьку та нью-йоркську хартії , не звертаючи уваги на основоположний договір НАТО- Росія, і НАТО ніяк не вирішує цю кризу", - заявив Курт Волкер. Він додає, що якщо не зупинити Росію зараз в Україні, її доведеться зупиняти далі у глибині Європи.
"Як ... Читати далі »
Переглядів: 508 | Додав: pprosvita | Дата: 14.05.2015 | Коментарі (0)

У боях під Дебальцевим на Донеччині в січні-лютому 2015 року загинули 70 російських десантників, з яких не менше 17 є жителями обласного центру Іваново. Про це повідомляє російське інформагентство РБК з посиланням на доповідь «Путін. Війна», яку підготували колеги убитого російського опозиціонера Бориса Нємцова на підставі зібраних ним матеріалів. У доповіді йдеться, що солдатів, які вирушали на Донбас, звільняли з армії і видавали за добровольців. Міністерство оборони Росії, повідомляють автори доповіді з посиланням на зібрані свідчення, обіцяло попри звільнення платити компенсації за смерть і каліцтва. Однак, стверджується в доповіді, ця обіцянка виконана не була. Також у доповіді зазначено що з російського бюджету на війну на сході України за десять місяців було витрачено близько 53 мільярдів рублів.
Як повідомив Радіо Свобода опозиціоне ... Читати далі »

Переглядів: 494 | Додав: pprosvita | Дата: 14.05.2015 | Коментарі (0)

Від редакції нашої газети Криворізького міського об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса ШЕВЧЕНКА на адресу Криворізької регіональної державної телерадіокомпанії «Криворіжжя» було надіслано інформаційний запит, у якому йшла мова про наступне:
«1. Яке положення із законодавства України послужило основою для того, аби в Редакційній політиці телерадіооб’єднання (?) у пункті 8 з’явилося наступне: «Журналісти телерадіооб’єднання виключають у своїй роботі ідеї ксенофобії, націоналізму, дискримінаційного ставлення до будь-кого за будь-якою ознакою»?
2. Яке значення терміну «націоналізм» (а їх, як мінімум, два) із числа тих, які містяться в словниках сьогочасної України, взято у Редакційній політиці за таке, що пояснює основи такої політики у діях телерадіоорганізації і в якому документі Криворізької державної регіональної телерадіоокомпанії, що є доступними для глядачів та радіослухачів, можна знайти про це інформацію ?».
22 квітня цього року (як це ... Читати далі »
Переглядів: 503 | Додав: pprosvita | Дата: 14.05.2015 | Коментарі (0)

Кілька чисел тому газета започаткувала вищезазначену рубрику для того, аби з’ясувати, наскільки активно в Кривому Розі й на Дніпропетровщині в цілому, починаючи з рівня трудових колективів, відбуваються процеси розвитку українського громадянського суспільства, щоб у найближчому майбутньому сформувати міцні і діяльні громади на місцях. Це дуже важливо для того, зокрема, аби принцип децентралізації влади, який має спиратися саме на громади, став справді діяльним, а не лише задекларованим.
Тоді ж було опубліковано й перший матеріал під заголовком «ВОЛЯ і сваволя, або Україна – не для рабів і рабовласників», де йшла мова про те, як один з працівників ПАТ «ЦГЗК» Андрій ШТИБЕЛЬ вирішив працювати з українською символікою (конкретно – з Тризубом) на уніформі підприємства «Метінвест» і як вищестояще керівництво перешкоджало йому у здійсненні цього наміру. Сьогодні маємо продовження у розвитку подій.
1.ВІДПОВІДЬ ПІСЛЯ ЗАПИТУ ДО МІСЬКОГО ГОЛОВИ.
Редакція нашої газети після зг ... Читати далі »
Переглядів: 544 | Додав: pprosvita | Дата: 14.05.2015 | Коментарі (0)

В Україні спостерігається зміцнення гривні. Напередодні травневих свят національна валюта помітно укріпилася. За оцінками експертів, до 10%. А вчора за один долар давали вже 21,20 гривні. Втім, ціни на товари на ринках і в магазинах не поспішають зменшуватися. Хоча мали б. Чому не діють закони ринку на українських полицях? Про причини — «День» запитав експертів. Зміцнення гривні — результат кількох факторів, кажуть опитані «Днем» експерти. «Першим послужило виділення кредиту МВФ. Другим — інформація про надання фінансової допомоги від низки країн: ЄС виділив 1,8 мільярда євро, США до кінця року пообіцяло надати держгарантії на мільярд доларів, уряди Японії та Польщі озвучили програми з підтримки України», — розповідає головний фінансовий аналітик рейтингового агентства «Експерт-Рейтинг» Віталій Шапран. Він також звертає увагу на ще один фактор стабілізації, помітний не одразу. «Падіння гривні почалося в грудні — лютому і було спровоковане відтоком капіталу з країни. Статистика 2014 рок ... Читати далі »
Переглядів: 456 | Додав: pprosvita | Дата: 14.05.2015 | Коментарі (0)

Через небажання брати участь у конфлікті на сході України російські солдати групами залишають армію, передає британське агентство Reuters. Солдати розповіли Reuters, як відмовлялися воювати
Російські солдати групами йдуть з армії через конфлікт в Україні, про що Рейтер розповіли самі колишні військові і правозахисники. Їх розповіді ставлять під сумнів твердження Кремля про те, що в Україні немає російських військ, а за бойовиків росіяни борються в якості добровольців.
Кількість свідчень того, що в Україні росіяни воюють, зашкалює: на полях бою знаходять російське армійське озброєння, про це розповідають сім'ї російських солдатів і українські полонені, які говорять, що були схоплені російськими десантниками.
Після вбивства опозиціонера Бориса Нємцова соратники політика закінчують роботу над доповіддю, в якій будуть описані нові свідоцтва російської військової присутності в Україні. Однак досі рідко вдавалося знаходити російських солдатів, які брали участь у бойових ... Читати далі »
Переглядів: 434 | Додав: pprosvita | Дата: 14.05.2015 | Коментарі (0)

Урочистості з нагоди Дня пам’яті і примирення та Дня перемоги показали, що Україна, як ніколи за останні 25 років, наблизилася до того, аби отримати власну гуманітарну політику, стійку до зовнішніх втручань. Не менш важливо, що влада запропонувала, хоча й не позбавлене певних суперечностей, але внутрішньо неконфліктне тлумачення української історії. Адже проблема не в тому, що російські агенти впливу задля розпалювання ворожнечі експлуатують певні історичні конотації, а в тому, що українці на це ведуться.

Тривалий час проросійські діячі акцентували увагу на розбіжностях між «западенцями» і «східняками». При цьому вони взагалі нічого не казали про проблеми у відносинах між народами теперішньої Російської Федерації. Адже карели і буряти, народи Північного Кавказу й народи крайньої півночі – надто не схожі одне на одного. Утім, адептам «русского мира» не було діла до цих відмінностей – їх непокоїла лише відмінність між Східною та Західною Україною.

До речі, заявл ... Читати далі »
Переглядів: 513 | Додав: pprosvita | Дата: 14.05.2015 | Коментарі (0)

Козаки Інгульської паланки війська Запорозького низового разом з представниками Криворізького правозахисного товариства і криворізького осередку СОУ були з 2-го по 5-е травня у Львові, на горі Маківці на урочистих заходах з відзначення 100-ої річниці боїв на тій горі.
Український МАЙДАН, поваливши режим ЯНУКОВИЧА, спричинив безпрецедентне підняття національної свідомості і патріотизму. Всі пам′ятають, як у березні 2014 року, під час окупації російськими військами Криму, одразу ж після оголошення мобілізації, тисячі і тисячі українців пішли до військкоматів, щоб захистити українську землю від агресора. Цей феномен злету українського патріотизму помітний і нині.
Пригадую, як 25 квітня цього року, в Чигирині, на бастіоні ДОРОШЕНКА, а 26 квітня - в Мельниках на Холодноярщині, батальйони «АЙДАР», «СВОБОДИ», «Правог ... Читати далі »

Переглядів: 746 | Додав: pprosvita | Дата: 14.05.2015 | Коментарі (0)

Представники « Криворізького міського правозахисного товариства і криворізького осередку Спілки офіцерів України разом із козаками Інгульської паланки війська Запорозького низового з 2-го по 5-е травня відвідали Львівщину і відзначили 100-у річницю боїв українських вояків з московським військом на горі Маківка.
Переглядів: 455 | Додав: pprosvita | Дата: 14.05.2015 | Коментарі (0)

Верховна Рада ухвалила президентський законопроект про правовий режим воєнного стану. За законопроект № 2541 проголосували 254 народні депутати за 226 необхідних.
Законопроект визначає зміст правового режиму воєнного стану, порядок його введення і скасування, правові основи діяльності органів державної влади, військового командування в умовах воєнного стану.
У документі вказуються заходи, яких може вжити військове командування разом з військовими адміністраціями для встановлення правового режиму воєнного стану.
Зокрема, вони можуть встановлювати посилену охорону важливих об’єктів національної економіки і вводити особливий режим їхньої роботи, запроваджувати трудову повинність для працездатних осіб, не залучених до роботи в оборонній сфері, на період воєнного часу з метою виконання робіт, що мають оборонний характер, також примусово відчужувати майно, що перебуває у приватній або комунальній власності, забороняти проведення мирних зборів, мітингів.
Відповідно ... Читати далі »
Переглядів: 508 | Додав: pprosvita | Дата: 14.05.2015 | Коментарі (0)

2 - 1848 р. – Виникнення першої української політичної організації – Головної руської ради.
3 - 1895 р. – Народився в селі Куцівка Смілянського повіту Т.ОСЬМАЧКА, український письменник, поет.
3 - 1993 р. – Київ. Міністерство юстиції України зареєструвало Українську всесвітню координаційну раду (голова – І.ДРАЧ).
3 травня – Всесвітній день свободи преси
5 - 1932 р. – Москва. Ухвалення РНК СРСР і ЦК ВКП(б) постанови про план хлібозаготівлі з врожаю 1932 р. Термін реалізації плану встановлювався до 1 січня 1933 р. Виконання цієї постанови в другій половині 1932 р. – першій половині 1933 р. призвело до масового голоду в селах України і до загибелі мільйонів людей.
6 - 1968 р. Москва. Голова КДБ при Раді Міністрів СРСР Ю.АНДРОПОВ звернувся листом до ЦК КПРС, в якому оцінив роман О.ГОНЧАРА „Собор” як „політично шкідливий твір, що пропагує елементи націоналізму, в спотвореному світлі зображує радянську дійсність”.
9 - 1945 р. – День Перемоги над фаши ... Читати далі »
Переглядів: 599 | Додав: pprosvita | Дата: 14.05.2015 | Коментарі (0)