PP

     П`ятниця, 29.03.2024, 11:07



вихід | Гість | "Гості" Гість | RSS 

 


Головна » 2009 » Серпень » 28 » СБУ готує обвинувачення за скоєння Голодомору
14:33
СБУ готує обвинувачення за скоєння Голодомору
        
        Слідство по кримінальній справі, порушеній СБУ за фактом геноциду українського народу у 1932-1933 роках, вийшло на етап формулювання обвинувальних висновків. Про це заявив голова Служби безпеки
України Валентин Н
АЛИВАЙЧЕНКО під час засідання круглого столу “Злочин Геноциду-Голодомору 1932-33 років в Україні”, який відбувся у Києві: ”Зараз із фахівцями – і адвокатами, і знавцями
національного законодавства, і науковцями – ми доходимо до формулювання обвинувального висновку. Це є найголовніший етап, який у співпраці з
Генеральною прокуратурою, має зробити
Служба безпеки України”.

За його словами, до складу слідчо-оперативної групи у цій кримінальній справі залучено понад 150 осіб, які у ході досудового слідства встановлюють обставини вчинення злочину проти людяності, з'ясовують механізми, створені і використані сталінським тоталітарним режимом для винищення українського селянства.

Валентин НАЛИВАЙЧЕНКО повідомив, що на даний час слідством виявлено матеріали зі статистичними даними про кількість репресованих громадян, які згідно фіктивних справ ГПУ “організовували саботаж та зрив хлібозаготівельних кампаній”, про боротьбу української інтелігенції зі сталінським режимом у 1932-1933 роках, політичні репресії проти національних управлінських кадрів, на яких покладалась відповідальність за зрив плану хлібозаготівель.

За словами Валентина НАЛИВАЙЧЕНКА, за постановою органу досудового слідства Служби безпеки проводиться науково-демографічна експертиза, яка дасть відповіді про кількість загиблих за період Голодомору та його вплив на демографічний стан України. Зокрема, встановлено, що від злочинних дій влади найбільше постраждали саме центральні та східні регіони України.

Як зазначають в СБУ, на сьогодні вивчено і долучено до кримінальної справи 1378 архівних документів, які зберігалися в регіональних органах СБУ. Також допитано 533 свідка у 17 областях, які найбільше постраждали у період Голодомору 1932-1933 років.

Валентин НАЛИВАЙЧЕНКО акцентував увагу на тому, що до кримінальної справи долучено матеріали роботи спеціальної комісії Конгресу США, що працювала до 1988 року. У цих матеріалах зібрані свідчення українських емігрантів, які пережили Голодомор. У рамках розслідування СБУ також надіслала клопотання до ФСБ Росії, правоохоронних органів Білорусі і Молдови про надання доступу до архівних документів ЦК ВКП(б) та Ради народних комісарів СРСР, ОДПУ СРСР, нормативно-правових актів, директив, розпорядчих, статистичних та інших документів вищих органів влади за період голодомору в Україні. До Італії направлено клопотання про надання правової допомоги з метою отримання з архівних установ документів, дипломатичного листування за 1932-1933 роки Консульства Італії у Харкові.

Також направлено до Польщі клопотання про надання правової допомоги щодо отримання з архівних установ наявних документів Головного штабу, польської державної поліції, польського Консульства в Харкові та інших відомств, які стосуються періоду Голодомору в Україні.

СБУ підозрює 136 осіб

Служба безпеки України раніше повідомляла, що знає прізвища 136-ти потенційних обвинувачуваних у кримінальній справі, яку порушила спецслужба за фактом вчинення геноциду проти українського народу у 30-х роках минулого століття.

Директор архіву СБУ Володимир В'ЯТРОВИЧ заявив, що вже готовий список людей, яких можна звинуватити в організації Голодомору. Представник СБУ твердить, що до списку потенційно обвинувачених в організації Голодомору входить тодішнє найвище керівництво комуністичної партії України і її каральний орган – головне політичне управління. Також до цього списку увійшли ті, хто підписував документи, які є свідченнями організації голодомору, і безпосередньо ті, хто підписував численні вироки, роз'яснює В’ятрович.

Лідер української опозиції Віктор ЯНУКОВИЧ засудив порушення кримінальної справи за фактом вчинення геноциду у 1932-1933 роках. На його думку, це потрібно нинішній владі у Києві для того, щоб і далі погіршувати і без того погані відносини з Російською федерацією. Оскільки, за словами пана ЯНУКОВИЧА, Росія є правонаступницею СРСР, тому для них ця тема є особливо чутливою.

Водночас, голова СБУ Валентин НАЛИВАЙЧЕНКО сказав, що така робота його відомства - це наслідок розсекречення документів і численних звернень громадян і закликав російських істориків та слідчих також розслідувати злочини проти мільйонів росіян. Пан НАЛИВАЙЧЕНКО також висловив упевненість, що справа про Голодомор дійде до суду. Водночас, він не сказав, коли він може відбутися.

     Радіо «Бі-Бі-Сі», 25 серпня 2009 року

Категорія: ІНШЕ | Переглядів: 1113 | Додав: pprosvita | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: